Rahip Brunson'a tahliye yok... Hâkimden ‘tek adam’ çıkışı

ABD ile Türkiye arasında krize yol açan Rahip Brunson’un davasında hâkim ile sanık arasında “tek adam” tartışması yaşandı. Mahkeme başkanı 15 Temmuz’dan sonra yapılanların devletin topyekûn refleksi olduğunu, “tek adam” olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. Duruşmada ağlayan Brunson “Psikolojim bozuldu” dedi.

Yayınlanma: 16.04.2018 - 19:48
Abone Ol google-news

AKP’nin Türkiye’de ileri götürdüğü, devasa beton bloklarla donattığı kurumların başında hiç şüphe yok ki “hapishaneler” geliyor. Bunun kanıtı, Türkiye ile Amerika arasında diplomatik kriz yaratan tutuklu Rahip Andrew Craig Brunson’un ilk kez hâkim karşısına çıktığı Aliağa Şakran’daki “cezaevleri yerleşkesinde” bir kez daha görüldü. Silivri’yle kıyasla küçük kalsa da, yine de bir “kasaba” görünümde, ardı ardına sıralanan kuruma girmek için güvenlik önlemleri nedeniyle oldukça fazla çaba harcamak gerekti.

Hıristiyan cemaatinin Türkiye’deki temsilcilerinin yanı sıra Amerikalı senatör, North Carolina’dan Thom Tillis ile Amerikan merkezli Uluslararası İnanç Özgürlüğü Elçisi Sam Brawnback ve Papaz Brunson’un eşi Norine Lyn de “ihtiyaç üzerine spor salonundan dönüştürülen” mahkemedeki duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

Mahkeme heyeti, 2 tercüman hazır bulundurmasına karşın Brunson, savunmasını Türkçe yaptı. Hakkındaki “FETÖ/PDY ve PKK örgütlerine üye olmamakla birlikte bu örgütler adına suç işlemek ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçlamalarını reddeden Brunson, sözlerine “Tanrı’nın hizmetçisiyim” diyerek başladı. Devletin kendilerini her zaman “izlediğini” vurgulayan Brunson, “Türkiye’nin aleyhine bir şey yapmadım. Tam tersi Türkiye’- yi seviyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Masumum” dedi.

FETÖ suçlamasının “inancına hakaret” olduğunu dile getiren Rahip, “Ben İslami bir harekete katılmam. İnancıma aykırı. Ben FETÖ’cülerle, devlet beni FETÖ koğuşuna koyduğu zaman birkaç kişiyle tanıştım. Öncesinde hiçbir ilişkim yoktur. Fethullahçılara ‘merhaba’ bile demedim” diye konuştu.

Duruşmada mahkeme başkanı ile Brunson arasında “tek adam” diyaloğu yaşandı. 15 Temmuz’dan sonra yazdığı bir yorumda “tek adam yönetiminin ivme kazanacağı” yorumunda bulunan Brunson’a mahkeme başkanı, “Tek adamdan kastın kim?” diyerek herkesin bildiğini ısrarla sordu. 15 Temmuz’- dan sonra yapılanların devletin topyekûn refleksi olduğunu, “tek adam” olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. Brunson da “Benim dediğim şey, CHP’nin de dediği şey. CHP, MHP, AKP... Partisi fark etmez. Türkiye’yi tek bir kişi yönetirse de Tanrı bunu iyiye dönüştürecektir” diye yanıtladı. Brunson, mesajlarındaki “Kazanan bizleriz” ifadesinin FETÖ’yle ilgisi olmadığını, iman edenleri kastettiğini dile getirdi. Brunson, PKK’nin amaçlarına hizmet ettiği yönündeki iddalara, “Ben Türkiye’nin toprak bütünlüğünden yanayım. İnsanların etnik kimlikleri beni ilgilendirmez” ifadelerini kullandı.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, ifadesine başladığı sırada gözyaşlarına boğulan Rahip Brunson kısa süreli de fenalık geçirip yerine oturdu. Mahkeme başkanının isterse devam etmeyebileceği yönündeki sözlerine karşılık, “Sorun Şakran’da değil. Benim kafamda. Tek kişilik odada kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Başka odaya alınmak istiyorum” dedi.

Tahliye yok

Gece saat 22.00’ye dek süren duruşma sonunda mahkeme heyeti, bir kez daha tutukluluk halinin devamı kararı aldı. Heyet, duruşma öncesinde Şakran Cezaevi’ne getirilen Brunson’un Kırıklar Cezaevi’ne dönme isteğinin ise müzekkereyle savcılığa iletilmesini kararlaştırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon