Cemaatten hamle: Dikkat çeken inceleme

Balyoz ve Ergenekon gibi davaların heyetleri hakkında inceleme başlatmamak için toplantıları boykot eden Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi’nin “cemaatçi” üyeleri, Fethullah Gülen ve cemaatine yönelik geniş kapsamlı soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun hakkında dikkat çeken bir inceleme başlattı.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 11:43
Abone Ol google-news

Bu kararın alındığı toplantıda Balyoz heyetine soruşturma izni verilmesi talebi ise cemaatçi üyelerin geliştirdiği taktikle karara bağlanmadı. Son dönemde HSYK 3. Dairesi’nde eski özel yetkili hâkim ve savcılar hakkındaki inceleme talepleri bir türlü karara bağlanmıyordu. Buna cemaate yakın 5 üyenin toplantıları boykot etmesi neden oluyordu.

3. Daire’de karar çıkması için 4 üyenin oyu gerekiyordu. 7 üyeli 3. Daire’de cemaate yakın 5 üyenin bir kısmı toplantılara gelmeyerek karar yeter sayısı çıkartmıyordu. Bu nedenle Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında karar çıkmamıştı. Bu sayede Adalet Bakanı’nın ret kararını kaldırmasının önüne geçiliyordu.

Ancak dün 3. Daire’de sürpriz bir karar çıktı. Daire, Ankara Savcısı Serdar Coşkun hakkında inceleme başlatılması kararı aldı. Daire Başkanı Ahmet Hamsici’nin katılmadığı toplantıda 4 cemaatçi üye “inceleme” derken, Zeynep Kavlak ve Ahmet Karayiğit ise muhalefet etti. Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak, savcı Coşkun’un Emniyet Genel Müdürlüğü’ne cemaat hakkında araştırma talimatını HSYK’ye şikâyet etmişti. Bu karar onay için HSYK başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gidecek.

Bozdağ’ın karara onay vermesi beklenmiyor.

Balyoz için ilginç taktik

HSYK’de aynı toplantıda diğer gündem konularına geçilince yine karar yeter sayısı krizi çıktı. 6 üyenin katıldığı toplantıda Balyoz heyeti hakkında  soruşturma izni verilmesi talebi karşısında cemaatçi üyeler ilginç bir taktik geliştirdi. 3 cemaatçi üye bu talebe muhalefet etti. Ancak ret kararı  çıkartmamak için cemaate yakın üyelerden Bülent Çiçekli, diğer arkadaşlarına katılmadı. Çiçekli, Zeynep Kavlak ve Ahmet Karayiğit ile Balyoz heyetine  soruşturma isteyen tarafta yer aldı. Üçe-üç eşit oy çıkınca karar için 4 rakamına ulaşılamadı. Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre, İstanbul’daki bazı hâkim ve savcılar hakkındaki inceleme talepleri karşısında bu kez üyelerden Ahmet Kaya, toplantıdan “İşim var” diye ayrılınca karar çıkmadı. Soruşturmaların önü kesildi.

Öz hakkında göstermelik inceleme

Öte yandan, HSYK, Twitter hesabından isim vermeden Başbakan Tayyip Erdoğan’ı tehdit eden savcı Zekeriya Öz hakkında bir inceleme de başlattı. 17 Aralık operasyonunun ardından Bolu’ya düz savcı olarak atanan savcı Öz, Twitter hesabından tartışılacak tweet’ler atmıştı. Savcı Öz, AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ı ima ederek sonunun idam edilen Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin ve linç edilerek öldürülen Libya’nın eski lideri Kaddafi gibi olacağını öne sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler