"İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasıyla ilgili olarak, "Var olan huzursuzluğu, güvensizliği, istikrarsızlığı, kriz ve çatışmaları daha da artıracaktır" dedi. Bozdağ, Gazze'deki protestoda 37 Filistinli'nin öldürülmesiyle ilgili olarak ise, "Bu katliamdan İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur" diye konuştu.

Yayınlanma: 14.05.2018 - 16:12
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının var olan huzursuzluğu, güvensizliği, istikrarsızlığı, kriz ve çatışmaları daha da artıracağını bildirdi. Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kudüs'ün Miraç Mucizesi'nin şahidi, Müslümanların ilk kıblesi, Hz. Muhammed'in ziyaretini tavsiye ettiği üç mescidden Mescid-i Aksa'nın bulunduğu şehir ve Filistin Devleti'nin başkenti olduğunu belirtti. Kudüs'ün Müslümanların şanlı tarihinin şahidi olduğunu ifade eden Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Kudüs, üç ilahi dinin de değer verdiği kutlu şehirdir. Tarihe, uluslarası hukuka, uluslararası anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına göre de Kudüs, Filistin Devletinin tartışmasız başkentidir. İsrail'in Kudüs'ü haksız işgali ile ABD'nin imzaladığı anlaşma ve BMGK kararları hilafına, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması; Kudüs'ün kudsiyetini, tarihi statüsünü, uluslarası hukuku, uluslararası anlaşmaları ve BMGK kararlarını değiştirmez/değiştiremez, haksız işgali haklı kılmaz. ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, bölgeye, huzur, güven, barış ve istikrar getirmeyecektir. Var olan huzursuzluğu, güvensizliği, istikrarsızlığı, krizleri ve çatışmaları daha da artıracaktır ve öngörülmeyen pek çok olumsuzluğu da tetikleyecektir."

 "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"

 Bugün çıkan olaylarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğine, yüzlerce Filistinli de yaralandığına dikkati çeken Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

 "Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu katliamlardan dolayı İsrail'i ve aldığı haksız/hukuksuz kararla bu hadiselere ve ölümlere neden olan ABD yönetimini kınıyorum. Kudüs'ün tarihi, manevi ve akdi statüsü, oldu bittiyle değişmez/değiştirilemez. Bu katliamdan, İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur. ABD yönetiminin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, bölgedeki barış ihtimalini yok etmiştir, bölgede daha nice insanın can kaybına ve yaralanmasına, bölgede yıkıma ve felakete neden olacak fitili ateşlemiştir. Filistin ve Kudüs davasında, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. ABD/İsrail ne yaparsa yapsın, hangi adımı atarsa atsın, yaptıkları ile attıkları adımlar, Türkiye için yok hükmündedir. ABD'nin ve İsrail'in oldu bitti kararları ve adımları, Kudüs'ün tarihi statüsünü, mukaddes şehir vasfını, uluslarası hukuk, anlaşma ve kararlarla sabit halini yok edemez."

Bozdağ, Kudüs'ün eninde sonunda tam özgürlüğüne kavuşacağını belirterek, ABD ve İsrail'in eninde sonunda Kudüs'ü gerçek sahiplerine bırakmak mecburiyetinde kalacağını vurguladı. Haksızlıklar ve yanlışlıkların ABD ve İsrail'e kalıcı bir şey kazandırmayacağının, kaçınılmaz son olan Kudüs'ün kurtuluşunu hızlandırıcağının altını çizen Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:

 "ABD, yanlış politika ve kararlarla kendini yalnızlaştırmaya devam ediyor. ABD'yi sadece terör örgütlerinin ve halka dayanmayan yönetimlerin müttefiki haline getirmek, bütün halkları ve halka dayanan yönetimleri kaybetmektir. Bu, ABD'yi yalnızlaştırır, uzun vadede ABD'ye kaybettirir. Türkiye, doğruyu yapmaya ve hak bildiği yolda dosdoğru yürümeye devam edecektir. Kudüs ve Filistin konusunda, tüm dünya sussa da Türkiye susmayacaktır. Kudüs konusundaki oldu bittiyi herkes kabul etse de Türkiye kabul etmeyecektir. Türkiye, Filistin ve Kudüs davasının daimi müdafisidir."

 "BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs'e’e taşımasını şiddetle kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Açıklama şöyle:

"ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs'e’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz.

13 Aralık 2017’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017’de BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs konulu kararlar ABD’nin attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermiştir. ABD Yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu’daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yolaçacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD Yönetimi’ne ait olacaktır. Bu adımdan cesaret alan İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uygulamakta oldukları katliamı lanetliyoruz.

Filistin meselesi kalıcı ve adil bir çözüme kavuşmadıkça, Filistin halkına karşı adaletsiz yaklaşımlar sürdükçe, ne bölgesel ne de küresel huzur ve istikrar mümkün olacaktır. Ülkemiz bundan sonra da barış sürecinin sağlıklı bir zeminde canlandırılması ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi için uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle çalışmaya devam edecektir."

<haber-dikey:974982>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler