Erdoğan-Putin görüşmesinde S-400 kararı... 'Teslimat öne çekilecek'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya lideri Vladimir Putin ile görüştü. Görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşme sonrasında Erdoğan ve Putin ortak basın açıklaması yaptı. S-400 konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan "S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık, bitti o iş." derken, Putin ise, "S-400'lerin Türkiye'ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 03.04.2018 - 19:01
Abone Ol google-news
<video:953215>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki resmi karşılama töreniyle karşılamış, iki lider Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) temel atma törenine video konferans yöntemiyle katılmıştı.

İki lider Beştepe'de bir görüşme yaptı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşme sona erdi. Erdoğan ve Putin daha sonra "Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı"na geçti. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından Erdoğan ve Putin ortak basın açıklaması yaptı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli atıldı

Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temelini attıktan sonra Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantının ardından ortak basın toplantısı ve anlaşmaların imza töreni gerçekleştirdi.

Liderlerin açıklamalarından satır başları şöyle: 

"S-400'lerin teslimat süresini kısaltmaya karar verdik"

Putin'in açıklamalarından satır başları:

"Kurumlar arası anlaşmalar imzaladık. Yeni anlaşmaların hazırlanması konusunda talimatlar verdik.

Siyasi diyalogumuz son derece yoğun. Sadece geçen sene 8 görüşme yaptık.

2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Ticaret hacmimiz 22.1 milyara doları aştı. Gelecekte yeni ticaret platformları kurmayı planlıyoruz.

Karma ekonomi komisyona da son derece büyük bir rol düşüyor.

Nükleer enerjide işbirliğimiz farklı bir düzeye taşındı. Bugün ilk nükleer güç santralini kuruyoruz. Ortak hedefimiz 2023'te ilk reaktörün devreye girmesi.

S-400'lerin teslimatını da görüştük. Türkiye'ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik.

Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin sonuçlarını ele alarak Suriye'deki durumu konuştuk. Gerilimi azaltma bölgelerindeki durumun iyileştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık. Yarın İranlı mevkidaşımız Hasan Ruhani'yle birlikte bu konuda üçlü zirve yapacağız.

Türkiye ile ilişkilerimiz çok yapıcı ve verimli. Bu yapıcı ilişkilerin yansımalarını ekonomik işbirliğinde görüyoruz. Akkuyu NGS ve Türk Akımı gibi projelerde ilerleme kaydediyoruz. Ortak projelerimizi ve ikili ilişkilerimizi etkileyecek provokatif ve negatif unsurlar bulunmuyor.

'Kürt halkı Suriye'nin  geleceğinde yer alma hakkına sahip"

Suriye krizinin çözümüne ilgi gösteren ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Önceliğimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini garanti altına almak, oradaki terör yuvalarını dağıtmaktır. Türkiye ile de bu çerçevede işbirliğini sürdüreceğiz. Kürt halkı, Suriye'nin geleceğinde yer alma hakkına sahip. Bu konudaki nihai karar Suriye halkına ait.

Rus ajan Sergey Skripal vakasını Erdoğan'la kısaca konuştuk. Uluslararası değerlendirmelere göre bu vakada kullanılan maddeler dünyanın 20 ülkesinde üretilebiliyor. İngiltere'de olayın yaşandığı yere 8 kilometre mesafede bulunan ve kimyasal silah üretme çalışmalarının yapıldığı gizli Porton Down Laboratuvarı'nın başkanı Skripal'i zehirleyen gazın Rus menşeli olduğunu kanıtlayamadıklarını söyledi.

Erdoğan'a bu konudaki pozisyonumuzu anlattım. Yarın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde Skripal vakasıyla ilgili bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda konuyla ilgili net bir çizgi çizilmesini umuyoruz. Rusya olarak Skripal soruşturmasında yer almak istiyoruz."

Putin YPG ve Münbiç sorularını geçiştirdi

 

Erdoğan: S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapadık

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
 
"Saygıdeğer basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum
 
Sayın Putin ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Değerli dostumu seçim zaferinden dolayı tebrik etmek istiyorum.

Baş başa görüşmemizi yaparken diğer taraftan üst düzey istişari konseyin üyesi arkadaşlarımız da kendi aralarında görüşmelerini gerçekleştirdi.

Siyasi diyalogumuz ekonomik alana da sirayet ediyor.

Akkuyu'nun temelini birlikte attık. Projenin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar 4 aşamalı ise de, temenni ederim ki çok daha hızlı gidip bunu öne çekmenin gayreti içerisinde oluruz.

Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Astana sürecinde çatışmasızlık sürecini hayata geçirmiştik. Sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik. Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında bu sürecin seyri hakkında görüş alışverişini farklı şekilde ele alma imkanımız olacak.

Zeytin Dalı Harekatı'nı da istişare ettik. Operasyonun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatı buldum. Komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından da harekatın önemini vurguladım. Bundan sonra da beraber çalışmayı sürdüreceğiz.

Türk-Rus işbirliğinden tüm bölge istifade etti. Kimi çevrelerin bu işbirliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. Hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları atlattı.

S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapadık."

PUTİN'DEN S-400 AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7. Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile imzalanan S-400 füze savunma sistemleri anlaşmasını hayata geçirmenin öncelikleri olduğunu söyledi.

Putin, "Türkiye'ye S-400 sistemlerinin sevk edilmesini öngören anlaşmanın hayata geçirilmesi, askeri-teknik alandaki önceliğimiz. Hükümetlerarası komisyon toplantısında Türkiye'ye modern Rus askeri ürünlerinin sevkiyatının detaylı şekilde ele alınacağı düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler