'Hayata Dönüş operasyonu' davası: ‘Acı gaz kokusu vardı’

‘Hayata Dönüş’ operasyonunda görev sınırlarını aştığı iddia edilen dönemin jandarma görevlisi 196 sanığın yargılandığı davanın 28. duruşması dün görüldü

Yayınlanma: 03.05.2018 - 21:38
Abone Ol google-news

Bayrampaşa Cezaevi’nde 17 yıl önce ‘Hayata Dönüş’ operasyonunda 12 kişinin ölümü ve 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin görev sınırlarını aştığı iddia edilen dönemin jandarma görevlisi 196 sanığın yargılandığı davanın 28. duruşması dün görüldü. Arama Kurtarma Taburu’nda görevli sanık Tekin Doğan, “Tahliye edilen yaralıları gördüm, ambulansa bindiriliyorlardı. Çok acı bir gaz kokusu vardı. Yerler ıslaktı. Kolları yanmış kadın arkadaşların yanmayan yerlerinden tutuyordu askerler” dedi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya SEGBİS’le bağlanan sanık Arama Kurtarma Taburu’nda köpekli aramada görevli Ali Osman Şahin, olay sabahı cezaevine gittiğini belirterek, “Cezaevinin içerisine girmedik. Öğle saatlerinde hükümlü ve tutuklular cezaevinden çıkarılıyordu. Yaralı yoktu. Dışarıya çıkarılanlar için jandarma koridoru oluşturulmadı” diye konuştu.

‘Maske takanlar vardı’

Uzman Jandarma Çavuş Kenan Atmaca da şunları anlattı: “Yiyecek içecek işlerine bakıyordum. Cezaevine girmiyordum. Askerler gelip dışardan alıyordu. Sadece çatıdan duman yükseldiğini gördüm.”

JÖH 1. Bölükte Uzman Erbaş görevlisi sanık Mustafa Aksoy, “Yaralı ve herhangi bir yangın görmedim. Rahatsızlık verici herhangi bir gaz etkileşimi hissetmedim. Maske takanlar vardı” dedi.

Arama Kurtarma Taburu’nda görevli sanık Tekin Doğan, “Yerler ıslaktı. Ayrıca is kokusu da vardı. Yaralı kadınlar gelmek istemiyordu, biz yalvararak dışarı çıkardık. Çok ağır yaralı olmayanlar yürüyerek geliyordu. Emirsiz hiçbir şekilde orada hareket edilemez. Biz kimden emir aldık hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Avukat Several Ballıkaya, dosyaya uzun zaman sonra ulaşan ve adli emanetteki giysileri üzerinde kimyasal madde bulunmadığını bildiren Adli Tıp raporunda eksikliklerin olduğuna dikkat çekti. Avukat Gülizar Tuncer ise “10 yılın ardından zar zor açılmış bir dava. 8 yıldır yargılama sürüyor. Hâlâ delil toplama aşamasındayız. Böyle devam ettiği takdirde dosyanın zaman aşımına uğrama ihtimali vardır” dedi.

Dava ertelendi

Avukatların o dönem görevli olan askerlerin yerlerinin ve tam olarak görevlerinin ne olduğunun öğrenilmesi için yetkili kurumlara yazı yazılması talebi kabul edildi. Adli Tıp raporundaki çelişkilerin giderilmesi konusundaki taleple ilgili ise bir sonraki celsede karar verilecek. Sanıklar Selim Şirin, Yunus Emre Sürer ve Ahmet Yanaral hakkında yakalama kararı çıkarılmasına da karar veren heyet davayı erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler