Altan, FETÖ davasında müşteki

Darbe girişimine ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Mehmet Altan, usulsüz dinleme davasında müşteki oldu.

Yayınlanma: 15.05.2018 - 21:21
Abone Ol google-news

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve ihraç edilmiş hâkimler Metin Özçelik, firari Yakup Hakan Günay ve Oktay Açar hakkında 2008-2009 yılları arasındaki usulsüz iletişimin tespiti kararlarında imzaları olduğu gerekçesiyle iddianame hazırladı. Görevi kötüye kullanma suçlamasıyla hazırlanan iddianamenin müştekisi ise darbe girişimine ilişkin davada anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan akademisyen ve yazar Mehmet Altan.

İddianameye göre, MİT Müsteşarlığı İstanbul Bölge Başkanlığı 30 Ekim 2008 tarihli yazıyla Mehmet Altan’ın adına kayıtlı telefon numaralarını ‘Pastör’ kod adlı bir kişinin kullandığını bildirdi. Yakup Hakan Günay’ın bu yazıya itibar ederek iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınmasına dair karar verdiği belirtildi. MİT’in 9 Şubat 2009’da da aynı bildirimde bulunması nedeniyle hâkim Metin Özçelik’in dinleme kararını 3 ay süre ile uzattığı ifade edildi. MİT’in 8 Mayıs 2009’da bu defa Mehmet Altan adına kayıtlı bir telefon numarasını “Quarameddin Fatımi” kod adlı birinin kullandığını bildirmesi üzerine Oktay Açar’ın dinleme kararını 3 ay süre ile uzattığı kaydedildi. Başsavcı Vekili Kenan Doğan tarafından 17 Kasım 2017’de düzenlenen iddianamede, şüphelilerin bu nedenlerle görevlerinin gereklerine aykırı hareket ederek kişilerin mağduriyetine sebebiyet verdikleri ve görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri savunuldu.

HSYK’ye şikayet etmişti

Mehmet Altan, iddianamede müşteki sıfatıyla yer aldığı için 9 Mayıs’ta Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi. Altan, konuyla ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulunduğunu, haksız dinleme olayı ile ilgili tazminat davası açtığını söyledi. Altan, şüphelilerden şikâyetçi olduğunu belirtti. Usulsüz dinlemeye ilişkin açılan davanın ilk duruşması, 23 Mayıs’ta Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde görülecek.

Erdoğan izin vermemişti

Mehmet Altan, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Amberin Zaman, Markar Eseyan ve Mehmet Baransu’nun telefonlarının dinlendiği ortaya çıkmış, 2012 yılında gazetecilerin yaptıkları suç duyuruları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı MİT görevlileri hakkında soruşturma başlatmış, başbakanlık’a yazdığı yazıyla soruşturma izni istemişti. O dönem Başbakan olan Erdoğan’dan soruşturma izni çıkmayınca savcı Ekrem Aydıner, “soruşturma yapılmasına yer olmadığına” dair karar vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler