İki barış akademisyenine daha hapis cezası verildi

Barış Bildirisini imzalayan Prof. Dr. Tunçay ve Prof. Dr. Ongan’a 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Yayınlanma: 05.04.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Güneydoğu Anadolu’daki çatışmalı sürecin sonlandırılması için “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için örgüt propagandası suçlamasıyla tekil davalarla yargılanan Marmara Üniversitesi’nden emekli kimya profesörü Melda Tunçay ve İstanbul Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Tevfik Hakan Ongan’ın dosyaları karara bağlandı. Tunçay ve Ongun, 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezalar ertelendi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Melda Tunçay esas hakkındaki savunmasında, “Bildiriyi internette görüp barış sürecinin yeniden başlatılmasına katkı olacağı umuduyla internet ortamında imza attım. Süren çatışmaların, sivil ve asker ölümlerin son bulmasına dair bildiriyi imzalamanın suç olacağını düşünmedim” dedi. Tunçay’ın avukatı Arın Gül Yeniaras, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı mahkûmiyet kararı değil gibi görünse de akademisyenin kanunda suç sayılmayan eylem nedeniyle cezalandırılması baskı yaratacak, akademik özgürlük yer bulamayacaktır” dedi. Tunçay son söz olarak da, “Ben barış istediğim için, ülkeme huzurun gelmesini, ölümlerin durmasının istediğim için bildiriyi imzaladım. Suç işlemek gibi kastım asla yoktur. Beraatımı istiyorum” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tevfik Hakan Ongan da savunmasında, “İddianamede imzaladığım metinle ilgilenmekten çok birçok olay ve durum arka arkaya sıralanmıştır. Savcı iddianameyi tarihsel ve konjonktürel yaklaşımla hazırladığını ifade etmekte. Bu iddianamede tarihsel yaklaşım değil kronolojik analiz söz konusu. Pek çok olgu nedensellik ilişkisi olmadan sıralanmıştır. Tarihsel yaklaşımın olmazsa olmazı nedensellik ilişkisidir” dedi. Ongan, kendilerine yöneltilen suçlamayla ilgili olarak, “Ülkemiz deprem bölgesinde. Bir deprem uzmanı çıkıp da ‘önümüzdeki günlerde deprem olasılığı çok yüksek 200 bin kişi ölebilir, devlet hiçbir önlem almıyor’ dese toplumda panik yaratacaktır. Ama bu kişiye ‘emlak spekülatarörleriyle bunu söylüyorsun, kullandığın dil de onlarınkiyle aynı’ denebilir mi. Burada sanık konumunun olmamız bu anolojiye uygun” ifadelerini kullandı. Ongan, ülkesine ve halkına yönelik sevgisini tartışmaya açmayacağını dile getirerek, “Benim ülkeye, topluma karşı görevim gerektiğinde kamu görevlilerini en ağır biçimde uyarmaktır. Akademisyenler eleştiri sorumluluğu ve yetkisine sahiptir. Suçsuz olduğumu düşünüyor ve beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler