İhsan Eliaçık'a 6 yıl hapis cezası: ‘Kararı önceden vermişlerdi’

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık’a “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davada, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ayrıca İstanbul dışına çıkma ve yurtdışı yasağı getirildi. Eliaçık, “Kararı önceden bir yerlerde vermiş gibiydiler” diye tepki gösterdi.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 22:10
Abone Ol google-news

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık KHK ile kapatılan İstanbul Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) düzenlediği konferasta yaptığı hendek konuşmalarından dolayı “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. Eliaçık’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek adli kontrol, İstanbul il sınırları dışına çıkamama ve yurtdışı yasağı kondu. Eliaçık, “İfade ve düşünce özgürlüğü adına söylediğim hiçbir şeyi dikkate almadılar. Önceden kararı vermiş gibiydiler. Savunmalara sık sık müdahale ettiler. Sanki bir yerlerde kararı vermişler, birisi savcı diğeri hâkim heyeti rolünde kararı uyguladılar” dedi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İhsan Eliaçık, avukatı ve arkadaşları katıldı. Eliaçık yaptığı savunmada, konferansta devletin terörle mücadelede niçin yanlış yaptığını dile getirmek istediğini belirterek, “Özellikle hak ihlallerini dile getirmek istedim. Özellikle 70 yaşında bir kadının cesedi sokak ortasında bırakıldı. Bunu bir videoda gördüm. İkincisi bir erkek cesedi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklendi. Üçüncüsü Varto’da bir ceset çırılçıplak teşhir edilip sosyal medyada yayımlandı. Ben bunları sert bir dille eleştirdim. Hatta ahlaksızca iğrenç savaşlar dedim. Yapılan bu eylemlerin Cenevre Sözleşmesi’ne ve İslam ahlakına aykırı olduğunu düşünüyorum. Bana göre bu eylemlerin cezalandırılması gerekir. Yapmış olduğum eleştiriler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Ben burada düşünce ve ifade özgürlüğünü temsil ediyorum” ifadelerini kullandı. Yargıç Eliaçık’a, “Bu anlattığınız şeyler kimler tarafından yapıldı” sorusu üzerine Eliaçık, “Oradaki güvenlik güçleri bunu yaptı” dedi.

6 yıl 3 ay hapis cezası

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Eliaçık’ın, Demokratik İslam Kongresi’nde yapmış olduğu konuşmada ve 2015 ve 2016 yıllarında internet sitelerinde yayımlanan yazılarında PKK terör örgütünün eylemlerini övdüğünü ve meşrulaştırdığını kaydetti. Mahkeme, Eliaçık’ın “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Cezada herhangi bir indirim yapılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, hüküm kesinleşene kadar sanığın, yurtdışına çıkışının yasaklanmasına, İstanbul il sınırlarını terk etmemesine ve haftada iki gün karakola giderek imza atmasına karar verdi.

Karar önceden verilmişti

Davanın ardından kararı değerlendiren Eliaçık basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “28 Şubat’ta yargılandığım 35 davada da erteleme olmuştu. Ancak bu davada erteleme olmadı. 28 Şubat hâkimlerinden daha öfkeliydiler. Bu, hukukun geldiği durumu gösteriyor. Yaptığımız savunmaları dikkate almadılar. Cezada indirim uygulanmadı. Önceden karar vermiş gibiydiler. Temyiz hakkımız var. Bir üst mahkemeye itiraz edeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler