Danıştay, Danıştay’a karşı: 16 Nisan'ın savunması istendi

Danıştay 10. Daire, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyları “yasaya aykırı” şekilde geçerli sayan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Danıştay kökenli üyeleri hakkında yapılan şikâyeti işleme koymayan Danıştay Genel Sekreterliği’nden savunma istedi.

Yayınlanma: 17.05.2018 - 22:38
Danıştay, Danıştay’a karşı: 16 Nisan'ın savunması istendi
Abone Ol google-news

Danıştay 10. Daire, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyları “yasaya aykırı” şekilde geçerli sayan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Danıştay kökenli üyeleri hakkında yapılan şikayeti işleme koymayan Danıştay Genel Sekreterliği’nden savunma istedi. 10. Daire, Genel Sekreterliğin göndereceği savunmanın ardından işleme koymama kararının iptali talebini karara bağlayacak. Danıştay Genel Sekreterliği, iptal kararı çıkması durumunda YSK’nin Danıştay kökenli üyeleriyle ilgili İstanbul Barosu’nun suç duyurusunu işleme koyarak, soruşturma açmak zorunda kalacak.

İstanbul Barosu, 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği referandumunda kullanılan mühürsüz oyların geçerli sayılması kararı alan YSK’nin Danıştay ve Yargıtay kökenli üyeleri hakkında “seçim sonuçlarını değiştirme” ve “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Yargıtay kökenli üyelerin şikayet edildiği Yargıtay Başkanlığı’ndan olumlu bir sonuç alınamadı. Ancak Danıştay kökenli üyelerle ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Danıştay Sekreteri işleme koymadı
Danıştay Genel Sekreteri Abdurrahman Gençbay, Ekim 2017’de baronun dilekçesini işleme koymamıştı. Danıştay meslek mensupları hakkında verilen şikayet dilekçeleri üzerine Danıştay Yasası’nda öngörülen soruşturma ve kovuşturma sürecinin işletilebilmesi için bir suçun işlenmesi, yüksek hakimlik vakar ve şerefiyle bağdaşmayan veya hizmetin aksamasına yol açan hal ve hareketin görülmesi gerektiği belirtilen kararda, “İlgide yer alan dilekçenizde iddia edilen hususlara ilşikin olarak yapılan inceleme sonucu, Danıştay meslek mensuplarına isnat olunan görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçunu işlediklerine dair somut bir delil bulunmadığından işlem yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir” denilmişti.

Danıştay’dan savunma istendi
İstanbul Barosu’nun avukatı Atilla Özen, Danıştay Genel Sekreteri’nin işleme koymama kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay 10. Daire’de yeni bir dava açtı. Davayı kabul eden Danıştay 10. Daire, dava konusu işleme koymama kararının dayanığının istenmesine hükmederek, savunma için Danıştay Genel Sekreterliği’ne 30 günlük süre verdi. Daire, davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması ve ara kararına cevabı alındıktan veya yasal savunma süresi geçtikten sonra incelenmesine karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler