AYM’den mühürsüz oya vize

‘İttifak yasası’ içerisindeki seçim güvenliğiyle ilgili maddelerin iptali istemi reddedildi.

Yayınlanma: 01.06.2018 - 05:49
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, seçimlerde partilerin ittifak yapabilmesine imkân veren yasa içerisindeki seçim gu¨venliğiyle ilgili maddelerin iptali istemini reddetti. 2 u¨yenin muhalefet etmesine karşın 15 u¨yenin verdiği kararla birlikte 24 Haziran seçimlerinde “mu¨hu¨rsu¨z oyların” geçerli sayılacağı hu¨kmu¨ uygulanacak. “Seçmenin ihbarı” u¨zerine kolluk gu¨çleri sandık başına gelerek du¨zeni bozanlara mu¨dahale edebilecek.

Anayasa Mahkemesi, “ittifak yasası” olarak bilinen 13/3/2018 tarihli ve 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hu¨ku¨mleri ve Seçmen Ku¨tu¨kleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptal ve yu¨ru¨rlu¨ğu¨nu¨n durdurulmasını talebini du¨n esastan göru¨ştu¨. Yu¨ksek Mahkeme, 9 maddenin iptali istemini oyçokluğuyla reddetti. AYM Başkanı Zu¨htu¨ Arslan’ın arasında bulunduğu 15 u¨ye ret oyu verirken, u¨yeler Engin Yıldırım ve Osman Paksu¨t, bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğunu belirterek iptal göru¨şu¨nu¨ bildirdi. Karara göre, böylece aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandık bölgelerine kaydırılması, hasta veya yatağa bağımlı seçmenler için seyyar sandık kurulması, seçmenlerin ihbarı u¨zerine kolluk gu¨çlerinin sandık başına gelerek “du¨zeni bozmaya” kalkışanlara mu¨dahale etmesi, arkasında sandık kurulu mu¨hru¨ bulunmayan oyların geçerli sayılması hu¨ku¨mleri yu¨ru¨rlu¨kte kaldı.

KHK’lere de ret

AYM, Meclis’te yasalaşan 26 KHK’nin yok hu¨kmu¨nde sayılması talebini de göru¨ştu¨. Bu KHK’ler arasında sivillere yargı muafiyeti getiren du¨zenleme de yer aldı. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin KHK’lerin yok hu¨kmu¨nde sayılması ve şekil yönu¨nden iptal edilmesi taleplerini de reddetti.

Tezcan: Ya bilmiyorlar ya da cesaretleri yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcu¨su¨ Bu¨lent Tezcan karara tepki gösterdi. Tezcan, “Bir kere daha AYM’nin anayasaya, evrensel hukuk ilkelerine göre değil, tek adam rejiminin dayatma ve telkinlerine göre hareket ettiğini göru¨yoruz. Mu¨hu¨rsu¨z oy pusulalarının geçerli sayılabileceği, sandık taşımalarının yapılacağı, sandıkların bölu¨neceği gibi du¨zenlemelerin anayasaya aykırı olmadığını söylemek, ya anayasayı bilmemek ya da siyasete karşı hukuku savunma cesaretine sahip olamamaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler