AKP Soma’yı ‘acele’ye getiriyor

Yeni cinayetlerin yaşanmaması için ağırdan alan hükümet, Eynez’de 9 parseli daha madencilik amacıyla kamulaştırdı.

Yayınlanma: 24.07.2014 - 22:33
Abone Ol google-news

Soma’daki maden cinayetinin yaralarının sarılması ve yeni felaketlerin yaşanmaması için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesinde “ağırdan alan” AKP hükümeti, 301 madenciye mezar olan Soma Eynez’de “acele kamulaştırma” kararı aldı. Bakanlar Kurulu’nun Eynez’deki 9 parselin madencilik amacıyla kamulaştırılmasına yönelik kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

“Biz acil iş güvenliği derken onlar acil kamulaştırma ve güvensiz maden istiyorlar” diyerek karara tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Soma Komisyonu’nda, muhalefet üyeleri olarak, bugüne kadar yapılan tespitler için bir ara rapor açıklanması ve içindeki işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin konuların Meclis’te bir an önce görüşülerek yasalaşmasını istedik. Reddettiler. Yaşam odası zorunluluğunu yasalara koymak istedik, reddettiler. Oksijen maskesini reddettiler. Ama facianın olduğu yerde yeni madenler açılması için acele kamulaştırma kararı almak konusunda hiç tereddüt etmiyorlar. Şu anda Türkiye’de herhangi bir maden, 13 Mayıs sabahı ne kadar güvenliyse, o kadar güvenli. Çünkü değişen hiçbir şey yok” diye konuştu.

Hükümeti “maden baronlarının kontrolünde” olmakla suçlayan Özel, şunları söyledi:

“Dünyada en acımasız lobi, silah lobisidir. En güçlüsü de ilaç lobisi. Türkiye’de ise en acımasızı da, en güçlüsü de enerji ve maden lobisi. Bu hükümet, maden baronlarının kontrolündedir. Soma’da yaşanan bu kadar büyük bir faciayı fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Son aldıkları karar da bunun göstergesidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler