İhsanoğlu: ‘Acil devreye girilmeli’

Çatı adayı İhsanoğlu’ndan İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı iki öneri.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

CHP ile MHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında gelinen noktayı değerlendirirken “Devlet terörünü telin etmek yetmez. Netice alacağımız tek yer var, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürülmeli. Acil olarak komşu devletlerle anlaşarak insani yardım da göndermek gerekir”dedi. İhsanoğlu, “İkinci turda Kürt seçmen neden size oy versin?” sorusuna da “Hak ve hürriyetlerin siyasi araç olarak kullanılmaması, herkese eşit verilmesi taraftarıyım. Bu müzmin hastalığın bir an evvel giderilmesi ve Türkiye’nin enerjisinin birbiriyle kavga ederek değil, birbiriyle sinerji yaratarak ilerlemesi gerekir”yanıtını verdi.

İhsanoğlu dün Konya’ya geldiğinde yoğun programı öncesinde otobüste kısa bir süre sohbet etme olanağı bulduk. İhsanoğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

- İsrail’in Gazze’ye kara harekâtı başladı. Dehşet verici görüntüler geliyor...

- Bu vahşi saldırı ilk değil ki. Bu acı filmi çok gördük ve göreceğiz. Çünkü uluslararası camia “dur” diyemiyor, eli kolu bağlı.

- Bu noktada siz yönetimde olsanız ne yapardınız? İktidar ne yapmalı?

- Benim gördüğüm tek yol Uluslararası Ceza Mahkemesi. Bu saldırı daha önce de birkaç defa yapıldı. 2008, 2009, 2012’de. 2008, 2009’da ben görevdeydim. Oradan çıkış yolu olarak şunu yaptık. Çünkü biliyoruz, Güvenlik Konseyi kilitlidir. Bizim uluslararası sistemde netice alacağımız tek yer var, o da Uluslararası İnsan Hakları Komisyonu, BM’ye bağlı. Bizim İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri orada büyük sayıda yeri var. Rusya, Çin ve başka dost ülkelerle beraber orada istediğimiz kararı geçirebiliyorduk. Oradan yeni bir karar çıkartmak lazım. Gerçekleri Tespit Komisyonu, bu yapılan suçları tespit etmeli. Sivil insanlara yapılan insan hakları ihlalleri, aykırılıklar tespit edilmeli. Ondan sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) götürülmeli. Biz 2012’de Filistin’in BM’ye gözlemci üye olmasını hakkını tanıdık ve üye oldu. Böylece bu mahkemeye müracaat etme hakkı doğdu. Yapılacak yol budur. Aksi takdirde sırf bu vahşi tasarrufları telin etmek, devlet terörünü telin etmek doğrudur, bunu yapmamız lazım, fakat onunla yetinmek mümkün değil.

- Başka ne tür adımlar atılabilir?

- Acil olarak insani yardım göndermek lazım. Komşu devletlerle anlaşarak göndermek lazım.

- Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye gitmemesi çok eleştiriliyor. ABD istemediği için gidemediği yorumları yapılıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

- O tarihe mal olmuş bir konu...

- İkinci turda Kürt seçmenin Başbakan Erdoğan’a yöneleceği beklentisi çok yaygın. Kürt seçmen neden size oy vermeli?

- Kendileri takdir eder tabii. Kimseye bana vereceksin, vermeyeceksin diyemeyiz. Ama böyle basit bir argüman olacağını zannetmiyorum. Kimin daha çok hürriyetlerden yana, kimin daha çok insan haklarından yana olduğu önemli. Bu hakları, hürriyetleri bir siyasi araç olarak kullanmak isteyen var, istemeyen var. Ben şahsen bunları bir araç olarak kullanmayı doğru bulmuyorum. Bu hakların bütün vatandaşlarımıza eşit olarak verilmesi taraftarıyım. Bu müzmin hastalığın bir an evvel giderilmesi ve Türkiye’nin enerjisinin birbiriyle kavga ederek değil, birbiriyle sinerji yaratarak ilerlemesi gerekir. Hem Türkler için


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler