Antropoloji, Laiklik ve Sosyal Bilimlerin Doğuşu

Antropoloji Derneği tarafından düzenlenen Antropoloji Buluşmaları 2018’in konuğu Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanı tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak olacak.

Yayınlanma: 25.04.2018 - 09:14
Abone Ol google-news

Halen Koç Üniversitesi öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarını sürdüren, gerçek bir tarih bilimci olduğunu sayısız araştırma, kitap, makale ve bildirisindeki derinlik, titizlikte göstermiş olan Toprak, “Antropoloji, Laiklik ve Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Doğuşu” başlıklı söyleşide Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda antropolojiye verilen önceliğin temel nedeni üzerinde duracak.

Toprak bu nedeni, "Türkiye'de 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren İlm-i Akvam ya da Etnografya başlığı altında antropolojik bilgi biyoloji ve sosyoloji arası bir konum elde etti. Uhrevi ile dünyevinin ayrışmasında antropolojinin önemli bir yeri oldu. Laik Cumhuriyet'in bilim anlayışında antropolojiye öncelik tanınmasının gerisinde yatan temel neden buydu" tespitiyle açıklıyor.

 Zafer Toprak’ın bu konuda yazdığı iki kitap; "Cumhuriyet ve Antropoloji" ve geçtiğimiz aylarda okurla buluşan "Türkiye’de Yeni Hayat" onun zengin tarihsel perspektifini ortaya koyuyor.

 Herkese açık ve ücretsiz olan buluşma 27 Nisan Cuma günü saat 18.00’da Avrupa Pasajı Aynalıgeçit’te gerçekleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler