26 Ağustos’ta amaç Türkiye’nin bekası mı, ittifakın bekası mı?

Bahçeli “Türkiye’nin bekası” için öne alınması önerisinde yerel seçimlerde yaşanacak “kırılmaları” önleme arayışı da yatıyor...

Yayınlanma: 17.04.2018 - 14:17
Abone Ol google-news

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin AKP ile yapacağı “cumhur ittifakı”nın korunmasının Türkiye’nin “bekası” için elzem olduğunu belirtip 26 Ağustos 2018’de erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması çağrısı, aslında “ittifakın bekası”na yönelik kaygıları barındırıyor.

Kılıçdaroğlu'ndan erken seçim yorumu 

Erken seçim tartışmaları gündemde... Anketler ne diyor?

Bahçeli'nin erken seçim teklifine Meral Akşener'den yanıt

Bahçeli'nin erken seçim teklifine hükümetten ilk tepki

Erken seçimi neden Bahçeli açıkladı? İşte HDP'nin iddiası

Bahçeli'nin erken seçim teklifine İYi Parti'den yanıt

Bahçeli'nin erken seçim teklifine hükümetten ilk tepki

Devlet Bahçeli'nin erken seçim açıklamasından sonra dolar uçtu

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına CHP'den ilk yanıt

Zira, 3 Kasım 2019’dan önce, Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde, “ittifak yapılmayacağı” için, seçim kampanyası sürecinde AKP ve MHP açısından ciddi kırılmalar yaşanabileceği beklentisi yüksek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, parlamententonun yetkileri azalacağı, dolayısıyla milletvekilliğinin artık eskisi gibi “havası-getirisi” olmayacağı için, siyasetçiler için yeni trendin belediye başkanlığı olması kaçınılmaz olacak. İşte önümüzdeki sürecin en önemli “siyaset pastası” olacak belediye başkanlığı için de yarışın “kıran kırana” geçmesi bekleniyor. Yerelde “resmi ittifak” olmayacağı gibi, AKP ve MHP’nin adaylarının veya oylarının güçlü olduğu yerlerde birbirlerini destekleyerek yapılacak “örtülü” ittifakla sonuç alınacağı da garanti görünmüyor. Genel merkezlerin kararıyla “tavanda” yapılan ittifakın, tabanda karşılığı olmayacağı belirtiliyor. Örneğin Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP’li Selçuk Özdağ’ın yoğun bir çalışma yürüttüğü biliniyor. Öyle ki MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün “tavanda ittifak yapılsa da, tabanda ittifakın olmayacağı” yönündeki açıklamlaarı da Özdağ ve ekibinin baskısına yönelik tepki olduğu kulislerde dile getiriliyor.

MHP Lideri Bahçeli’nin, erken seçim çağrısını altında da yerel seçimlerde, Manisa örneğinde olduğu gibi yaşanabilecek gerginlik ve kırılmaların “cumhur ittifakı”na zarar vermesi endişesinin yattığı belirtiliyor. Ayrıca yerel seçimlerde ittifakın başta büyükşehirler olmak üzere istenilen sonucun alınamamasının yaratacağı moral bozukluğunun genel ve cumhurbaşkanlığı seçimini olumsuz etkileyeceği endişesinin de erken seçim çağrısında etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

AKP’de de benzer kaygıların olduğu biliniyor. 16 Nisan referandumunda Ankara, İstanbul başta olmak üzere AKP’nin belediye başkanlğını aldığı metropollerden “hayır” çıkmıştı. Ayrıca AKP’nin yerel seçimlerde her zaman genel seçimlerden daha düşük oy aldığı da biliniyor. Erdoğan’ın da oyların düşeceği bir yerel seçimden sonra kendisi açısından da “hayat memat” meselesi olarak görülen genel seçime gitmeyi tercih etmeyeceği ve seçimleri öne alacağı uzun süredir kulislerde konuşuluyordu.

Bahçeli, Adalet Bakanı Gül ile görüştü

Bahçeli'nin erken seçim teklifine Meral Akşener'den yanıt 

Doğu Perinçek'ten 'erken seçim' açıklaması

Ankara'da sıcak gün... Dakika dakika gelişmeler

DSP: Bahçeli'nin bu yaklaşımına yabancı değiliz

26 Ağustos’ta amaç Türkiye’nin bekası mı, ittifakın bekası mı? 

Erken seçim tartışmaları gündemde... Anketler ne diyor?

Erdoğan, başbakan ve kurmaylarıyla görüştü: Şu an söyleyecek bir şey yok 

“Evet”ler sayesinde erken seçim mümkün

Pervin Buldan'dan erken seçim açıklaması: AKP'yi devirmenin zamanı gelmiştir

Kılıçdaroğlu'ndan erken seçim yorumu

Niye 26 Ağustos, yine aynı tuzak

İYİ Parti'li Türkkan'dan çarpıcı erken seçim yorumu: MHP değil AKP rahatsızdı

MHP'nin erken seçim talebini, MHP'den önce açıklamıştı

Bahçeli ve Erdoğan erken seçim için ne demişti?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler