Nevin Yıldırım'ın karar duruşması öncesi kadınlardan adalet çağrısı

21 Mart Perşembe günü görülecek karar duruşması öncesinde çağrı yapan kadınlar "Cinsel saldırı suçunun ve meşru müdafaa koşullarının ciddiyetle, etkili bir şekilde araştırılmasını, Nevin’in hakikatlerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz" vurgusu yaptı.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 13:38
Abone Ol google-news

Kendisine cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider'i öldürmek zorunda kaldığı için aldığı müebbet hapis cezası bozulan Nevin Yıldırım'ın yeniden yargılandığı davada mahkeme tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. 21 Mart Perşembe günü karar duruşması yapılacak olan Nevin Yıldırım için kadın kuruluşları duruşma öncesi çağrı yaptı.

Yapılan çağrı şöyle:

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde, maruz kaldığı cinsel saldırı suçu, tehdit ve baskılar nedeni ile içinde bulunduğu zorunluluk koşulları altında Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kalan Nevin Yıldırım 5 yılı aşkın süredir adalet bekliyor.

 Ne Olmuştu?

 2010 yılının bahar aylarında, maktul Nurettin Gider’in gözetim ve denetiminde mevsimlik tarım işi sırasında, maktul Nevin Yıldırım’ı tacizlerine başlamıştır. Maktulün tacizleri, 2012 yılında kadar ısrarlı takip ve tehditler olarak devam etti. Nurettin Gider, Nevin Yıldırım’a, kendisi ile ‘ilişkisi olduğunu’ köylülere söylemekle tehdit ediyor, sürekli Nevin Yıldırım’ın evini arıyordu.

 2012 yılının başında, Nevin’in çocukları ile yalnız kaldığı bir gece, maktul, silahla ve içkili bir şekilde Nevin Yıldırım’ın evine geldi. 2012 itibaren, Nevin Yıldırım’a karşı sistematik cinsel saldırılar başladı.

 Maktul, Nevin Yıldırım’ı fotoğraflarını internete vermek, çocuklarına zarar vermek, kendisine iftira atmak tehditleri ile kuşattı, çıkışsız bıraktı.

 2012 yılının ağustos ayında, Nevin Yıldırım, maruz kaldığı cinsel saldırılar, tehdit ve baskıların son halkası olan maktulün kendisini kaçıracağını, İstanbul’a götüreceğini söylemesi karşısında, maktulün kendisine daha fazla zarar vermesinden korktu. Meşru müdafaada bulunarak, zorunluluk halleri içinde Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kaldı.

 Nevin Yıldırım’ın Görülmeyen Tecavüz Beyanı

 2012 yılından itibaren yürütülen soruşturma ve kovuşturma aşamalarında, savcılık ve Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, Nevin Yıldırım’ın tecavüz beyanını ciddiyetle araştırmadı.

 Hukuk, köylülerin Nurettin Gider’den duyduğu kadarı ile ortaya çıkan dedikodulara ve çelişkili tanık beyanlarına dayanarak Nevin Yıldırım’a karşı ön yargı kuşatmasına dönüştü.

 Savcılık ve Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, başta Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Hakkında Uluslararası Sözleşme (CEDAW), İstanbul Sözleşmesi[1] ve AİHS[2] olmak üzere, Nevin Yıldırım’ın cinsel saldırı beyanlarının etkili yollar ile araştırılmasına dair özen yükümlülüğünü yerine getirmedi.

 Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi 25 Mart 2015 tarihli gerekçeli kararında Nevin Yıldırım’a, kadınlara karşı suç işleyen erkeklere sorgusuz sualsiz dağıtılan iyi hal indirimi dahi uygulamayarak müebbet hapis cezası verdi.

 Dava Yeniden Başladı

 Yargıtay’ın 2017 sonunda, dosyadaki bir çelişki nedeni ile Yalvaç ağır Ceza Mahkemesi tekrar Nevin Yıldırım’ı yargılamaya başladı. 24 Ocak 2018 tarihli duruşmada, iddia makamı yeniden, Nevin Yıldırım’ın tecavüz beyanını ciddiye almayarak, bir kadının yargılamanın en başından itibaren tecavüz şikayetini “dost hayatı”, “yasak ilişki” gibi ayrımcı ifadeler ile görmezden geldi ve yeniden Nevin Yıldırım’ın müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

 Tecavüz Suçuna İlişkin Adli Tıp İncelemesi Talep Ediyoruz

 5 yılı aşkın süredir devam eden yargılama aşamalarının hiçbirinde Nevin Yıldırım’ın cinsel saldırı beyanı, gereği gibi araştırılmadı. Manisa Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde hazırlanan rapora karşı şerh yazan adli tıp uzmanları, Nevin Yıldırım’ın tutarlı beyanlarının ve olay örgüsünün cinsel saldırı hikayesi ile örtüştüğüne dair rapor hazırladı.

 24 Ocak tarihli duruşmada, Nevin Yıldırım’ın maruz kaldığı sistematik cinsel saldırı suçunun ve etkilerinin araştırılması için adli tıp bilirkişi incelemesi talebini reddetti.

 Nevin Yıldırım Cezaevinde Hayata Tutunuyor

 Nevin Yıldırım, Yalvaç ilçesinde Korukaya köyünde yaşadığı kötü günleri arkasında bıraktı. Yaşadığı kötü günlere ve yargılama sürecinde yaşadığı ön yargı kuşatmasına karşı ise cezaevinde kendisine bir gelecek planlayarak mücadele ediyor. İlk cezaevine girdiği yıl ortaokulu dışardan bitiren Nevin, cezaevinde kaldığı sürede lise öğrenimini de tamamladı ve şimdi üniversiteye hazırlanıyor.

 Kendisine iyi hal indirimi dahi vermeyen mahkemeye karşı, Nevin Yıldırım’ın cezaevinde geçirdiği sürede, yaşadıklarının yıkıcı etkilerine rağmen hayatta kalması ve gelecek planları, kadın güçlenmesinin verdiği en büyük cevap.

21 Mart Perşembe günü Nevin'in davası için Yalvaç'ta olacağız. Bu davadan Nevin için adalet, erkek adalet değil gerçek adalet bekliyoruz. Cinsel saldırı suçunun ve meşru müdafaa koşullarının ciddiyetle, etkili bir şekilde araştırılmasını, Nevin’in hakikatlerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler