Zehirli gıdaları yazan Bülent Şık'a soruşturma

Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a, gazetemizde yayımlanan “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açıldı.

Yayınlanma: 22.05.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

KHK ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a, gazetemizde yayımlanan “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açıldı. Şık, 15 Nisan 2018’de başlayan ve 4 gün süren yazı dizisinde, “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi”nin açıklanmayan verilerine yer vermişti.

İfadeye gelecek

Sağlık Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturmanın gerekçesi ise ‘Göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “Yasaklanan bilgileri temin”, “Yasaklanan bilgileri açıklama”, ve ‘takdir olunacak diğer suçlar’ olarak gösterildi.

Soruşturmayı değerlendiren Şık, “Araştırma, sonuçları açısından milyonlarca insanı ilgilendiren bir halk sağlığı meselesi. Sağlık Bakanlığı tarafından önlem almaya imkân sağlayacak bir ara rapor yazılmadığı gibi, ilgili kamu kurumlarını ve yerel yönetimleri uyaracak herhangi bir girişim de yapılmadı. Kamu adına iş görmekle mükellef kurumların yaptıkları çalışmaların sonuçlarını halka açıklamaları, halk sağlığını koruyucu çalışmaları yapmaları, gereken önlemleri almaları bir zorunluluktur” dedi.

Kanser yapıcı kimyasalları tespit etmek için yapılan çalışma, 2011-2016 yılları arasında bakanlığa bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından bilim insanları ve bakanlık personelinin katkıları ile yürütülmüştü.

Şık da bu projede gıda ve su ile ilgili araştırma projelerinin organizasyonu, analizlerin yapılması ve sonuç raporlarının yazımında görev almıştı. Araştırma yapılan bölgelerdeki binlerce gıda ve su örneği, Şık’ın 2010 - 2015 yılları arasında teknik müdür yardımcısı olarak görev aldığı Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde analiz edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler