Diyanet ‘faiz’de sandığı beklemedi

Erdoğan’ın yüksek oranlarından şikâyet ettiği ve 24 Haziran’da kazanması halinde müdahale edeceğini belirttiği ‘faiz’ bu cuma hutbelerin konusu olacak.

Yayınlanma: 31.05.2018 - 21:46
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faiz oranlarının yüksekliği konusunda her zaman dile getirdiği şikayetini, seçimlerin erken yapılması kararının ardından, sandık sonuçlarına bağladı. Erdoğan, “Benim kanaatlerimi biliyorsunuz. Oluyor, olacak. Hele hele 24 Haziran’dan sonra bunun şekli de oranı da çok daha farklı şekilde gerçekleşecek” dedi. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı, faiz konusunda, sandıkları beklemedi. Bugün yurt genelinde tüm camilerde okunacak, cuma hutbesinin konusunu “Meşru olmayan kazanç: Faiz” olarak belirledi.

Faiz konusundaki ayet ve hadislerin bulunduğu hutbede, “Yüce Rabbimiz, dünyada huzurumuzu kaçıracak, ahirette de azaba sürükleyecek birtakım kazanç yollarını ve yanlış uygulamaları haram kılmıştır. Bunlardan biri olan faiz, haksız yoldan, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden kazanmaktır. Faiz insanların mallarına kattığı meşru olmayan fazlalıktır. Faiz, alın terinin mukaddes olduğunu gözardı etmektir. Faiz dünyada da ahirette de hesabı çetin olan bir günahtır” ifadeleri kullanıldı.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından merkezi olarak belirlenen hutbede, “Faiz haramdır; çünkü İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan ‘Hak’ kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler. Faiz yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır. Nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan ömürler faizin birer neticesidir” denildi.

‘Faiz gazaba sürükler’

Zenginin faiz yoluyla malını haksız yere katlarken, zayıf ve muhtacın sırtındaki kamburun her geçen gün arttığının ifade edildiği hutbede şu ifadeler kullanıldı:

“Mal, mülk ve itibar hırsıyla bencilleşenler, görünüşte insanlar nezdinde zenginleşmekte ise de aslında ahlâkî yönden fakirleşmekte ve Cenab-ı Hak katında değer kaybetmektedir. İlâhî huzura çıktığımız zaman ‘Malımızı nereden kazanıp nerede harcadığımız’ elbette sorulacaktır. Öyleyse geliniz, başta faiz olmak üzere her türlü haksız ve haram kazançtan sakınalım. Küçük büyük her türlü faiz içeren ticari uygulamalardan vazgeçelim. Faizin neslimizi, toplumumuzu ve geleceğimizi mahvetmesine fırsat vermeyelim. Hayatın her alanında olduğu gibi ticarette de ahlâkımızı muhafaza edelim. Haram kazançtan kendimizi ve ailemizi koruyalım. Unutmayalım ki faiz kişiyi ancak Allah’ın gazabına, büyük bir hüsrana ve iki cihanda pişmanlığa götürür.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler