Kılıçdaroğlu: Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönümü

Bugün başkanlık referandumunun yıl dönümü... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de Eğitim ve Adalet toplantısında konuştu. 'Bugün demokrasi ayıbının, mühürsüz seçimin yıldönümü' hatırlatmasında bulunan Kılıçdaroğlu 'demokrasiyi yeniden getireceğiz' dedi.

Yayınlanma: 16.04.2018 - 11:11
Abone Ol google-news

<video:959063>


-Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle;

-21. yüzyılın bu acı gerçeğiyle dünya karşı karşıya. Katma değeri yüksek olan ürünleri de bu ülkeler üretemeye başlıyorlar. O zaman hepimizin oturup düşünmesi gereken bir şey var. Türkiye'de çocuklarımzı eğiteceğiz ve yetenek kazandıracağız. Çocuklarımız ekonmisi gelişmiş o ülkere hiç bir maliyet göstermeden gidecekler.

-OECD verilerine göre bugünkü çocukların yüzde 65'i çalışma yaşına geldiklerinde günümüzde icat edilmemiş işler de çalışacaklar. Bu eğitimde ki hızlı değişmeyi ve gelişmeyi bize gösteriyor...

-Bizler Aziz Sancar'ı da yetiştirdik bu topraklar da Çoban sülük'ü de.

-Eğitimi bir partiye militan yetiştirmek için programlarsınız, ülkenin geleceğini ateşe atmış olursunuz.

-Susturulan üniversiteler bilgi veremezler, susturulan akademisyenler varsa o ülkede bilgi üretemezsiniz.

-Bir ülkenin eğitim sistemmini allak bullak ederseniz o ülkeyi batırırsınız. İyice bakarsanız eğitim sisteminin üzerinde oynan oyunları anlarsınız

-Cumhuriyet'i kuranlar eğitim ve öğretemene önem vermişlerdir. Özellikle öğretmen baş tavı edilmiştir.

-Biz neler yapmalıyız?

-Önce öğretmenlik meslek kanunu çıkartılmalıdır. Öğretmenleri klasik devlet memuru yasasından çıkarmalıyız. Öğretmeni toplumu en gğvendiği sınıf oarak tanımlamalıyız. Kadrolu ve ücretli öğretmen ayrımına son vermeliyiz. Bunun çalışmalarını bazı sivil toplum örgütleriyle birlikte yapıyoruz.

-Zorunlu eğitim kesinlike pararsız olması lazım. Kıyafetinden yemeğine kadar öğrencinin her şeyi devlet tarafından karşılanmalı.

-Kesinlikle taşımalı eğitime son vereceğiz. Nerede öğrenci varsa orada da öğretmeni olacak. 160 çocuk var burada bu çocukların 160'da eğitim başka bir şeyere taşınıyor.

-Yurt sorunundan söz edildi. 21. yüzyılda öğrencinin yurt sorunu çözülmiyor. Bizim sözümüz var en geç 2 yılda benim yurdum yok diyemeyecek. 1-2 kişilk oda, sıcak su, geniş internet erişimi. Karanlık evelere çocukları tesklim etmeyeceğiz.

-İnsanın hayatında en acı olan olaylardan birisi; yaşam standardın düşmesidir. Öğretmen arkadaşlarımızın emekli olduklarında yaşam standrtlarında düşme var. Biz bunu da düşündük bütün öğretmenlere 3600 ek gösterge getireceğiz.

-Öğretmene destek lafla olmuyor arkadaşlar. Öğretmen başımızın tacı diyorsun, ay başını nasıl getireceğini düşünmesin. Herkese az para verebilirsiniz ama öğretmene hakkı olanı vereceksin, onuru ile gezecek. Okul aile birliklerimiz var, okulun sorunlarını çözmek amacıyla kurulur. Bütün okul aile birliklerini yasal statüye kavuşturacağız. Müdür ile birlikte hakları olacak. Her okulun bütçesi olacak. Okulun yönetimi cam kırıldı, masa kırıldı diye özel bir para arayışına girmeyecek.

-Organize sanayi bölgelerinde , meslek liseleri kuracağız. Okulların yönetimini, okul yönetimleri ve OSB yönetimi tarafından yapılacak. Masraflar, gereksinimler OSB yönetimi tarafından karşılanacak. 3. sınıftan itibaren kendi alanlarında staja başlayacaklar. Okul bitince işleri hazır olacak, buna iş garantili eğitim denir.

-İnsanoğlu terkeliği bulmak 3 milyon yıl geçmiş. Bugün her saniye bir değişim var. Siz bilgideki teknolojideki değişimi yakalayamazssanız, gelişemezseniz.

-Bilim dünyasında olağanüstü hızlı değişimler var diyen Kılıçdaroğlu, "İnsanoğlu tekerleği bulana kadar 3 milyon yıl geçmiş. Bugün her an yeni bir buluş var. Siz bu hızı yakalayamazsanız geri düşersiniz. 5 temel sorunumuz var. Dış politikada sorun yaşıyoruz, ekonomide sorun yaşıyoruz. İktidar tefeciye esir olmuş durumda. Toplumsal barışı sağlamalıyız, her gün şehit haberleri geliyor. Birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bir beşinci sorun var ki bu temel sorundur. Eğitim. eğer eğitim sisteminin sorununu çözerseniz bütün bu 5 sorunu çözersiniz.

-Bu toplantıya katılmak üzere MEB'e haber verdiniz mi? "evet" dediler "haber vedik ama MEB'den kimse gelmedi" dediler. Bu da o bakanlığın farklı düşünceye bakmadığını gösterir. Baskı altında olduğunu gösterir. Bugünkü Milli eğitim Bakanlığı milli değil.(Fotoğraflar:Ömer Anar)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler