Hukuk krizindeyiz

Adalet Nöbeti'nden Cumhuriyet davası için çağrı yapıldı.

Yayınlanma: 19.04.2018 - 23:39
Abone Ol google-news

Gazetemizin tutuklu İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay nezdinde, haksız tutuklamalara karşı sürdürülen Adalet Nöbeti’nin 55’incisi, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin C kapısı girişindeki Themis heykellerinin bulunduğu alanda tutuldu. Nöbete Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, gazetemiz yöneticisi Önder Çelik, yazarımız Hakan Kara ile editörümüz Nazan Özcan ve çok sayıda hukukçu katıldı. Avukatlar bir saatlik sessiz nöbetin ardından adliyenin C kapısı önünde basın açıklaması yaptı. “Herkes için adalet” pankartının açıldığı nöbette tutuklu avukatların fotoğraflarının yanı sıra geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Av. Nurdan Düvenci Tarkan’ın fotoğrafları taşındı. Dışarıdaki Gazeteciler adına açıklama yapan gazetemiz editörü Nazan Özcan, tutuklanan yazar ve yöneticilerimiz Cumhuriyet Gazetesi’nin çizgisini değiştirmek gibi bir niyetleri olmadığına değindi. Özcan, “Aksine Cumhuriyet’i ele geçirip gazetenin muhalif siyasi çizgisini yok ederek iktidarın değirmenine su taşımak isteyenler bu davanın açılmasını sağlamışlar, hatta adlarını hiç utanmadan tanık diye yazdırmışlardı. Biliniyordu ama daha ilk duruşmadan itibaren yalanları birer birer döküldü. Geriye sadece savcının gazeteciliği suç gösterme gayreti kaldı. Gülen Cemaati ile arkadaşlarımız arasında ilişki kurabilecek somut tek bir delil bile bulamadılar” diye konuştu. Hakikatin karşısında duyulan büyük korkunun çok anlaşılır olduğunu dile getiren Özcan şöyle devam etti: “24 Nisan’da başlayacak Cumhuriyet davasında sizin kararınız ne olursa olsun, şimdiden söyleyelim ki yok hükmündedir.” Ardından söz alan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise adil yargının 7 ana kuralı olduğunu, bunların mahkeme hakkı, silahların eşitliği ilkesi, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme hakkı, açık usul ve çabukluk ilkesi, yargı kararlarının uygulanması, suçsuzluk karinesi ve savunma hakları olduğunu hatırlattı. Söz konusu ilkelerin tümünün ihlal edildiğini vurgulayan Kaboğlu, “Savunma hakkı esasen mağdurlar için gerekli olan temel bir hak ama savunmanların yani avukatların da kendilerini savunma hakkına muhtaç hale getirilmesi hukuki kazanımlarımız açısından hiçbir biçimde kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

Yalan ve algı operasyonu

Kaboğlu, “Seçim güvenliği ilkesi hukuk güvenliği içinde yer alır ve hukuk devletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de son 2 yılda tam bir anayasasızlaştırma süreci yaşanıyor. 16 Nisan referandumunda anayasa fiili duruma uyduruldu. Üzerinden 1 yıl geçti, ‘Bizim yaptığımız anayasa değişikliği ülkeye yeterli değildir. Ülke gerek ekonomi gerek güvenlik bakımından gerekse hukuk bakımından derin bir krize girmiştir, bu nedenle seçimi yenileyelim’ dendi. 24 saat içinde 24 yalan söylendi fakat hukukçular olarak yalanları teşhir etme hakkımız bile elimizden alınıyor. Bu süreçte yoğun anayasal bilgi kirliliğine tanık olacağız. Bunların başında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kavramıyla topluma şırınga edilmeye çalışılan bir sözde yönetim sistemi var. Oysa 6771 sayılı kanunda ne hükümet var ne cumhurbaşkanlığı var ne de siyasal sistem diyebileceğimiz bir düzenleme var. Hükümetin, cumhurbaşkanlığının olmadığı, sistemin mevcut olmadığı bir anayasal düzenlemeye cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi demek bir yalandır ve algı operasyonudur” ifadelerini kullandı.

‘OHAL istismar ediliyor'

Kaboğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin “OHAL’de adil yargılanma hakkı ihlalleri” konulu tematik rapor hazırlama sorumluluğunu daha fazla geciktirmemeleri gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “OHAL’in çok yönlü istismarını belgeler ile ortaya koymalıdır. Çünkü; OHAL, anayasa için kullanıldı. OHAL, adil yargılanma hakkının ihlali için kullanıldı. OHAL, toplumsal muhalefetin tasfiyesi ve baskı altına alınması için kullanıldı. OHAL, seçimler için kullanılacak. Kısacası, hukuk ve amaç dışı kullanılan OHAL, istismar edilmeye devam etmekte. Bütün bunları rapor etmeye en elverişli kurum Türkiye Barolar Birliği’dir. Geçirdiğimiz süreç biz hukukçuları anayasasızlaştırma karşısında ne yapmamız gerektiğini sorgulama görevinden uzak tutamaz. Biz hukukçulara önemli görev düşüyor. Lütfen anayasal bilgi kirliliğine alet olmayalım. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler