Alevi örgütlerinden Diyanet'e tepki: ‘İbadet yerimiz cemevidir’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, “Camiler hem Sünni hem Alevinin ibadet yeridir” sözlerine Alevi örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Yayınlanma: 15.03.2018 - 21:50
Abone Ol google-news

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, “Camiler hem Sünni hem Alevinin ibadet yeridir” sözlerine Alevi örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Erbaş’a cevaben, “Sen de çok iyi biliyorsun Alevilerin ibadet yeri cemevidir. Çıkıp, ‘Alevilerin ibadet yeri camidir’ diye fetva vereceğine çık ahlakı anlat, yolsuzluğun, hırsızlığın, tecavüzlerin, tacizlerin, kul hakkı yemenin günah olduğunu anlat. Bütün herkesin ibadet yerlerinden önce insan olduğunu, kim nerde ve nasıl ibadet edecekse etsin, herkes Allah’a sığınırken dua ederken özgür olduğunu anlat. İslam dininin hoşgörüsünü anlat, sana mı kalmış nerde ibadet edeceğimiz?” dedi.

‘Kabul etmeseniz de’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Bir devletin, kurumun veya kişilerin bizlerin ibadethanesini belirlemeye asla hakkı yoktur, olamaz da. Bir inancın ibadethanesini, ibadetini nasıl yaptığını, nasıl yapacağını yalnız o inanca gönül vermiş olanlar belirler. Kabul etseniz de, etmeseniz de çok da önemsemeyiz, bizlerin ibadethanesi cemevidir. Ey Diyanet İşleri Başkanı; bilinmelidir ki, ‘Aleviler de camiye gelebilir/geliyor’ sözünüz bizleri asla ne yolumuzdan ne de ikrarımızdan döndürebilir. Sizler bizleri camiye çağırmadan önce içinizdeki şeytanı öldürmeyi bilin ve yediğiniz lokmalar helal midir, haram mıdır, onu sorgulayın. Cemevi erenler meydanıdır, zira bu meydanın ne doğusu ne batısı vardır. Nereye dönersek dönelim orada hep Hakk’ın cemali vardır. ‘Kâbesi insan’ olmayan bir mekân bizlerin ibadethanesi olamaz.”

‘Erbaş özür dilesin’

Alevi Bektaşi Federasyonu da bir açıklama yayımlayarak, bir inancın ibadethanesinin neresi olduğuna ancak o inancın mensuplarının karar vereceğini kaydetti. “Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması talebimizin halen siyasal iktidar tarafından kabul görmemesi bizler için sadece bir aşamadır. Bu talebimiz karşılık görse de görmese de cemevleri Alevilerin inançsal hizmetlerini yürüttüğü ibadethanesidir ve meşrudur. İnancımızın kırmızı çizgilerinden biri olan cemevlerini yok saymak hiçbir kurumun ve kişinin haddi değildir” denilen açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın derhal Alevilerden özür dilemesi ve inkârcı dilden uzaklaşması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler