Bol para sıfır araba

Hızır ve İlyas kardeşlerin ölümsüzlüğe eriştiğine inanılan gece olan ve yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilen Hıdırellez, İstanbul Ahırkapı’da 5 Mayıs gecesi kutlandı. Keresteci Hakkı Sokak ve Şadırvan Sokak girişindeki arama noktasında geçerek şenliğe katılanlar, dilek ağacına ‘bol para’, ‘sıfır araba’, ‘yeni bir ev’, ‘aşk’ gibi dileklerini astıktan sonra Roman havalarıyla dans ett

Yayınlanma: 06.05.2018 - 22:43
Abone Ol google-news

Hızır ve İlyas kardeşlerin ölümsüzlüğe eriştiğine inanılan gece olan ve yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilen Hıdırellez, İstanbul Ahırkapı’da 5 Mayıs gecesi kutlandı. Her yıl Ayasofya Müzesi önünden yapılan yürüyüş bu yıl yapılmadı. Keresteci Hakkı Sokak ve Şadırvan Sokak girişindeki arama noktasında geçerek şenliğe katılanlar, dilek ağacına ‘bol para’, ‘sıfır araba’, ‘yeni bir ev’, ‘aşk’ gibi dileklerini astıktan sonra Roman havalarıyla dans ettiler.

Geçim derdi

Ahırkapı sakinleri ise eğlenceden çok geçim derdindeydi. 6 aylık bebeğiyle gül satan Asya, kolye satan, darbuka eşliğinde dans eden küçük kız çocukları, evde hazırladıkları yiyecekleri satmaya çalışan Roman kadınlar... Yaprak sarmaları, pencerelerin demirliklerinden kapı önlerine oturmuş insanlara uzatıyorlar. Kimi evini lokantaya, kimi ise penceresine ‘çay ve kahvem güzeldir’ yazıp kafeye çevirmiş. Sokaklarda buram buram anne yemeği kokusu... Para kazanmak için kızına göbek atması için ısrar eden bir anne dikkatimi çekiyor. Bir süre oynadıktan sonra, telefonlarla fotoğraflarının çekilmesinden utanan çocuk, oradan ayrılmaya çalışıyor. Annesi ise çocuğu bırakmıyor. Eğlenmeye gelen bir genç kadın, birlikte oynamayı teklif edince çocuk oynamayı kabul ediyor. Anne de o sırada para topluyor. Mutfak tüpünü almış kaldırımda mısır patlatan genç kadın, “abem sadece 5 milyon’ diyerek satış yapıyor. Bir süre yürüdükten sonra dilek ağacını görüyorum. Gül dalına dilek asmak isterseniz para vermek zorundasınız. Eskiden dilekler de daha çok sevgiyle aşkla ilgili oluyormuş. Şimdikiler ise bol paralı, toplumun ekonomik sıkıntılarının aynası oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler