Yeni polemik İstiklal Marşı... 'Tartışma güfte beste uyumsuzluğundan değil'

Gazeteci Orhan Bursalı, İstiklal Marşı beste ve güftesinin uyumsuz olduğu tartışmalarını Seyr-i Sabah programına değerlendirdi. Bursalı, bu tartışmaların cumhuriyet değerlerine karşı başlatıldığını sıradan bir beste güfte uyumsuzluğu tartışması olmadığını dile getirdi.

Yayınlanma: 15.03.2018 - 11:14
Abone Ol google-news

<video:942398>


46. Muhtarlar Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, , İstiklal Marşı'nın bestesinin değişebileceği sinyalini vererek, "En büyük üzüntüm bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin bulunamamış olmasıdır. O beste ile güftenin birbirini tamamlaması çok önemlidir. Burada bestekarlara büyük iş düşüyor. Temenni ediyoruz ki o da çıkar. Hayıflanacak daha başka meselelerimiz de var. 34 yıllık terörle mücadelemizi hakkıyla ifade edecek bir marşımız da yok. Şu anda Fırat Kalkanı, Afrin biz bununla ilgili bir İstiklal Marşı demeyim ama bir mehter marşı gibi bir marş yazamazlar mı? Evde torunum bile mehter marşıyla yürüyor." ifadelerini kullandı.

Orhan Bursalı: İstiklal Marşı tartışması güfte beste uyumsuzluğundan değil

Gazeteci Orhan Bursalı, İstiklal Marşı beste ve güftesinin uyumsuz olduğu tartışmalarını, Sputnik'te Zafer Arapkirli'nin Seyr-i Sabah programına değerlendirdi. Bursalı, bu tartışmaların cumhuriyet değerlerine karşı başlatıldığını sıradan bir beste güfte uyumsuzluğu tartışması olmadığını dile getirdi.

 Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından 'İstiklal Marşı değişiyor mu?' tartışmaları başladı. Gazeteci ve yazar Orhan Bursalı, Seyr-i Sabah programında bu tartışmalara açıklık getirirken aslında Erdoğan'ın marş için söylediklerinin beste güfte uyumsuzluğunu eleştirmek için yapılmadığını dile getirdi:

 ‘CUMHURİYETİN BİR DÖNEMİNİ KAPATMAK İÇİN KONUŞULUYOR'

 "Zaman zaman Cumhurbaşkanı farklı çıkışlar yapıyor. Ama bunları kategorize ettiğimiz zaman bunların bir kısmının gündemi değiştirmek için, ekonomi gibi zorlu tartışmaların önüne geçmesi için yapıldığını görüyoruz. İstiklal Marşı'nın değiştirilmesini bu kategoride göremiyoruz. Bu Cumhuriyet'in bir dönemini kapatmak, yeni Türkiye diye ifade edilen, Erdoğan ve arkadaşlarının uzun yıllardır izlediği politikanın bir parçası.

Yeni Türkiye'yi başlatmak istiyorlar. Taksim'de Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılması, Yeşilköy Havaalanı gibi yerlerde bunu görüyoruz. Yeni havaalanına kim bilir ne isim verecekler. Şeker fabrikaları cumhuriyetin varlık savaşı verdiği bir dönemde mühendis yetiştirilerek kurulmuş yerler. Bunları da satıyorlar. Bunlar cumhuriyetin simge ekonomi kuruluşları. Bugüne kadar 60 milyar dolarlık cumhuriyetin malını mülkünü satarlar ama diğer taraftan cumhuriyetin bu ülkede dikili ağacı bile yok derler. Buradaki paraya da ihtiyaçları var. Cari açık 57 milyar dolara yükseldi. Türkiye'ye yatırım yapılabilir mi yapılamaz mı yabancıların yanıt aradığı şey bu ve kredi derecelendirme kuruluşları sürekli not kırıyor.

 ‘ATATÜRK'E, LOZAN'A ŞİMDİ DE İSTİKLAL MARŞI'NA'

Daha önce şunu söylüyorlardı: Cumhuriyet bir reklam arasıdır, reklam arası bitmiştir şimdi yeni düzen gelecek. Ulus olmanın simgesi, milletin tek ağızdan söylediği marş değiştiriliyor. Bu çok önemli bir karar. Bunlar teknik bir tartışma. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası var, Cumhurbaşkanı bir konser dinledi mi, oraya adımını attı mı? Arabesk müzikçilerle sürekli bir arada. Cumhurbaşkanından müzikle ilgili sevgi ve beyan görmedim. Ben güfte ve beste arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için bunun yapıldığını varsayamam. Bugüne kadar Atatürk'e, Lozan'a karşı bütün söylediklerini yan yana getirdiğimizde yanına İstiklal Marşı'nı koyun, cumhuriyetin en temel değerlerinden bir tanesi. Bu değerlerin ortadan kaldırılmak istendiğinin en önemli işaretlerinden biri olarak görüyorum ben bunu."

<video:943078>

CHP VE İYİ PARTİ'DEN TEPKİ

İstiklal Marşı'nın bestesi ile güftesinin uyumsuz olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den yanıt gecikmedi.

ÖZEL: BUNUN ARKASINDAN NE GELECEK?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Çok büyük bir üzüntü ile duydum. Aslında böyle bir şeyi söylemesi korkunç bir itiraf. Biz dinlerken onun yüreğimize nakşedildiğini hissdiyoruz. Utanmadan sıkılmadan kurucu lider Atatürk'le boy ölçüştürmeye çalışıyor kendisini. Bunun arkasından ne gelecek? Bayrağı mı beğenmeyeecksin, İstiklal Marşı'nın sözlerini mi değiştireceksin" diye konuştu.

 

MERAL AKŞENER: LAF ETTİ BAL KABAĞI

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, isim vermeden sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

 Akşener, #İstiklalMarşımaDokunma hashtag’ıyla “Baktı güncelleme lafı ayağına dolandı şimdi de beste yapmaya heves etti. Esas güncellenmesi gereken kafaları. Anadolu’da buna laf etti bal kabağı derler!” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler