Ankara’nın Almanya açılımı: Erdoğan: “Küstah ve kıskanç”... Damat: “Vazgeçilmez ortak”

Ankara ile Berlin arasında 4 yıldır yaşanan gerilimin ardından hükümetin söylemlerini değiştirmesi dikkat çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bundan kısa bir süre önce Almanya için sarf edilen, 'küstah , kıskanç ve Nazi' söylemlerinin aksine, "Almanya, Türkiye için vazgeçilmez, önemli bir partnerdir" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 11:14
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugün Berlin'de yapılacak 4'üncü Uluslararası Enerjide Dönüşüm Diyaloğu Konferansı'na katılmak üzere Almanya'ya gitti. Dört yıldır Almanya aleyhinde ağır ifadeler içeren hükümet söyleminin aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Almanya'nın ticaret hacmine dikkat çekerek, Almanya'nın, Türkiye için vazgeçilmez, önemli bir partnerdir olduğunu söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mart 2017'de Almanya'ya yönelik yaptığı eleştirisi Alman kamuoyunda çokça tatışılmıytı. Erdoğan, Almanya'nın Türk bakanların bazı referandum kampanyası etkinliklerini iptal etmesine tepki göstermiş, "Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz" demişti.

Öte yandan iki ülke arasındaki gerginlik Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in cezaevinden çıkmasıyla yumuşamaya başlamıştı. Ardından da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 1 milyar 700 milyon liralık hızlı tren alımı için Alman firması Siemens ile sözleşmesi, Alman hükümetinin Türkiye’deki Leopard tanklarının modernizasyonuna onay vereceğini yönelik söylemler gündeme gelmişti. Son olarak ise Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, geçmişte Türkiye’nin PKK’yla ilgili kaygılarını ve Gülen Cemaati’nin faaliyetlerini anlayamadıklarını söylemişti.

Türkiye'den gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyaret

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugün Berlin'de yapılacak 4'üncü Uluslararası Enerjide Dönüşüm Diyaloğu Konferansı'na katılmak üzere dün Almanya'ya gitti. Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile Berlin'de bir araya gelen Albayrak, geçen ay kurulan hükümeti de kutladı. Türkiye- Almanya ilişkilerinin bölgesel ve küresel sınamalara rağmen çok güçlü şekilde ayakta kaldığını ve geliştiğini belirten Albayrak "İki ülkenin yaklaşık 40 milyar auroya ulaşan ticaret hacmiyle, Türkiye'nin ithalatında 2'nci, ihracatında 1'inci ülke olması hasebiyle Almanya, Türkiye için vazgeçilemez çok önemli partnerdir. Türkiye'nin yenilenebilir enerjide önümüzdeki 10 yılda 10'ar bin megavat güneş ve rüzgarda, enerji verimliliğinde 2023'e kadar 11 milyar dolardan daha büyük bir yatırım ihtiyacı ortaya koyduğundan hareketle, Çin'den sonra ikinci en büyük enerji talep büyüme artışı olan bir ülke olması hasebiyle, Almanya'yla iş birliğimizi artırarak ilişkilerimizi çok daha iyi bir noktaya taşıması için itici bir güç olacağına inanıyoruz" dedi. Alman Bakan Altmaier de ekonomi ve enerji alanında yakın çalışma kararı aldıklarını belirtti. Almanya'da yeni hükümetin kurulmasının ardından Türkiye'den gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyaret olması nedeniyle Albayrak'ın Berlin temasları önem taşıyor.

Merkel'in Sağ koluyla görüşme

Bakan Albayrak'ın, konferansa ev sahipliği yapan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve mevkidaşı Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Altmaier, Angela Merkel'in sağ kolu olarak biliniyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler