'Reza'lara yapılmayan polislik'

Cemaate yönelik operasyonda toplam 104 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı kararı alınan bazı üst düzey emniyet görevlilerinin adreslerinde bulunamadığı ortaya çıktı. Sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Ali Fuat Yılmazer, ''Reza’lara yapılmamış polislik. Bu şeref madalyalarını görün. Bu, bugünün şeref madalyalarıdır” diyerek kelepçelerini gösterdi.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 22:36
Abone Ol google-news

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerindeki Fethullah Gülen cemaatine yönelik “paralel yapı” iddialarına ilişkin yürütülen operasyon kapsamına 104 kişi gözaltına alınırken 2 polis emniyetteki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı kararı çıkartılan Emniyet Müdürleri Erol Demirhan, Mehmet Yılmaz, Ahmet Öztürk, Halil Karakuzu, Emniyet amirleri Murat Hamarat, İsmail Aslan, Ali İkli, başkomiserler İkbal Kayaduman ve Fatih Tezcan yapılan aramalarda adreslerinde bulunamadı.

Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın ikamet ettiği Ankara’dan İstanbul’a teslim olmak üzere ayrıldığı ancak halen teslim olmadığı öğrenildi. Demirhan’ın cep telefonlarının da kapalı olduğu ifade edildi. Emniyet, yurtdışına kaçma ihtimallerine karşı sınır kapılarında önlem aldı. Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından yaşanan krizde görevden alınmıştı. Ergenekon, Balyoz, KCK ve Devrimci Karargah operasyonlarını yürüten Demirhan, emekli paşalar Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Ergin Saygun, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı gibi isimlerin yanı sıra KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan yüzlerce kişiyi Yurt Atayün ile birlikte sorgulamıştı.

Avukat Hüseyin Ataol, soruşturma kapsamında aranan polisler Erol Demirhan, İkbal Kayaduman, emniyet amirleri Ali İkli ve Ahmet Öztürk’ün firari olmadıklarını bugün emniyete gelerek ifade vereceklerini söyledi.

Emniyet mensuplarına yönelik operasyon kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a tutuklanmadan önce İstanbul Adliyesi’nde eşlik eden Emniyet Amiri Gaffur Ataç da gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor. Gaffur Ataç, 6 Ocak 2012’de tutuklandıktan sonra Başbuğ’u cezaevine götürürken araçta görüntülenmişti. Ataç ayrıca, KCK soruşturmalarının İstanbul ayağına bakan ekipteydi. özaltına alınanlardan sağlık kontrolüne getirilen üst düzey emniyet görevlileri ve polis memurları operasyonu sert bir dille eleştirdiler. Müdürler ve polis memurları, “Reza’lara yapılmamış, gösterilmemiş” uygulamanın kendilerine yapılmasına tepki gösteriler.

“Paralel Yapı” operasyonunda polisin, polise uygulaması, tavrı sert tartışmalara neden oldu. Siyasi iktidara karşı suç işlemekle suçlanan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer, Fındıkzade’deki Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliği’ne getirildiğinde kelepçe takılmasına “Reza’lara yapılmamış polisliği görüyoruz. Bunlar devletimden aldığım şeref madalyalarıdır” diye tepki gösterdi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan polis müdürleri ve polislerin sayısı 104’e ulaştı. Gözaltına alınan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuar Yılmazer, dün sabah saatlerinde sağlık kontrolü için getirildiği Haseki Eğitim ve Araştırma Hastane çıkışında gazetecilerin “Bir şey diyecek misiniz?” sorusuna, “Diyeceğim zamanla. Ama bunları görün. Bu şeref madalyalarını görün. Bu, bugünün şeref madalyalarıdır” dedi.

 

‘Şov yapın kameralara’

Ali Fuat Yılmazer daha sonra da koluna giren polisleri göstererek “Bunlar da bugünün polisliği kardeşim. Reza’lara yapılmamış polisliğe maruz kalıyoruz. Türkiye görecek. Tarihe geçecek bu şeref madalyaları. Devletimden aldığım şeref madalyaları” diye konuştu. Polis memurlarının “Müdürüm lütfen” sözlerine de Yılmazer, “Ne güzel polislik. Şov yapın kardeşim kameralara. Şov yapıyorsunuz ya. Poz verseniz ya” diye tepki gösterdi. Konuşmanın ardından polis aracına bindirilen Yılmazer emniyete götürüldü.

 

‘Psikolojik işkence’

Ters kelepçe ile sağlık kontrolüne getirilen eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de “Kimin ülkemizde operasyon yaptığı çok net görülüyor. Sistematik olarak psikolojik işkence yapılmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

 

‘Hesabını verecekler’

Gözaltına alınan bir başka şüpheli polis memuru da “Yurt Atayün’e kelepçe takanlar bunun hesabını verecekler” dedi. Sağlık kontrolünden çıkan bir başka polis memuru ise hastaneden çıkarken “Hırsızları yakalayınca böyle oluyor. Hainleri yakalayınca da böyle oluyor” diye konuştu.

Eski Emniyet İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ da önceki gün sağlık kontrolü için getirildiği Haseki Hastanesi’nde polis arabasından indikten sonra kelepçeli ellerini havaya kaldırarak “Haram lokma yemedim, en ufak kanun dışı hiçbir işim yok” diyerek gözaltılara tepki göstermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler