"Devletin kasasında para kalmadığı için terör tazminatı ödenemiyor"

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, polis ve jandarma sınıfındaki personele ödenmesi gereken operasyon tazminatlarının aylardır ödenmemesini meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 15:55
Abone Ol google-news

Sağlar, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 28’inci maddesinin (A) fıkrası uyarınca terörle mücadeleye yönelik olarak yapılacak harekat ve operasyonlar için görevlendirilen personele, “Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı” adı altında tazminat ödemesi yapılmakta olduğunu hatırlatarak, terörle mücadele ve sınır ötesi operasyonların sayısının arttığı son dönemde, emniyet teşkilatındaki personelin beklediği operasyon tazminatlarıyla ilgili herhangi bir adım atılmamasının nedeninin açıklanmasını istedi. Fikri Sağlar, bu gecikmenin emniyet personeli arasında huzursuzluk ve moral bozukluğuna neden olduğunu ve yapılan operasyonlara olumsuz yansıdığını vurguladı.

Ekonomide yaşanan sorunlar ve devletin kasasında para kalmaması sebebiyle tazminatların ödenemiyor olabileceğine dikkat çeken Sağlar, hükümetin bir kriz beklentisinde olup olmadığının da açıklanmasını istedi.

“EMEKLİ POLİSLERE GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞMAK REVA GÖRÜLÜYOR”

Fikri Sağlar, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkartılan KHK’larla Jandarma teşkilatının tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlı hale getirilerek polislerle jandarma personelinin görev ve sorumluluklar açısından aynı düzenlemelere tabi tutulmasına rağmen, jandarmalara tanınan özlük haklarının polislere de sağlanmamasının nedenini de sorularına ekledi. Sağlar ayrıca, ek göstergeleri yetersiz olduğu için emekli olduklarında çok düşük maaşlar alan polislerin, emekli olunca güvenlik görevlisi gibi işlerde çalışmak zorunda kalmalarını önlemek için ek göstergelerin iyileştirilmesine yönelik herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını talep etti.

Sağlar, İttifak Yasası gibi acelesi olmayan değişikliklerin Meclis gündemine getirilerek jet hızıyla yasalaşmasına rağmen, polislerin özlük haklarında iyileştirmeye yönelik olarak daha önce Meclis gündemine getirilmiş olan kanun tekliflerinin aylardır bilinçli olarak bekletildiğini vurguladı.

40 ilde görev yapmakta olan polis ve jandarma sınıfındaki personele, 375 sayılı KHK kapsamında “Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı” adı altında tazminat ödemesi yapılıyor. Yapılan ödemeler 3 yıllık dönemler halinde gerçekleştiriliyor. Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesi ve Bakanlar Kurulu'nun onayıyla verilen operasyon tazminatları en son 2015 yılında onaylanarak, 01.01.2015 tarihinden 31.12.2017 tarihine kadar yılda 2 kez (Ocak-Temmuz) memur zammı oranında kademeli şekilde arttırılarak ödenmişti. 2018-2020 dönemine ilişkin tazminatlarla ilgili bugüne kadar Maliye Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler