Güç ve pay savaşı

AKP’de cemaatle yaşanan ‘dershane’ kavgası Gülen hareketinin ‘ticari’ kaygısına dayandırılıyor.

Yayınlanma: 16.11.2013 - 05:21
Abone Ol google-news

Hükümet ile cemaat arasında bir süredir yaşanan “dershane” kavgasının Fethullah Gülen’in son açıklamalarıyla tırmanması, AKP’de cemaatin “para musluğunun kesilmesine tepki” olarak yorumlanıyor. AKP kurmayları, cemaatin güç kazanmasında en büyük etkenlerden birinin dershaneler olduğuna dikkat çekerek, “Dershaneler kapatılırsa alanları daralacak. Sıkıntıları bu” değerlendirmesini yapıyor. AKP kulislerinde cemaat ile hükümet arasında giderek derinleşen krizin nedenleriyle ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

Ticari kaygıları var:

Dershaneler, cemaatin en önemli gelir kapılarından biri. Kapanmayla birlikte ticari olarak büyük bir kayba uğrayacaklar. Çünkü para musluğu kesilmiş olacak. Bu da cemaat için hayati derecede önemli. Hükümete yönelik tepki ve haberlerin arkasında bu kaygılar var.

Neden özel okul değil:

Hükümet, dershanelerden özel okula dönüşebilecekleri teşvik eden ve kolaylık sağlayan düzenlemeler getirecek. Ancak bunu da istemiyorlar. Çünkü dershane açmak daha kolay. Özel okulların koşulları daha zor, bundan da öte dershanelerle daha çok kesime ulaşabiliyorlar. Özel okula çocuğunu gönderemeyen bir aile, ücreti daha düşük olan derslanelere sınav sistemi nedeniyle çocuğunu göndermek zorunda kalıyor.

Siyasi hamle mi?

Kulislerde, cemaat-hükümet kavgasının arkasında siyasi kaygıların yattığına da dikkat çekiliyor. Hükümetin, özellikle emniyet ve yargıda cemaatin etkisini kırmak için dershane hamlesini yapmış olabileceği kaydediliyor. Gülen’in daha bir ay önce rahatsızlığı sırasında kendisini arayan Başbakan Tayyip Erdoğan’a tam sayfa teşekkür ilanı verdiğine dikkat çekilirken, yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde kavganın derinleşmesinde cemaatin seçimleri hükümetin dershane konusundan vazgeçmesi için bir koza dönüştürme çabası olarak da yorumlanıyor.

Gazetenin tirajı düşecek

Zaman gazetesinin son günlerde dershanelerin kapatılmasıyla ilgili olarak hükümete dönük sert muhalefetinde, gazetenin uğrayacağı tiraj kaybının da etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Cemaat dershanelerine kayıt yaptıran öğrencilerin, gazeteye de abone olmaları teşvik edilirken, deneme sınavı
dergilerinin satışında gazeteye abone olunması durumunda indirim yapılıyor.

Neredeyse cennete bile almayacaklar

Dershanelerin kapanmasıyla ilgili cemaat ile AKP arasında baş gösteren kavgaya Fethullah Gülen de girdi. Herkul.org sitesinde gece yarısı kendi sesinden açıklama yapan ve cemaat mensuplarına da seslenerek uyarılarda blulunan Gülen, sert ifadeler kullandı. Balyoz karşısında sabretmek: Sabır da baldıran zehiri gibi bir şey fakat her zaman sonu şeker şerbeti olmuştur. Mülahazaralara dalarak, bir yönüyle makul sebepler bularak, “evet isabetli olmuş, doğruymuş” falan bu soru olabilir. Fakat asıl mesele esvabını bilemediğin anda, bir balyoz gibi tepene inen musibetler karşısında dişini sıkıp sabretmek. Sabır insanı bir çizgiyi belirlemiştir, gidiyordur. Böyle güçlü akan ırmaklar gibi karşısına gelen kayanın bazen üzerinden geçer, bazen yanından kıvrılır. Bazen de yine de oralarda önünü kesmişlerse alttan deler geçer fakat mutlaka denize doğru yürür. Hareketinizi hazmedemeyen insanlar: İnsanlar kendi serencameleri içerisinde bazen böyle Ağrı Dağı gibi dağlar karşılarına çıkabilir. Yani bir yolunu bulup o sarp aşılmaz gibi görünen dağlar aşılmalı. Bu tür şeyler zaten sizi istemeyen, hareketinizi hazmedemeyen, sindiremeyen insanlarda da esas böyle şeyler vardır. O da sizi dağınıklığa uğratmak ve sizin dağınıklığınızı kendi hesaplarına bir avantaj olarak değerlendirmek. Siz ne kadar paniklerseniz karşı tarafa o kadar kendi hesaplarına hareket etme imkânı verirsiniz. O karakolu aşmış olmamız lazım: Ama zaten A planının yanında bir de B planımız, C planımız, D planımız vardı. Sürekli o cereyanı devam ettirmek süretiyle karşı tarafın önünüzü kesmek istediği yerde siz başka bir damardan çoktan onların o ön kesme yerini o karakolu, benzin istasyonunu aşmış olmanız lazım. Onun için günümüzde rüzgârlar biraz muhalif esiyor. Firavun aleyhinizdeyse: Şeytanın güdümünde olan insanlar sizinle meşru oluyorlarsa da bir şey var demektir. Aykırı bir durumunuz yoksa doğru yolda yürüyorsunuz demektir. Eğer böyle düşünüyorsanız, böyle hareket ediyor, böyle yatıyor, böyle kalkıyorsanız doğru yolda yürüyorsunuz demektir, devam edin. Bir de negatif yanda sizi tehid eden, yürüdüğünüz yolda sizi tehdid eden bir şey var. Firavun aleyhinizdeyse, Karun aleyhinizdeyse isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir. Ayrıca o da Karun da İsraoğulları’ndandır. Onun için ara sıra yağmur yağar. Rahmet güzel bir şey. Cennetin kapılarını bile...: Vallaha cennetin kapılarını bile bunlar kapatmak isteyebilirler. Bunlar girmesinler önce biz girelim ya da en azından önce biz girelim demek isteyebilirler. Mümin devrilmez: Mümin sarsılabilir ama devrilmez. Ayağa kalkamayacak şekilde bütün bütün kapaklanmaz, meseleye öyle bakmak lazım. Bu en azından mümin hakkındaki genel mülazahazamız olmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler