Cumartesi Anneleri Nurettin Yedigöl için buluştu

Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemlerinde gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl için buluştu.

Yayınlanma: 14.04.2018 - 13:59
Abone Ol google-news

<video:958172>

Cumartesi Anneleri, gözaltında katledilen yakınları için 681'nci kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. Bu hafta 10 Nisan 1981'de İstanbul'da gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün faillerinin hesap vermesi istendi.

 Eyleme İHD İstanbul Şubesi'nden Avukat Gülseren Yoleri ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

 Eylemde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP'ye "İşlediğiniz suçlar da cezasız kalmayacak, zaman aşımına uğramayacak. Bizler OHAL'e karşı demokrasiyi barışı savunmaya devam edeceğiz. Bu meydan burada durdukça mücadelemiz sürecek" diye seslendi.

 'PAYLAŞMAYI AĞABEYİMDEN ÖĞRENDİK'

 Muzaffer Yedigöl ise şunları söyledi: "Nurettin ağabeyimi tanımanızı isterdim. Ağabeyim yardımlaşmayı, eğitime çok önem verirdi. Biz kolektif yaşamayı ve yardımlaşmayı onun sayesinde öğrendik. O kendi gibi düşünen, düşünmeyen herkese yardıma koşan insanlar için kendisini hizmete adamış bir insandı. Ağabeyimi kelimelerle anlatmak çok zor. Biz anlata anlata yorulduk. Artık sesimiz titriyor" ifadelerini kullandı.

 'ACIMIZIN BİN KATINI ÇEKSİNLER'

 Yedigöl, 12 Eylül darbesi döneminde yaşanan hak ihlallerine değinerek, "Buradan üzülerek haykırıyorum siz 15 Temmuz'u yargıladığınız gibi 28 Şubat'ı yargıladığınız gibi neden 12 Eylül'ü gerçekleştirenleri yargılamadınız" diye sordu.

 Daha sonra Anne Zeycan Yedigöl adına konuşan Sevim Yedigöl, "Annem halen o acı ile onu sayıklıyor. 'Nurettin gelmeden ben ölmek istemiyorum. Ben o gelmeden ölmek istemiyorum' diyor. Bizim çektiğimiz acının bin katını çeksinler" diye kaydetti.

 'KİM OLDUKLARINI BİLİYORUZ!'

 Ardından Yedigöl'ün gözaltındayken işkence sırasında yanında olan ve duruma tanık olan İHD Üyesi Ümit Efe konuştu. Efe, Nurettin'in yoğun olarak işkenceye maruz kaldığını gördüklerini belirterek, "Hepimizden daha fazla işkence gören arkadaşımız Nurettin'i özellikle takip ediyorduk. 4 gün içinde kaybedildi. Biz biliyoruz ki ona işkence eden polisler onun ölümünden sorumlu. Biz onun nerede olduğunu sorduğumuzda bize komik yanıtlar verildi. Biz o günden beri Nurettin'i arıyoruz. O suçu işleyenlerin kim olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

 'YETERLİ SORUŞTURMA YAPILMADI'

 Haftanın açıklamasını ise Cumartesi Anneleri'nden Gönül Sonbahar okudu. Sonbahar, şunları söyledi: "En son koğuş arkadaşları tarafından görüldüğünde kanlar içindeydi, bilinci yerinde değildi. O günden sonra kendisini gören olmadı. Babası mücadele etti, Kenan Evren'e kadar gitti ancak gözaltında olduğu kabul edilmedi. 'Devlet öyle bir şey yapmaz' denildi. Gözaltına alınanlar o dönemde kendilerini duvara vurdu, böyle yaptı diye söylediler. Oysa durum öyle değildi.

 Son olarak AİHM'e yapılan başvuru ile Nurettin'e dair yeterli derecede soruşturma yapılmadığı belirtildi. Türkiye'de hukuk yok diye yılgınlığa alışmayacağız. Nurettin'i kaybedenleri gizli bir affa tabi tutulduğunu unutmayacağız. Onun faillerinin cezalandırılması için ısrar edeceğiz."

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler