AYM'den cezaevinde intihara ilişkin karar: 'Basit bir hata değil'

Anayasa Mahkemesi, Sakarya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bileklerini keserek intihara kalkışan mahkûmun, iki gün sonra konulduğu tek kişilik odada gardiyanlardan aldığı çamaşır ipiyle kendisini asarak intihar etmesi olayında cezaevi yönetimini suçlu buldu.

Yayınlanma: 14.03.2018 - 23:40
Abone Ol google-news

Mahkûmun yaşam hakkının ihlal edildiğine karar veren mahkeme, gardiyanlar hakkında kapatılan adli soruşturmanın yeniden açılmasına hükmetti. Kasten öldürmük suçundan 2008 yılında tutuklanan F.K, Sakarya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na konuldu. Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniği’nde muayene edilen F.K’ye psikotik özellikli duygudurum bozukluğu tanısı konuldu. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne de sevk edilen tutuklunun ceza sorumluluğunu etkileyecek nitelikte herhangi bir akıl hastalığının bulunmadığı belirtildi. Tekrar Sakarya Hastanesi’ne sevk edilen F.K’ye madde bağımlılığından kaynaklı anti sosyal kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluk tanısı konularak ilaç yazıldı.

Çamaşır ipi istedi

F.K, 15 Aralık 2008 tarihinde cezaevinde kaldığı koğuşta her iki bileğini keserek intihara kalkıştı. Tedavisinin ardından yeniden cezaevine konuldu. Aynı konuşta kalan 3 mahkûm tedirgin oldukları gerekçesiyle itiraz edince F.K, 16 Aralık’ta tek kişilik bir odaya alındı. F.K, aynı gün gardiyanlardan 10 paket sigara, bir adet çakmak, çamaşır ipi, 5 adet tıraş bıcağı, sabun ve 5 litre su talep etti. Gardiyanlar, bu eşyaların tamanını kantinden alarak F.K’ye teslim etti. Tutuklu F.K, 17 Aralık’ta radyoda yüksek sesle müzik açtıktan sonra kendisini astı. Savcılık, çamaşır ipi verilmesinin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle ilgili gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verdi.

10 yıl sonra ihlal

Ölen tutuklunun ağabeyi Recep Kolbasar’ın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, olaydan 10 yıl sonra yaşam hakkı ihlali verdi. Olayda sorumluluğu bulunan infaz koruma memurları hakkında yeniden soruşturma yapılması için kararı savcılığa gönderen mahkeme, “Psikolojik rahatsızlığı nedeniyle birçok kez tedavi görmesi ve her iki kol bileğini keserek kendisine zarar vermesi nedeniyle halıfleks kaplı odalardan birisine konulması gerektiği ortada olan F.K’nin tek kişilik odaya konulduğu, taşıdığı risk nedeniyle yaşamının korunması için kaldığı odanın gözlenmediği ve isteğiyle de olsa F.K’ye çamaşır ipi verilmesinin basit bir muhakeme hatası veya ihtimal olarak nitelendirilemeyeceği hususları nazara alınmamıştır. Bu bakımdan ceza soruşturmasının etkili bir biçimde yürütüldüğünden bahsedilemez” değerlendirmesini yaptı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler