Kılıçdaroğlu 'İnce CHP'den fazla oy alırsa' ne olacağını açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı olacağına inandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, yeni Türkiye'nin tablosunu çizdi.

Yayınlanma: 28.05.2018 - 20:50
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimleri öncesi NTV'de gündeme ilişkin soruları cevapladı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

İNCE’NİN CHP’DEN FAZLA OY ALMA OLASILIĞI

"Muharrem İnce'nin çalışmalarını gayet başarılı buluyorum. Muharrem Bey ile bizim tanışıklığımız ben siyasete girmeden oldu. Beraber çalışmalar yaptık. Çalışkan bir arkadaşımız, her tarafa gidiyor, her kesimi kucaklıyor. 'Ben 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım' demişti. Öyle de yapıyor.

Muharrem İnce’nin CHP’nin oy oranından daha fazla bir oy almasının kendisini sevindireceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Muharrem Bey daha yüksek bir oy alsa bir şey olmaz. Muharrem Bey, sadece CHP’lilerin oyunu almayacak. Her kesimden oy alacak, her kesime hitap ediyor. Genç mi genç, hitabeti iyi mi, iyi. Daha ne istiyoruz. Bu Cumhurbaşkanımız demokrasi konusunda attığı adımlarla dünyada ses getirecektir.Muharrem Bey’in en fazla oyu alması için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

MİLLET İTTİFAKI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet ittifakı en başarılı ittifaklardan biridir. Demokrasi esas alınarak bu millet için güç birliği yapıldı. Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Biz ayrıca bütün etkenlerden arınmış herkesin bağımsız iradesiyle bir araya geldiği sivil anayasa yapacağız. İnsana nasıl değer verilirmiş, insana iş aş nasıl verilecek. İnşallah 25 Haziran'da güzel güne uyandığımızda herkes görecek. 

İKİNCİ TUR AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığında 1. turda Muharrem Bey'in almasını kazanmasını isterim. Ben 2. tur diye düşünüyordum ama alanlardan aldığı tepkiler çok iyi. Biz millet için bir araya geldik. Kimin 2. tura kalacağına halk karar verecek. Biz halka saygı duyuyoruz. Biz millet için, demokrasi için bir araya geldiysek daha saygın ve daha gelişmiş bir Türkiye görülecek.

Parlamentoda çoğunlu alacağımızı öngörüyorum. Parlamentonun yetkileri büyük ölçüde kısıtlandı. Cumhurbaşkanı kararnamelerle uzun süre götürecek. Ama Muharrem Bey cumhurbaşkanı olduktan sonra her kesimi kucaklayarak hiç bir kesimi ötekileştirmeden güzel bir anayasa yapacağız.

HDP AÇIKLAMASI

HDP'nin barajı aşabileceği görülüyor. Zaten HDP'nin barajı aşması parlamentoda olması gerekiyor. %1 oy alınma bile partinin parlamentoda olması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer partilerinde bir şekilde TBMM'de olmasını istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapacağız. 

Yeni sivil bir anayasa dedim. Toplumun bütün kesimlerinin bir araya geldiği bir ortamda düzenelenecek. Öyle umuyorum da AKP de bu düzende olacak. 

Biz medya özgürlüğü istiyoruz, herkesin aşı işi olsun istiyoruz. Millet İttifak'ının söyleminde de bu var. Cumhurbaşkanı tarafsız ve bağımsız olmalı bunu biz de söylüyoruz onlar da söylüyor. Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Bunlar tüm toplumu temsil ederler ve tarafsız olmalıdırlar. Herhangi bir sorunda çözüm odaklı olmalıdır. Ama eğer cumhurbaşkanı devletin sigorta niteliğini kaybetmişsse ve bir partinin genel başkanıysa diğer partileri rakip olarak görür. O nedenle cumhurbaşkanı en tepede tarafsız bağımsız, az konuşan, 81 milyonu kucaklayan kişi olmalıdır. Türkiye bu noktadan uzaktır. Denetimsiz hiçbir organın olamdığı bir düzen istiyoruz. Demokrasi insanların bulduğu en iyi yönetim. 

'OHAL KALDIRILACAK'

İnce cumhurbaşkanı olduktan sonra OHAL'i kaldıracağım diyor. Böylece ülkede yaşayan herkesin can ve mal kaybının teminatı benim diyor.

Ben Muharrem İnce'nin daha fazla oy almasını istiyorum, bunun için çalışıyorum. Kendisinin öğretmen kimliği var. O şimdi toplumun önderi olarak yoluna devam edecek. 

LİSTE AÇIKLAMASI

Muharrem Bey bakanlar kurulu listesini yapacak. Elbette cumhurbaşkanı o. Her milletvekiline şükran borçluyum. Bugün yaparsınız yarın gidersiniz. Bizim bazı arkadaşlarımız gönüllü olarak milletvekili olmadılar. Biz onları tasviye mi ettik? Hayır. 

Ben 600 kişiyi nasıl tek başıma belirleyeyim? Arkasaşlarımla oturduk toplantılar, değerlendirmeler yaptık. 600 kişilik bu listede bana göre bir sorun yok ama başka birine göre sıkıntı olabilir. Binlerce kişi başvurdu. Tabiki içi burkulanlar olabilir. Ben bu üzüntüyü saygıyla karşılaşıyorum .Kendini arzu ettiği sırada göremeyen arkadaşlar da üzülüyor. Tamamen insanidir. Bugün adaylık için başvuran arkadaşlarımız alanlarda hem parlamento hem de İnce için çalışıyorlar.

Eren Erdem Bey ile görüştüm. Beni aradı. 1. Mit tırlarıyla ilgili partimniz basın toplantısı yaptı ve dağıttı. Bu arşivlerde var. Belgeler Tezcan'a her yerden geliyor. Bu biliniyordu zaten. Bunlar gizli saklı şeyler değil. Görüntüler 17 internt sitesinde yayınlandı. Bunların kaldırılması için Savcılığın kararı var. Bu da devlet sırrı oluyor. Böyle sır mı olur? herkes biliyor bu devlet sırrı diyorlar. Devlet sırrını sadece hakim görür, başkası göremez. 

Erdem'e yurtdışı yasağı konulması demokrasi ayıbıdır. Gözdağı verilmeye çalışıyor. Bizi yıldıramazlar.

'TÜRK LİRASI FRENİ PATLAMIŞ BİR KAMYON GİBİ'

Dolar yerinde duruyor, Türk Lirası değer kaybediyor. Türk lirası durmadan değer kaybettiği için freni patlamış kamyon gibi gidiyor. Dolarda spekülasyon yapan varsa devlet yapanı bulmalı. Türkiye şu anda yönetilmyor. Dış güçler değil Türkiye'nin yönetilmemesi sorun. Eğer MB'ye müdahale ederseniz suç işlemiş olursunuz. Köprü geçişleri, ihaleler neden dolara endeksli. Yakasını tefeciye kaptırmış bir siyasi iktidar ülkeyi yönetemez. Bunun başında da Saray'da oturan zat var.151 milyar 35 milyon dolar Mart 2018 itibarıyla yurtdışına ödenen faiz. İçerdeki rakamı vereyim; 687 milyar 124 milyon lira. Rantiyeye hizmet ediliyor vatandaşa hizmet edilmiyor. Bütün vaatlerimizin hesabını yaptık. 

Herkes elindeki doları bozdursun diyorlar. Milletde dolar mı kaldı. Sen Man Adası'ndan gelen parayı bozdur da makbuzu göster.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI

Bizim yol haritamız seçim bildirgemizde var. Asgari ücret ne 2200 lira olacak diyoruz. Şu anda Türkiye'de sosyal devlet yok. Rantiye hizmeti var. 1 milyon 644 bin emekli 1500'ün altında maaş alıyor. Şimdi ben bu hükümetin yetkililerine soruyorum: Ayda 1500 lirayla, 1000 lirayla buyurun geçinin bakalım. 1500'ün altında emekliye maaş vermek yok bizde.

Biz bütün KOBİ'ler 1 yıl süreyle 0 faizle kredi vereceğiz. Yeterki katma değeri yüksek ürün üretsin.

Köprülerin maliyetinin sorunca kızıyorlar. Niye? Çünkü bu maliyetler gerçek değil. Siyasetçinin temel görevi vatandaşın vergisini kollamaktır. Bu benim namusuma emanettir. Bunu demiyorsanız halk için değil, cebiniz için çalışıyorsunuz. Acısı da bu.

Biz düzgün ahlaklı bir rejim inşa etmek istiyoruz. Niye yıkalım yapılan şeye değer veririz elbette. Maliyetini bilememiz lazım tabii öğreneceğiz. Parlamentoda Kesin Hesap Komisyonu kuracağız.

PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanının gelişmiş bir parlamenter sistemi oluşturması için bir uzlaşma gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu olacak her parti olacak. Biz boşuna mı diyoruz her kesimi kucaklayan bir anayasa yapacağız diye. Seçimden sonra takvimi Muharrem Bey belirleyecek. Dolayısıyla bunun için parlamentoda çalışma yapılacaktır. Güçler ayrılığı ilkesinin tamamen oturduğu ancak birbirini denetleyen bir sistem belli bir zaman diliminde gerçekleşecek. Büyük bir ihtimalle AKP de bir an evvel parlamenter sisteme dönelim diyecektir. Hele ki Muharrem Bey seçildikten sonra. 

12 Eylül darbe hukukunun getirdikleriyle AKP %34 ile iktidar oldu. Bu hangi demokraside vardır. Biz hukuku darbe etkilerinden temizleyceğiz.

Muharrem İnce'nin Fetullah Gülen iddialarına ilişkin Muharrem Bey bir şeyi söylerken ince eleyip sık dokur. Ben Muharrem Bey' güveniyorum ama Erdoğan'a güvenmiyorum. Erdoğan'ın söylemlerinin %90'unu elemek lazım. Devletin uçağı Pensilivanya'ya gazeteci gönderilmesi için tahsis edildi mi edildi. Böyle bir pozisyonda ben Erdoğan'a güvenmem. FETÖ'yle mücadele ediyoruz diyorlar. Parası, tanıdığı, dayısı olan dışarı çıkıyor. Erlerin ne günahı var asıl suçlu emri verenler, komutanlar. Bunu söyleyince beni de FETÖ'cülükle suçluyorlar. Onlarla sabah akşam siz beraberdiniz.

ABD'den usule uygun bilgi alabilmek için başvuru yapıldı. Eğer verirlerse arkadaşlar inceleyecekler.

İNCE'NİN PENSİLVANYA İDDİASI

İnce'nin AKP kurulmadan önce Erdoğan'ın Pensilvanya'ya gittiği iddialarına ilişkin sen Muharrem Bey'e ne laf ediyorsun. Fetullah Gülen'in parasını siz bastınız. Bizi kandırdılar aldattılar demedi mi? 2 gün sonra da beni bizi kimse kandıramaz diyor. İnce'nin bu iddiasına ilişkin bende bir bilgi yok Ama sormadım o söylüyorsa doğrudur. FET'ye kızıyorlar ama onunla birlikte bir sürü fotoğraf çekilen 5 kişiyi yeniden vekil yapmadılar mı? Bunu CHP'den yapsalar yer gök inletirlerdi.

Terörler mücadele edeceksiniz. Adı ne olursa olsun. Bir siyasal parti her terör örgütüne açık ve net tavır almalıdır. FETÖ terör örgütü diyorsanız, mahkeme böyle bir karar verdiyse onlarla ilişkisi olan kimdi? Onlarla başlayacaksınız. Bir numaralı sorumlu Erdoğan'dır. Savcı  da harekete geçsin. Ama kimse soruşturma başlatamıyor. Erdoğan ne desem dava açıyor.Ama bu hususta açamıyor. Açsa elimdeki belgelerle gazetelerle gideceğim mahkemeye. Niçin kavga ettiler; çünkü rantı bölüşemediler, ülkeyi bölüşemediler. Biri gitti biri kaldı.

Bizim Eskişehir Belediye Başkanımız kendi imkanıyla su getirmek için baraj yapıyor.Engel oluyorlar. Niye ki? Biz bunu kaldırcağız.

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ

Hayal ettiğimiz eğitim sistemi şu:

1. Okul öncesi eğitim sistemi: Tüm mahallerde ücretsiz kreş açacağız.

2. İlköğretime giden çocuklar sabah makul bir saatte okula gidecekler. Kahvaltılarını, öğle yemeklerini arkadaşlarınla ücretsiz yiyecekler. Çocuğun tüm harcamaları MEB tarafından karşılanacak. Birleştirilmiş eğitim sistemine son vereceğiz. En büyük kaynağı MEB'e ayıracağı.

3 Öğretmenler için bağımsız bir yasa çıkaracağız. Bu teklif olarak hazırlandı.

Eğitim bir partinin kişinin olayı değildir. Eğitim konusunda tüm tarafların bir araya gelip nasıl çağdaş bir eğitim sunarız onun peşindeyiz.

16 yılın acı sonucuna bakarsak. Çocuklar niteliksiz eğitim alıyorsa 24 Haziran'da gideceksin sandığa.

Eğitimde ara eleman ihtiyacı var. Biz ilk kez seslendiriyoruz. Tarımda ve sanayide teknoloji liseleri kuracağız. Teknoloji lisesinin müfredatını MEB yapacak. Eğitim burada 6 yıl olacak.

YÖK'ü kaldıracağız. YÖK 12 Eylül kurumudur. Üniversiteler hem mali, hem bilimsel hem yöresel açıdan özerk olacak. Üniversiteler sadece bilgi üretecek. Bunun üzerinde duracağız ev çok daha fazla kaynak ulaştıracağız. Kesşke bütün üniveristelerimiz biligi üretenilseler. Beyin göçünü tersine döndürmek istiyoruz. Gençlerimiz akademisyenleimizin yönü Batı. Bunu değiştireceğiz. Her türlü imkan sağlanacak. Gelip bilimi burada üretsinler.

Tüm bunlar için kaynak milli gelirin yüzde 6'sını kapsıyor. Bizi insan ve üretim odaklı vbir çalışma yaptık. İhracatımız artacak. Bu da Türkiye'ye daha fazla döviz getirecek. AKP iktidarında harcanan para, tüm hükğmetler döneminden harcanan paradan daha fazla. Bu paraya yeni bir Türkiye inşa edersiniz. Bu kadar işsizlik neden? Boşuna mı diyorum ben bu köprüyü yolu kaça yaptınız diye. Dünyanın hiçbir yerinde yol yaptık diye hiç bir lider çıkıp övünmez. Tabi yapacaksın. Türkiye'nin ciddi değişim ve dönüşüme ihtiyacı var. Bu ufku biz açacağız. Türkiye bilim çağını, dijital dünyadaki değişimleri kaçırmamalı. Samsung'un bir yılda elde ettiği patent sayısıTürkiye tarihinin bütün patent sayılarından daha fazla.

Sınav sistemine dair çocukları birer yarış atına dönüştürmeyi doğru bulmam. Ben bir eğitimci değilim tabii. Bütün herkesin yeteneği başka. Bütün bunlar sınavlarla olacak şeyler değildir. Çocukları sınav stresinden kurtarmak almak geliştirmek hepimizin görevidir. Dünya hızla değişiyor. Türkiye buna ayak uydursun diye İnsan Kaynakları Bakanlığı kuruyoruz. 

'BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK'

Bedelli askerlikle ilgili oturup tekrar uzmanlarla birlikte masaya yatırmak lazım. Askerlik yeniden ele alınmalı kısaltılmalı. Üniversite öğrencileri yaz aylarında askerlik yapmalı ve mezun olduklarında askerliklerini de tamamlamış olacaklar. Bizim gündemimizde bedelli askerlik yok. Askerlik konusuna ben kendi kendime karar veremem. Bu Silahlı Kuvvetlerle masaya yatırılmalı. Benim oğlumda askerliğini yaptı geldi. Artık dünya profesyonel orduya geçiyor. Daha iyi gelişmiş nitelikli bir ordu istiyoruz. Her konuda işin uzmanlarıyla yola çıkmak lazım.

Af konusu bir siyasetçinin dillendirirken dikkat emesi gereken bir konudur. Af çok özel günlerde başvurulması gereken bir noktadır. Örneğin ülkelerin 100. 150. yılında olur. Batı'da bu böyledir. Ama bir politikacı oy için afı dillendirmesi çok yanlıştır. Bir siyasetçi görüşeceği kişileri çok dikkatli seçmelidir. Yeraltı dünyasında kendisine yer edinmiş kişilerin bir siyasi liderler tarafından ziyaret etmesi kabul edilemez. Affın yeri olur zamanı olur. Toplum vicdanının bunu kabul etmesi lazım. Gelip sizin çocuğunu öldüreni, sizi dolandıranı, tecavüzcüleri, devleti dolandıranları siz affedebilecek misiniz? Tarsus'ta öldürülen genç kızımızı öldüreni toplum affeder mi? Bir politikacı söylemlerinle topluma sorumludur.

AYM karar veriyor, tutukluluğuna son verin diyor. Ama buna uyulmuyor. İnsanları aylarca yatırıyorlar sonra senin bir şeyin yok sen çık. Binlerce akademisyen KHK'lerle üniversiteden atıldı. O benim gibi düşğnmeyebilr ama o öğrencileri yetiştiriyor.

SANDIK GÜVENLİĞİ AÇIKLAMASI

Sandık taşınmasını ben doğru bulmam. Engelli bir vatandaş için bu olabilir. Ama özellikle Güney Doğu, Doğu Andaolu'da bir yere sandık taşımak yanlıştır. Sen kendine güvenmiyorsun, vatandaşına güvenmiyorsun demektir. 

Snadık güvenliği için mükemmel bir çalışma yaptık STK'ler, Millet İttifakı, yurttaşlar hep beraber sandıklara sahip çıkılacak. Oylar tek tek kontrol edilecek. Gerekirse mlletvekili arkadaşlarımız görevli olacak, güvenliği sağlayacağız.

Sayın İnce CHP rozetimi çıkarıp emaneten aban verdi ben de ona Türk bayrağı rozetimi verdi.  O bu milletin cumhurbaşkanı adayıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon