BBC ekibi araştırdı: İstanbul'da sahte pasaport pazarı...

Türkiye’de özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çok sayıda kişinin pasaportuna el kondu ve yurt dışına çıkışları da yasaklandı.Avrupa'ya geçmek isteyen sığınmacılar ve kaçaklar için en kolay yol sahte pasaport... Bunun yolunu ise BBC Arapça muhabirleri video haberle anlattı.

Yayınlanma: 22.05.2018 - 15:07
Abone Ol google-news

<video:914385>

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sayıları 100 bini aşan tutuklamalar ve ihraçlar ile Avrupa’da yeni bir hayat kurmanın peşinde olanlar yasadışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışıyor. Kullanılan yollardaın başında ise sahte pasaport geliyor...

Ancak sahte pasaportu kullananlar sadece 15 Temmuz sonrası mevcut siyasi durumdan kaçmak isteyenler değil. Farklı amaçlarla da bu işe koyulanlar var. Geçen yıl yaklaşık 7 bin kişinin sahte, çalıntı ya da kayıp pasaportlarla Avrupa'ya giriş yapmaya çalışırken yakalandıkları bilgisi var.

 Peki, bu rakam da göz önünde bulundurulunca sahte pasaport almak bu kadar kolay kolay mı?

BBC Arapça ekibi, Türkiye’de bu durumu araştıran bir video habere imza attı. İstanbul'a giden ekip, sahte pasaport piyasasını ortaya çıkardı.

 Haberde, Facebook'ta sahte pasaport, seyehat belgeleri ve Avrupa oturum izni belgelerinin alınıp satıldığı çok fazla sayfa olduğuna dikkat çekiliyor.

 Bu gruplardan birisine giren ekip, 5 binden fazla aktif üyesi olduğunu söylüyor ilgili grubun.

 Gruba 30'lu yaşlarda biri için pasaport aradığını yazdıktan sonra, birkaç saat içinde en az 10 kişinin kendisine dönüş yaptığını belirtiyor.

Videoda, BBC ekibi sahte pasaport için bir buluşma ayarlıyor ve organizatör ile görüşüyor.

 Kaçakçının, "Pasaport AB içinde hala geçerli. Hiçbir sorun yaşamazsın. yüzde 100 gerçek" dediği videoya yansırken kısa sürede işlemler bitiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler