İzmir Marşı söyleyen öğrencileri azarlayan okul müdürü görevden alındı

İzmir'in en eski okullarından Atatürk Lisesi'nin mezuniyet töreninde öğrencilerin, Onuncu Yıl ve İzmir Marşı okumasına engel olmak istediği ileri sürülen okul müdürü Selamettin Demirhan'dan Milli Eğitim Bakanlığı'nca olaya ilişkin bilgi notu istendi. Demirhan, bilgi notunda, "Yaşananlar ve yapılanlar tarafıma yöneltilen karalama girişimi, şahsiyetimi yıpratmaya yönelik faaliyet" dedi. Demirhan’ın, kamuoyu tepkisi üzerine görevden alındığı bildirildi.

Yayınlanma: 16.05.2018 - 12:08
Abone Ol google-news

<video:975542>

İzmir Atatürk Lisesi'nde, 13 Mayıs Pazar günü, 12'nci sınıf öğrencilerinin mezuniyet programında kep atma töreni sırasında geleneksel olarak Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı okunmak istendi. Okul müdürü, iddiaya göre, 'siyasi gösteri' olarak kabul edip, marşın okunmasına izin vermedi. Öğrenciler ise tören sırasında okul müdürünün bu kararına uymadı ve marşı söylemeye başladı.

Bunun üzerine öğrencilerin sesinin duyulmasını engellemek için hoparlörden yüksek sesle farklı şarkılar çalındı. Bu sırada, öğrenciler ile velileri de cep telefonlarının kamerasıyla kayıt yaptı. Görüntülere göre, okul müdürü Selamettin Demirhan, "Ben bu okulda okul marşından başka bir marş söyletmem" dedi.

Yaşananlara öğrenciler ile veliler tepki gösterirken, bazıları kürsüye yürüdü. Bir veli, "Burası Türkiye Cumhuriyeti, görev yapmak istemiyorsanız çekilin gidin" dedi. Görüntüler, kısa sürede sosyal medyada da paylaşılınca, tepkilere neden oldu.  

<haber-dikey:975543>

KENDİSİNİ SAVUNDU

Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, konuyla ilgili araştırma yaptırarak, okul müdürü Selamettin Demirhan'dan bilgi notu istedi.

Demirhan, bakanlık tarafından istenen bilgi notunda, kendisini savunarak, olayın farklı amaçlarla yapıldığını ileri sürdü. Demirhan'ın "Okul marşını çaldırmak istedim. Yaşananlar ve yapılanlar tarafıma yöneltilen karalama girişimi, şahsiyetimi yıpratmaya yönelik faaliyet" dediği öğrenildi. 

Öte yandan konuyla ilgili DHA muhabirinin telefonla ulaşıp, görüşünü sorduğu okul yöneticileri ise Selamettin Demirhan'ın okulda olmadığını, gerekli açıklamanın bilgi notunda yapıldığını ve değerlendirmede bulunmak istemediklerini söyledi. 

YURTTAŞ TEPKİSİ OKUL MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALDIRDI

Öte yandan İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği üyeleri, eğitim sendikaları ve çok sayıda yurttaş, Demirhan’ı protesto eylemlerine, bugün de okul önünde devam etti. Eyleme katılan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ı ziyaret ettiğini belirterek, “Sayın vali İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’ye, müdürün görevden uzaklaştırılması talimatını vermiş. Kararın yarın resmiyet kazanacağı söylendi. Yarın eylemimiz olmayacak çünkü müdür görevinden alınacak” dedi.

Okul önündeki eyleme de Bayır’ın yanı sıra, milletvekilleri Kamil Okyay Sındır ve Atilla Sertel, milletvekili adayları Mehmet Şakir Başak ve Kani Beko, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç, İYİ Parti İzmir milletvekili aday adayı Serap Özöktem de katıldı. İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği adına Murat Saraç tarafından okunan bildiride, şöyle denildi:

“Okulumuzdan mezun olan herkes, Mustafa Kemal Atatürk”ün ve devrimlerinin doğal birer neferidir, askeridir. Bu gençler yaşamları boyunca yurdumuzu muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışacaklardır. Cumhuriyete ve vazgeçilmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün adına adanmış marşların altında siyasi nedenler aramak, bu ülkenin geleceğini şekillendirecek gençlerin anlık tepkilerini slogan attıkları iddiasıyla bastımaya, susturmaya çalışmak abesle iştigaldir, basiretsizliktir. Sorumluları bunun hesabını mutlaka vermelidir. Tavrımızın net ve kesin olduğunu tüm kamuoyuna bildiririz.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler