Yine erkek adaleti

Şiddet gördüğü eşini öldüren Yasemin Çakal’a 15 yıl hapis verildi.

Yayınlanma: 10.04.2018 - 01:36
Abone Ol google-news

Sistematik şiddete maruz kaldığı eşi Özkan Kaymaklı’yı öldüren Yasemin Çakal hakkında yerel mahkemenin verdiği, “ceza verilmesine yer olmadığına” ilişkin karar dün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Mahkeme heyeti, Çakal’ın eşini kasten nitelikli öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet Çakal’ın suçu ağır tahrik altında işlediğini ve duruşmadaki hal ve tavrını dikkate alarak cezayı 15 yıla indirdi. Karara üye erkek hâkim muhalefet şerhi koydu. Kararı duyan Çakal gözyaşlarına boğuldu.

‘Orantılılar koşulu yok’

Duruşmaya çok sayıda avukat ve kadın hakları savunucusu ile taraf vekilleri ve maktulün ablası katıldı. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Yasemin Çakal’ın evlendiği ilk günden beri şiddete maruz kaldığını ancak meşru müdafaa için aranan uygun orantılılık koşulunun olmadığını söyleyerek Çakal’ın haksız tahrik indiriminden yararlandırılarak cezalandırılmasını istedi. Çakal savunmasında gözyaşları içerisinde, “Böyle olsun istemezdim. Kimseyi bilerek ya da isteyerek öldürmedim. Kendimi ve çocuğumu savundum” dedi. Çakal’ın avukatı Oya Meriç Eyüboğlu bu davada verilecek kararın tüm kadınlar için çok önemli olduğunu söyledi. Savcının mütalaasını eleştiren Eyüboğlu, “Bizim beraat kararı verilmesini istediğimiz bir duruşmada savcı müvekkil hakkında ceza istiyor. Müvekkilin yaşadıklarını anlayabilmek yaşananları bilmek gerekiyor. Müvekkil evliliği süresince defalarca kez işkenceye maruz kaldı. Tecavüze uğradı. Farklı hastanelerden raporlarla ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu ile bu işkenceler kanıtlandı’’ diye konuştu. Yasemin Çakal’ın uğradığı şiddetten ötürü sığınma evine yerleştiğini aktaran Eyüboğlu, “Abisinin bir polis arkadaşı müvekkilin kaldığı sığınağın yerini öğreniyor. Abisi gidip onu oradan alıyor. Yasemin boşanmak istiyor. Ailesi, ‘Gelinlikle çıktığın eve kefenle girersin’ diyor. Yasemin çok kişinin kapısını çaldı. Ama bu döngünün dışına çıkamadı. Sesini duyan olmadı” diye konuştu. Çakal’ın avukatlarından Selmin Cansu Demir ise Türkiye’de günde en az üç kadının yakınları olan erkekler tarafından öldürüldüğünü anımsatarak, “Eğer olay günü Yasemin kendini korumasaydı kürsünün diğer tarafında oturacaktık” dedi. Mahkeme heyeti Yasemin Çakal’ın eşi Özkan Kaymaklı’yı öldürdüğünün sabit olarak görüldüğü belirterek Çakal’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine karar verdi. Kararda Çakal’ın haksız tahrike maruz kaldığını belirten heyet, Çakal’ın cezasını 18 yıla indirdi. Çakal’ın duruşmadaki hal ve tavırlarını nedeniyle de indirim yapan mahkeme heyeti cezayı 15 yıla indirdi.

Temyize gidilecek

Mahkeme heyetinin kararına tepki gösteren kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında kadınlar hep bir ağızdan, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganları attı. Meriç Eyüboğlu, “Bizler beraat kararı bekliyorduk. Ama 15 yıl ceza verildi. Sadece bir hâkim muhalefet şerhi koymuş. O hâkim bizleri dinlemiş. Darısı diğer hâkimlerin başına. Her zaman dediğimiz gibi, erkek adalet yine erkekten yana bir karar verdi. Umutsuzluğa kapılmıyoruz. Kararı temyiz edeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler