Dünyadaki üniversitelerin akademisyenlerinden acil eylem çağrısı: Boğaziçilileri bırakın

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefi haline gelen gözaltındaki 13 BÜ öğrencisine Harvard, Cambridge, Yale gibi üniversitelerden destek geldi. 199 akademisyen tarafından imzalanan metinde, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyoruz” denildi.

Yayınlanma: 30.03.2018 - 22:04
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi’nde (BÜ) Afrin operasyonu için lokum dağıtanları protesto eden öğrencilere yönelik operasyonlar, Harvard, Cambridge, Yale gibi dünyanın farklı üniversitelerinden 199 akademisyen tarafından kınandı. Uluslararası Af Örgütü, gözaltındaki öğrencilerle ilgili “acil eylem” çağrısıyla imza kampanyası başlattı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesinin ardından gözaltına alınan 13 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi hâlâ gözaltında tutuluyor.+

Prof. Alice Crary, Prof. Nancy Fraser, Prof. Amy Allen, Prof. Dr. Rahel Jaeggi’nin de aralarında bulunduğu 199 akademisyenin imzaladığı mektup, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Sarac¸, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan’a yollandı. BÜ öğrencilerine destek için yazılan açık mektupta şu ifadeler yer aldı:

Destek sözü veriyoruz

“Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyoruz. Kampüs içindeki tutuklamalar, polisin ev ve yurt baskınları, Türkiye’de son zamanlarda artan siyasi konuşmaları ve muhalefeti suç kabul etme trendinin bir parçasını oluşturuyor. Recep Tayyip Erdoğan alaycı bir üslupla bu öğrencilerden ‘terörist’ diye bahsetti, onları okuldan atmak ve başka bir üniversitede eğitim almalarını engellemek için ant içti. Erdoğan’dan daha önce böyle sözel saldırılar görmüştük ve bunlar binlerce akademisyenin, gazetecinin, sanatçının ve insan hakları savunucularının tutuklanmasıyla sonuçlanmıştı. Türkiye hükümetini gözaltına alınan öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Türkiye hükümetini siyasi söylemden dolayı tutuklanmış veya gözaltına alınmış bütün öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Karşılaştıkları risklere rağmen cesur bir şekilde muhalefetlerini dile getiren bu öğrenciler ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Mümkün olan bütün kamusal ve özel kanallardan bu öğrencileri destekleyeceğimize söz veriyoruz.”

Af Örgütü’nden kampanya

Uluslararası Af Örgütü, gözaltına alınan öğrencilerin dava açılma ve okuldan atılma riskiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı. Acil eylem çağrısında, “Gözaltına alınan öğrencilerin Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü askeri operasyona karşı barışçıl muhalefeti, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü hakları kapsamında korunmaktadır ve hem iç hukuk hem de uluslararası hukukun güvencesi altındadır. Türkiye yetkililerinden gözaltındaki öğrencilerin hepsini derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

Boğaziçi’nde açıklama krizi

Boğaziçi Üniversitesi’nde, Afrin operasyonuna destek olan grubu protesto eden öğrencilerin gözaltına alınmasıyla başlayan gerginlik sürerken, dün de ‘’açıklama krizi’’ yaşandı. Üniversitenin mail sistemi üzerinden saat 15:41’de yapılan açıklamada, ‘’üniversitenin temel ilke ve duruşunu yitirdiği; fikirlerin korku ve endişe ile ifade edildiği bir yapıya evrildiği ve üniversite organlarının bu süreçler içerisinde işlev kaybı yaşadığı, baskıcı ortamın devam etmesi halinde ders verilmesinin, araştırma yapılmasının ve bilimsel ilerleme sağlanmasının mümkün olmadığı’’ belirtildi. Bu açıklamadan yaklaşık 10 dakika sonra gönderilen mesajda ise “Az önce atılan mail rektörlük onayına sunulmadan atılan bir mail olup üniversitemizin düşüncelerini temsil etmemektir. Rektörlük içerisinde meydana gelen bu karışıklığın sizlere yansımasından ötürü özür dileriz” dendi.

İki mesaja da yalanlama

Boğaziçi Üniversitesi Rektörllüğü’nden yapılan açıklamada da “Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Kayıt İşleri Birimi’nin e-mail sisteminden bir sızma sonucu gönderilen ‘Üniversitemizde Yaşanan Son Olaylar Üzerine’ ve ‘Az önce atılan maili lütfendikkate almayınız!’ başlıklı iki ayrı mesaj, üniversitemizin herhangi bir birimi tarafından hazırlanmamış ve gönderilmemiştir. Sistemlerimize yapılan bu saldırının sorumluları hakkında gerekli tespit ve soruşturma işlemleri başlatılmıştır’’ ifadelerine yer verildi. Boğaziçi Üniversitesi’nin bazı öğretim üyeleri, okulda baskı ve korku atmosferinin olduğunu, okula bu kadar yüklenilmesinden herkesin rahatsızlık duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunca öğrenci gözaltına alındı. Muazzam bir güçle yükleniliyor okula. Boğaziçi konusu olmaktan çıktı, büyüdü olay. Burası düzgün bir üniversite, Afrika’da bir okul değiliz, elbette yerli ve milli bir üniversiteyiz. Fikir özgürlüğü olması gereken bir yer burası.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler