Avukatlar sordu: ‘Suçluyorsunuz belge nerede?’

KHK ile kapatılan ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar yargıç karşısına çıktı.

Yayınlanma: 23.05.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

DHKP/C üyesi ve yöneticisi olmak suçlamasıyla 2013 yılında açılan bir soruşturma kapsamında yargılanan KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu yönetici ve üyesi avukatlar dün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde yargıç karşısına çıktı. 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada başka bir soruşturma dosyasından tutuklu olan ÇHD Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve tutuklu avukatlar Barkın Timtik, Ebru Timtik, Naciye Demir, Özgür Yılmaz ve tutuksuz sanık avukatlar Efkan Bolaç, Sevgi Sönmez, Nazan Kozağaçlı, Serhan Arıkanoğlu Güray Dağ, Avni Güçlü Sevimli, Alper Tunga Saral duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı Fransa, İngiltere ve Avusturya barolarından çok sayıda avukat izledi. Duruşmada ilk olarak savunma yapan avukat Serhan Arıkanoğlu iddianamede yer alan hakkındaki suçlamalara ilişkin Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdiğini belirterek, dosyadaki belgeleri inceleyip daha sonra savunma yapacağını söyledi. Hollanda ve Belçika belgelerinin asıllarının istenip, incelenmesi gerektiğini aktaran Arıkanoğlu, “Bu belgelerle ilgili hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Suçlamalar asılsız ve mesnetsizdir” diye konuştu.

‘Belgeleri getirin görelim’

Sanık avukat Efkan Bolaç ise dosyadaki materyaller ile Hollanda ve Belçika’dan getirildiği öne sürülen belgeleri 2013 yılından beri görmeyi talep ettiklerini, bu konuyla ilgili defalarca kez emniyete yazı yazıldığını ancak üzerinden geçen beş yıla rağmen bu belgeleri göremediklerini söyledi.

Sanık avukatlarından Muhittin Köylüoğlu savunma yaptığı sırada mahkeme başkanıyla arasında tartışma yaşandı. Köylüoğlu’na bağırmaya başlayan mahkeme başkanına salonda bulunan diğer avukatlar tepki gösterdi. Yaşanan tartışma son bulmayınca mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından Silivri Cezaevi’nden duruşmaya getirilen avukat Selçuk Kozağaçlı söz aldı. Kozağaçlı, Hollanda ve Belçika belgeleri denilen ve yaklaşık olarak beş bin sayfa evraktan oluşan belgelerden bahsedildiğini belirterek, “Belgeler her mahkemeye başka şekillerde sunuluyor. Yaklaşık bugüne kadar 60 mahkemeye bu belgeler sunuldu. Kolluk her mahkemenin ihtiyacına göre bu belgeleri basıp basıp göndermektedir” dedi. Bu belgelerin polisler tarafından yazıldığını aktaran Kozağaçlı, “Siyasi polisler yazdı bunları. Bu belgelerin olduğu dijital materyaller nerede?” diye sordu. FETÖ mensuplarının bu belgeleri yurtdışına götürdüğünü aktaran Kozağaçlı mahkeme heyetine, “Tanıdıklarınız varsa biz bu avukatlara ceza vereceğiz deyip belgeleri onlardan isteyin” dedi. DHKP/C yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılandığını anımsatan Kozağaçlı, hakkındaki istihbarat raporunu hazırlayan adamın şu an ABD’de olduğunu söyledi. Kozağaçlı, “Biz bu evrakları gidip aldık diyen bir polis var. Bu polisi buraya getiremezsiniz çünkü bu polis 17-25 Aralık operasyonunda Cumhurbaşkanı’nın oğluna operasyon düzenleyen ve o evraklarda imzası olan polistir” diye konuştu. Belçika, Hollanda belgelerinin 150 sayfasının alınıp İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni bir dava açıldığını aktaran Kozağaçlı bu davada beraat kararı verilmediği için bu belgelerin tekrar tekrar karşılarına çıktığını söyledi.

‘Filistin ve Türkiye halkı için’

Edirne F Tipi Cezaevi’nden duruşmaya getirilen avukat Özgür Yılmaz ise savunmasa Filistin halkına selam söyleyerek başladı. Yılmaz savunmasının devamında da Filistin halkının yaşadıklarını anlatmaya devam etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı ise Yılmaz’a müdahale ederek konuşmasının dava dosyası ile bir ilgisi olmadığını söyledi. Mahkeme başkanı ve Yılmaz arasında yaşanan tartışma son bulmayınca duruşmaya yine ara verildi. Bolu L Tipi Cezaevi’nden duruşmaya getirilen avukat Barkın Timtik bu davanın siyasi bir dava olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler