Afyon, Burdur ve Elbistan Şeker Fabrikaları satıldı

İhalesi yapılan üç şeker fabrikasından Afyon Şeker Doğuş Gıda’ya, Burdur Şeker ise Erser Grup-Sterk Plastik Ortak Girişim Grubu’na satıldı.

Yayınlanma: 26.04.2018 - 18:44
Abone Ol google-news

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda dün Afyon, Burdur ve Elbistan fabrikalarının ihaleleri yapıldı. Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikası içerisinde kotası en fazla olan fabrika 115 bin tonla Afyon’du. İhaleyi 725 milyon lirayla Doğuş Çay’ın da sahibi olan Doğuş Gıda kazandı. Afyon Şeker Fabrikası şimdiye kadar satılanlar içerisinde en yüksek bedelle satılan fabrika oldu. 74 bin ton kotası bulunan Burdur Şeker Fabrikası’nda en yüksek teklifi 487 milyon lira ile Erser Grup - Sterk Plastik Ortak Girişim Grubu verdi.

‘Bu utancı da yaşattınız’

İhale öncesinde içeriye girmek isteyen CHP’lilere yine izin verilmedi. Çevik kuvvet bina önünde önlem aldı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz demir parmaklıklara tırmanarak içeriye girebildi. Durmaz daha sonra kapıyı açmak istedi. Görevli “İçeriden otomatik kitliyolarlar sayın vekilim” yanıtını verdi. Bunun üzerine Durmaz, “Ayıp, bu utancı da yaşattınız Türkiye’ye” dedi. İhalenin yapıldığı salonda da milletvekilleri ile görevliler arasında tartışma yaşandı.

6’sının ihalesi yapılmıştı

Şimdiye kadar ihalesi yapılan fabrikalardan Turhal’ı 569 milyon lirayla Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Ilgın’ı 637 milyon lirayla Alteks, Bor’u 336 milyon, Yozgat’ı da 275 milyon lirayla Doğuş Gıda, Kırşehir’i 330 milyon lirayla Tutgu Gıda, Çorum şeker fabrikasını da 528 milyon lirayla Safi Yakıt aldı. Ancak kesin satış için ihalelerin onaylanması da gerekiyor. Sırada Alpullu, Muş, Kastamonu fabrikaları ile birlikte satışa çıkarılan Erzincan ve Erzurum fabrikaları kaldı. Yeterli teklif gelmeyen Erzincan ve Erzurum fabrikaları için son teklif verme süresi 4 Mayıs’a uzatılmıştı. Diğer fabrikalar için son teklifler ise 18 Nisan’da alındı.

TÜRK-İŞ satıştan rahatsız

lirayŞeker fabrikalarının sıradan kurumlar olmadığına dikkat çeken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Ben inşaatçının, maliyecinin, tekstilcinin şeker fabrikalarını satın almasından rahatsızlık duyuyorum” diye konuştu.

Şeker-İş Sendikası tarafından düzenlenen, ‘Şeker Sektöründe Stratejik Yapılandırma ile Reforma’ konulu sempozyumda konuşan Atalay, “Bunlar bu fabrikaları kâr amaçlı alıyorlar. Yarın 4 tane fabrikayı çalıştırır, geri kalanını kapatırlar. Erzincan, Erciş, Ağrı başta olmak üzere bunların tamamını kapanır. Et Balık’ı aldılar, 3 gün sonra kapatır. Şimdi yine aynı zihniyetler var. Bunlar ‘sendikaya gerek yok, para bizim’ diyor. ‘Para bizim, iş yeri bizim’ yok. Bu ülke bizim, beraber yaşıyoruz. Bizim fazla bir talebimiz yok” dedi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin 2 aydır ülke gündeminde yer aldığını ancak özelleştirmenin durdurulmasına ilişkin bir mesafe alınamadığına dikkat çeken Atalay, yine de her hafta sendikaların katılımıyla illerde, ilçelerde mitingler, sempozyumlar yapmaya devam edeceklerini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler