Erdal Güney’e ‘babacığım’ ifadesinin yer aldığı şarkı nedeniyle hapis cezası

Türk halk müziği sanatçısı ve araştırmacı Erdal Güney, ‘babacığım’ ifadesi yer alan şarkısı nedeniyle cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 30.05.2018 - 16:34
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla ilginç ceza kararları gelmeye devam ediyor.

Sanatçı Erdal Güney, "babacığım" ifadesinin yer alan şarkısı nedeniyle Erdoğan'a hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Yine aynı şarkı sebebiyle Güney’e açılan Bilal Erdoğan’a yönelik hakaret davasında suçu alenen işlediği gerekçesiyle 112 tam gün para cezası verildi.

BirGün’e konuşan Güney’in avukatı Erdal Fatih Çanakçı, ‘’Eser, ifade ve sanat özgürlüğü kapsamında yargılandı. Savunmamızda ifade ve sanat özgürlüğünün hem uluslararası hukuk hem yerel hukuk bağlamında koruma altında olduğunu ifade ettik. Siyasetçilerin, hükümetin ve kamu görevlilerin eleştirileri hoşgörü ile karşılaması gerekir. Bunlar ifade ve sanat özgürlüğü kapsamındadır. Buna rağmen mahkeme kamu görevlisine hakaretten ceza verdi. Bu sanat ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma yükümlülüğüne yönelik bir ihlaldir. İtiraz edeceğiz, Anayasa Mahkemesi’ne ve duruma göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız’’ açıklamasında bulundu.

 

Erdal Güney Kimdir?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olan Mersinli Erdal Güney Ferhat Livaneli, Kemal Kaplan, Tahsin İncirci, Jerair Arslanyan ve Elmira Aşrafov gibi isimlerden müzik dersleri almıştır.

1993 yılında davet edildiği Fransa Metz’de kültür kuruluşunda 1 yıl bağlama dersleri vermiştir. Ardından Anamur Ören Belediyesi Kültür Merkesinde bğalama dersleri vermiş ve koro çalışmaları yapmıştır.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema Televizyon Bölümünde yüksek lisans yapmış aynı üniversitenin Sinema Televizyon Bölümünde film müziği dersleri vermiştir. 

Bugüne kadar Güney Türküleri, Yakımlar, Köprüler, Aşkıya, Unutulmayanlar, Yemin, Hatırla Sevgili, Elveda Rumeli, Asi Ruh, Bir Kıyıdan, Perihel, Benimle Oynarmısın, Babacım Babacım isimli albümleri imzasını atmıştır.

Ayrıca; İlk Göz Ağrısı, Hatırla Sevgili, Yemin, Dicle, Elveda Rumeli, Balkan Düğünü ve Bu Kalp Seni Unutur mu? dizileri ve Unutulmayanlar, Gitmek, Denizden Gelen, Divanyolu, Benimle Oynarsısın ve Kutsal Bir Gün adlı sinema filmlerin müziklerini hazırlamıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler