‘Ankesör kriptoları’ çözüldü

FETÖ ile iltisaklı olduğu belirlenen isimlerin bir bölümünün ihraç edilmediği, hatta TSK’nin önemli birlik ve karargâhlarında görev yaptıkları ortaya çıktı.

Yayınlanma: 20.05.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) FETÖ yapılanması üzerine çalışan istihbarat ve güvenlik güçleri, ilk önce örgütün yöntemlerini deşifre etti. Örgütün TSK’deki mensuplarına ankesörlü telefonlarla ulaştığı, toplantıların bu şekilde organize edildiği, talimatların bu şekilde verildiğinin tespit edilmesinin ardından geçmişe yönelik tüm kayıtlar çıkarıldı. Yapılan titiz inceleme sonucunda FETÖ ile iltisaklı olmasına karşın halen önemli görevlerde bulunduğu belirlenen çok sayıda personel hakkında işlem yapıldı.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine karşın hâlâ TSK personeline yönelik gözaltı, tutuklama işlemlerinin perde arkasına Cumhuriyet ulaştı. Edinilen bilgilere göre darbe girişiminin ardından güvenlik güçlerinin yaptıkları sorgulamalardan ve itirafçıların verdiği bilgilerden yola çıkılarak, FETÖ’nün TSK’deki üyelerine ulaşma yöntemleri tespit edildi. Güvenlik güçleri ve istihbarat birimleri FETÖ’nün TSK’deki üyelerine dışarıdaki sivil imamlar aracılığıyla ulaştığını belirledi. Buna göre TSK içindeki küçük gruplardan sorumlu imamlar önce bir personeli ankesörlü hattan arayarak toplantı yerini ve saatini bildiriyordu. Daha sonra sivil imam tarafından aranan askeri personel kendisinin iletişimde olduğu en fazla 3-4 kişiyi daha arayarak toplantı bilgilerini aktarıyordu.

Kayıtlar çıkarıldı

Bu bilgilerin elde edilmesinin ardından güvenlik güçleri ve savcılıklar geçmişe yönelik telefon kayıtlarını incelemeye başladı. Bu kapsamda şu anda TSK’de görev yapan tüm personelin geçmişte ve halen kullandıkları telefonların yanı sıra eşleri ve çocuklarının kullandığı telefonların da iletişim bilgileri çıkarıldı. Geçmişe yönelik yapılan bu sorgulama sonucunda ankesörle aranan numaralar belirlendi. Belirlenen kişiler üzerinde ayrıca çalışma yapıldı. Tesadüfi aramalar nedeniyle mağduriyetler oluşturulmaması için yapılan fazladan çalışmalar sonucunda durumları kesinleşen personel hakkında işlem yapılmaya başlandı.

Darbenin hemen ardından çok sayıda personelin ihraç edilmiş olmasına karşın darbe girişiminin dışında oldukları izlenimini veren çok sayıda personelin FETÖ ile iltisaklı olduğu belirlendi. Belirlenen isimlerin bir bölümünün ihraç edilmediği, hatta TSK’nin önemli birlik ve karargâhlarında görev yaptıkları ortaya çıktı. Güvenlik güçleri ve savcılığın yaptığı ayrıntılı çalışmaların ardından bu personele yönelik ihraç yoluna gidilmeden doğrudan gözaltı kararı verildi. Benzer çalışmaların sürdüğü, kuvvet komutanlıkları ve diğer birimlere yönelik benzer gözaltıların önümüzdeki dönemde de gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler