‘İşte benim halim’

Bilimsel çalışması reddedilen ihraç edilen akademisyen Savaş Karabulut, uluslararası birliğe durumunu anlatan mektup yazdı.

Yayınlanma: 07.04.2018 - 22:30
Abone Ol google-news

KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Savaş Karabulut, bildirisinin Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilim Kongresi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilmesinin ardından Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’ne (IUGG) bir mektup yazdı. Karabulut, uluslararası birliğe gönderdiği mektubunda, “Bildirimizin reddedildiğine dair hiçbir sebep gösterilmeden, açıklama yapılmadan sadece bir e-posta aldım. Kararın bilimsel komite tarafından alınmadığını vurgulamak isterim. Bu kongre bilimsel etiği göz ardı ettiği için bilimsel akıl yürütmesini kaybetmiştir. Bu karar birliğinizi küçük düşürecektir” dedi. Karabulut’un da aralarında bulunduğu dört akademisyenin, Türk ve yabancı akademisyenlerin desteğiyle hazırladıkları bildiri, İzmir’in Dikili ilçesindeki tektonik yapıları konu alıyordu. Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Bilim Kongresi’nden, Karabulut’a hitaben gönderilen e-posta’da, “Göndermiş olduğunuz bildiri, kongre organizasyon kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu reddedilmiştir” denilmişti. Karabulut, IUGG’ye gönderdiği mektupta aldığı e-postanın ardından Türkiye’deki birliğe ret kararının gerekçesini sorduğunu ancak hâlâ yanıt alamadığını belirtti.

Nasıl ev sahibi olacak?

Mektubunda, kongre duyurusunun yer aldığı web sitesinde “Ülkelerin ve toplumların çağdaş uygarlık seviyesindeki yerini alabilmesi, bilimi ve bilimsel çalışmayı desteklemekten ve işbirliğinden geçmektedir” ifadelerinin yer adığını değinen Karabulut şöyle devam etti: “Ne yazık ki çalışmamızın neden Bilim Kurulu yerine Organizasyon Kurulu tarafından değerlendirildiği anlaşılmamıştır. Benim durumuma baktığınızda, 2002-2016 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde çalıştım. Darbe girişiminden sonra ihraç edildim. İlerici, demokrat ve sosyalist bir bilim insanıyım. Herhangi bir terör örgütüyle hiçbir ilişkim yok. Türkiye komitesi 2023’te gerçekleştirilecek ‘Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Kongresi Kongresi’ ev sahipliğini yapmak istiyor. Türk komite hangi bilimsel kriterle bu kongreye ev sahipliği yapacak, bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu maili size Türkiye’de bir bilim insanın durumunu anlatmak için görderiyorum. Bu anlamda beni daha detaylı bilgilendirirseniz çok minnettar olurum.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler