'Dört diplomayla memurluk yapamadım'

OHAL mağduru Mahmut Konuk, bağımsız milletvekili adayı oldu...

Yayınlanma: 03.06.2018 - 20:08
Abone Ol google-news
 
OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edilen ve 27 Şubat 2017’den bu yana iş yerinin önünde eylem yapan Mahmut Konuk, ihraçlara dikkat çekmek için Ankara birinci bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. İhraçlara karşı hiçbir hak arama yolunun olmadığını belirten Konuk, “Diploması olmayan cumhurbaşkanı olabiliyor. Ben dört diplomayla sağlık memurluğu yapamadım” dedi ve yurttaşları hukuksuzluklara karşı çıkmaya çağırdı. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi olan sağlık memuru Mahmut Konuk, bugüne kadar yaşanan her insan hakkı ihlaline karşı İHD’nin düzenlediği eylemlerde ön saflarda yer aldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında 22 Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı KHK ile mesleğinden ihraç edilen Mahmut Konuk, bu kez haksızlığa uğrayan taraf oldu. Konuk, bu kez kendi için sokağa çıktı ve 27 Şubat 2017’den bu yana her pazartesi ihraç edildiği iş yeri önünde eylem yapmaya başladı. 
 
KHK ile ihraç edilenlerin sesinin kamuoyunda yeterince duyulmaması üzerine Mahmut Konuk, farklı bir adım atarak Ankara birinci bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. 
 
Cumhuriyet’e konuşan Konuk, her pazartesi tek başına yaptığı eylem için “Bir ağaç gibi tek ve hür” benzetmesinde bulunurken, 570 gündür Yüksel Caddesi’nde birçok KHK mağdurunun devam ettirdiği “İşimi geri istiyorum” direnişine verdiği destek için “Bir orman gibi kardeşçesine” nitelendirmesi yaptı. “Hem birey olmak hem de sınıfla birlikte mücadele etmek ilkesiyle hareket ediyorum. Diploması olmayan cumhurbaşkanı olabiliyor. Ben dört diplomayla sağlık memurluğu yapamadım” diyen Konuk, Afrin Harekatı’nın başladığı olan 20 Ocak’tan bu yana iş yeri önünde yaptığı eyleme Yüksel Caddesi’nde yapılan gözaltı işleminin uygulandığını aktardı. 
 
‘Konuşturulmuyorum, gözaltına alınıyorum’
 
Eylemler nedeniyle bir günde üç kez gözaltına alındığını belirten Konuk, “Konuşturulmuyorum. Aslında gözaltı işlemi yapmıyorlar. Bizi alıyorlar kaçırıyorlar. ‘Ankara Valisi’nin emrine uymadın’ diye Kabahatler Kanunu’ndan işlem yapıyorlar. Bu da 259 liralık para cezasına dönüşüyor. 100’ün üzerinde gözaltına alınmışımdır. Günde üç kez gözaltına alındığımı biliyorum. Milletvekili adayı olduktan sonra, son iki haftadır, ‘devam eden eylemi sürdürdüğün için burada ihraçlarla ilgili konuşamazsın’ diyorlar. Ne konuşacağımı size mi soracağım? Zaten benim milletvekili adayı olmamdaki ana etken ihraçlara karşı sürdürdüğümüz direnişi göstermek, seçim atmosferinde bunu görünür kılmak. Sistemin kurduğu bu hukuksuzluğu teşhir edecek bir kanal olarak kullanmak” ifadelerini kullandı. 
 
‘Uganda’ya mı başvuracağız’
 
Hiçbir gerekçe gösterilmeden yapılan ihraçlara, gazeteci, yazar ve avukatlırın hiçbir gerekçe gösterilmeden atılmasına değinen Konuk, “Hiçbir hak arama yolu yok. Danıştay, idare mahkemeleri topu üzerinden atıyor. Anayasa Mahkemesi ‘KHK’ler benim yetki alanımda değil’ diyor. Sen ne işe yarıyorsun? Biz Uganda Anayasa Mahkemesi’ne mi başvuracağız” tepkisini gösterdi. 
 
‘Emekli ikramiyemle aday oldum’
 
Emekli ikramiyesini dava yoluyla aldığını ve bununla adaylık başvurusunu tamamladığını aktaran Konuk, “Kıt kaynaklarla hareket ediyorum. Afiş çıkardım. Ses aracı temin edebilseydim iyi olurdu. El ilanı çıkarıp, stantlarda kullanacağım. Olursa medya yoluyla kamuoyuna duyuracağım. Pazaryerleri ve kahvehanelerde konuşmalar yapmayı düşünüyorum.” diyerek 24 Haziran’a kadar yapacakları konusunda bilgi verdi. 
 
‘Hukuksuzluk diz boyu’
 
Hükümetin kitlesel eylemlerden korktuğunu belirten Konuk, “Kitleler oylarına ve kendi iradelerine sahip çıkmazsa oy sonucunu değişir. 7 Haziran seçimlerinde iktidardan düştüler ama gitmediler. 16 nisan referandumunda 2 buçuk milyon geçersiz oy geçerli sayıldı. Diploması olmayan Cumhurbaşkanı adayı olma yeterliliğine sahip olmayan bir adam yıllarca bu ülkeyi cumhurbaşkanı olarak yönetiyor. Buna karşı çıkalım. Hukuksuzluk diz boyu ortada. Bu ülkede bir despotluk hükmetmeye başladı. Bu despotluktan kurtulmak için yegane çözüm halkın sokağa çıkmasıdır. Bu fiili mücadele meşru olarak tamamlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon