İhsanoğlu: İsrail'e katil demekle sorunu çözmüyoruz

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılar karşısında İsrail'e katil demekle sorunun çözülmediğini belirterek, "İsrail'i suçlayacağız. Katil diyeceğiz, cani, zalim, gaddar diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz. Problemi çözmek için uluslararası gücü kullanmamız gerekir. Bu güç bizde var"

Yayınlanma: 18.07.2014 - 17:11
Abone Ol google-news

Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için özel uçakla Konya'ya geldi. Konya havaalanında kalabalık bir grup tarafından karşılanan İhsanoğlu, araç konvoyu eşliğinde seçim otobüsüyle kent turu attı. İhsanoğlu'na CHP'li Mustafa Sarıgül ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve partililer eşlik etti.

İHSANOĞLU'NUN KONYA GEZİSİNDEN KARELER

Hacıveyiszade Camii'nden cuma namazını kılan İhsanoğlu daha sonra Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından da müzenin karşısındaki Mevlana Çarşısı önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

İhsanoğlu'na Konya'da Mustafa Sarıgül eşlik etti - VİDEO

Mevlana'nın huzurunda olmanın büyük bir şeref olduğunu belirten İhsanoğlu, ''Mevlana diyor ki, 'Burası aşkların kabesi, hak aşıkların gerçeğin aşığı olanların kabesi. Buraya nakıs gelenler, eksik gelenler bu mekanda kamil olurlar. Olgunlaşırlar. İşte biz bu anlayışla biz buraya geldik'' dedi. Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan İhsanoğlu, şunları söyledi:

''Bakınız, etrafınızdaki sıkıntıları görüyorsunuz, ateş çemberi bizi sarmıştır. Etrafımızdaki devletler bölünüyorlar, insanlar çatışıyorlar. Binlerce insan öldürülüyor. Binlerce insan vatanından uzaklaşarak bir yerlere sığınmak zorunda kalıyor. Bizim birlik ve beraberliğimizi korumamız lazım.''
Boynundaki iki şalı gösteren Ekmeleddin İhsanoğlu, şalın birisinin cami çıkışında Filistinli bir kişi tarafından verildiğini, diğerinin de Mevlana'nın soyundan olan çelebilerin verdiğini belirterek, ''Biz bu iki sembolü boynumuzun etrafında, kalbimizin üzerinde taşıyoruz'' diye konuştu.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRMASI
İsrail'in, Filistin'e karşı yaptığı zulümlerin ardı arkasının kesilmediğini belirten İhsanoğlu, şöyle konuştu:
''İsrail'in gaddarca yaptığı bu zulüm bitsin. Dünya bunu görsün. Durdurulması için gerekli teşebbüsleri yapsın. Biz ilk günden itibaren Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedik. Ama ne yazık ki, Güvenlik Konseyi'nin kararı eksik çıktı. Ateşkes kararı çıktı. Fakat İsrail'in, orantısız saldırısını, savaş suçlarının içinde olmasını kınamamıştır. Zalimle mazlumu, gaddarla mağduru bir arada tutup, ikisini ateşkese davet etmiştir. Biz bunu da kabul ettik, destelik ama ne yazık ki, İsrail dün gece yine saldırdı."

"ÇÖZÜM İÇİN İKİ YOL VAR"

İhsanoğlu, saldırının sona ermesi için iki yolun olduğunu, bunlardan birinin Güvenlik Konseyi olduğunu ancak bunun da kapalı ve kilitli olduğunu belirtti. İhsanoğlu, şunları söyledi:

''Güvenlik Konseyi, oradaki vetolardan dolayı İslam dünyası oradan karar çıkaramıyor. Veto ediliyor. Biz bunu denedik olmadı. Başka bir yol var. Yine BM'ye bağlı Cenevre'de bulunan İnsan Hakları Komisyonu var. Bizim devletlerimiz, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan devletlerin orada önemli sayıda sandalyesi var. Bunun yanı sıra Rusya, Çin, bir çok Asya, Afrika ülkesi ve bazı Latin Amerika ülkesi, bizim pozisyonumuzu destekliyorlar. 2009 yılında benzer hareket olmuştu. Havadan bombardıman ve yine yer hareketi ve yine savaşlardan yasaklanmış silahların kullanılmıştı. Ben orada da başka bir yol deneyip Cenevre'ye gidip İnsan Hakları Komisyonu'ndan karar çıkarttım. Güney Afrikalı Musevi asıllı bir hakimin başkanlığında heyet kurduk. Rapor hazırlandı ve bu raporda İsrail tarihinde ilk defa delillerle belgelerle savaş suçu işlediği tescil edilmiştir. Bu raporu tekrar BM götürdük ve orada kabul ettirdik. Şimdi yapılacak şey bunun tekrar edilmesi ve İsrail'in tekrar suçlu yakalandığını tespit etmek.''

"İSRAİL'E KATİL DEMEK YETMİYOR"
Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'e katil demekle sorunun çözümlenmediğini belirterek, ''Bunun dışında Filistin, artık BM üyesi olduğuna göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitme hakkı doğmuştur" dedi. İslam ülkelerinin, Filistin'in devletinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmesine destek vermesi gerektiğini kaydeden İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orada İsrail ilk defa ceza mahkemesinin hakimlerinin önüne getirilmelidir. Yapılacak olan bu dur. Kimse orada savaşa girebilir mi bilmiyorum. Ama sırf heyecanla suçlamak yetmiyor. İsrail'i suçlayacağız. Katil diyeceğiz, cani, zalim, gaddar diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz. Problemi çözmek için uluslararası gücü kullanmamız gerekir. Bu güç bizde var. Yeter ki rasyonel akılcı bir şekilde Filistinli kardeşlerimize destek verelim. Ben burada bu teklifi bir daha yaptıktan sonra çünkü ben bu tecrübeyi bizzat yaptım, yönettim ve tecrübe aldım, ben temenni ederim ki bu bir daha yapılsın.''
Ekmeleddin İhsanoğlu, bazı ülkelerde Cumhurbaşkanlarının, sendikacı, bilim adamı, tiyatro yazarı olduğunu hatırlatarak ülkemizde de olabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanının uzlaşıcı olması gerektiğini ifade eden İhsanoğlu, ''Biz kutuplaşma, cepheleşme olmasını, size tepede sorun yaratan cumhurbaşkanı değil sorun çözün cumhurbaşkanı istiyoruz. Bu çok farklı bir seçim" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler