İşçiye sürgün, belediyeye kıyak!

‘İşçiyi sürme’ hakkı yetmedi bir de ‘kıyak’ geçtiler. Belediyeler kamu borçlarını 36 taksitte ödeyebilecek.

Yayınlanma: 26.07.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

ANKARA - İşçilere “sürgün” yolunun açıldığı Meclis’teki “torba” tasarıda, belediyelere bir “kıyak” daha geçildi. Belediyelere kamuya olan borçlarını 36 taksitte ödeme olanağı getirildi. Hükümet, kadro bekleyen özelleştirme mağduru 23 bin 4-C’li personele de yine kadro vermedi. 

60 madde olarak Meclis’e sunulan komisyonda 148 maddeye çıkan “torba tasarının” TBMM’deki görüşmeleri devam ediyor. Tasarıya geçtiğimiz günlerde AKP’nin önergesi ile eklenen maddeyle, belediye işçilerine “sürgün” yolu açılmıştı. Yasa çıktıktan sonra belediye yönetimleri 120 gün içerisinde işçilerin işyerlerini de işlerini de değiştirebilecek. Büyükşehir belediyeleri işçileri yeni bağlanan en uzak noktalara bile gönderebilecek. Belediyelere yapılan “kıyak” bununla da sınırlı kalmadı. Yine AKP’nin önergesi ile belediyelere vergi borçları ve cezalarının da aralarında bulunduğu kamu borçlarını taksitle ödeme olanağı sağlandı. Buna göre il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar, vergi borçları ve cezalarının da aralarında bulunduğu kamu borçlarını ikişer aylık dönemler halinde 36 taksitte ödeyebilecek. Önergenin gerekçesinde, “Bu önerge ile il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların madde kapsamında ödenecek borçlarının azami 36 eşit taksitte ödenmesi imkanı getirilmektedir” denildi. Yine AKP’nin verdiği başka bir önergeyle tıpta uzmanlık mevzuatı çerçevesinde eğitim alan 800 civarında yabancı uyruklu hekime, tuttukları nöbet karşılığında nöbet ücreti ödenmesi öngörüldü. 

4-C’liye kadro yok!

Kurumları özelleştirildiği için 4-C kadrosuna alınan, özelleştirme mağduru yaklaşık 23 bin personel, kadro beklerken hükümetten “bir parmak bal” olarak nitelendirilebilecek bir adım geldi. Hükümet 4-C’li personele kadro vermek yerine, “yaşlılık veya malüllük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilme” hakkı tanıdı. Ancak maddedeki muğlaklık da dikkat çekti. “İstihdam edilir” ifadesi yerine “istihdam edilebilir” denilmesi soru işareti yarattı. Ayrıca istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim kurumlarına göre çalışma şartları ve ödenecek ücretler ile diğer hususlar da Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerine üzerine Hükümet tarafından belirlenecek. Gerekçede ise, “personlin her yıl sözleşme yenilemeksizin yaşlılık veya malüllük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilmesinin amaçlandığı” belirtildi. 
 
Ayrımcılık da yaptılar!
Bu arada hükümetin önergesinin bütün 4-C’lileri kapsamadığı da ortaya çıktı. Getirilen haktan özelleştirme nedeniyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personel ile Türkiye İstatistik Kurumu’nda çalışan 4-C’li personelin yararlanamayacağı öğrenildi. Çünkü başka kurumlara nakledilen personel ile TÜİK’teki 4-C’lilerin kapsam dışında bırakıldığı belirtildi.
 
‘Memuru kandırmayın’

Memur-Sen önergeyi “4-C’lilere iş garantisi” olarak duyurdu. Memur-Sen’e yanıt veren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise şunları söyledi:

“Memur-Sen ‘4-C’lilere iş güvencesi hayırlı olsun’ diye açıklama yapıyor. 4-C’linin iş güvencesi de, isteği de kadrolu olmaktır. Anladık bir şey yapmıyorsunuz, hiç olmazsa Hükümetin yaptığı bu aldatmacayı överek, 4 -C’lileri bir şey bilmez, bir şeyden anlamaz durumuna düşürmeyin. Bu yaptığınıza sendikacılık denmez. Siz kendinizi, İktidarın her yaptığını aklama makamı olarak görürseniz bu memurlar daha çok şey kaybeder. Bir gün de yetkili sendika olduğunuzu hatırlayın, 11 hizmet kolunda yetkiliyiz diye böbürleneceğinize, sorumluluklarınızı yerine getirin. Yetkili sendikasınız, hani akademik zam, hani sicil affı, hani 1 derece, hani 30 yıl sınırının kaldırılması, çözemediyseniz susun, oturun oturduğunuz yerde. İktidarı övmeyi de, memuru kandırmayı da bırakın.” 
 
Bir af daha...

AKP’nin verdiği bir başka önergeyle TOBB Yasası’nda değişiklik yapıldı. Kabul edilen önergeye göre işi bırakma ya da resen terk nedeniyle vergi mükellefiyeti sona ermesine karşın oda/borsa kayıtlarını sildirmeyen veya sildiremeyen üyelere “aidat affı” getirildi. Öneriye göre, oda/borsa üyelerinin vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihe kadar olan borçları yapılandırıldı. Vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk eden aidat borçları ise tamamen silinecek. Bütün partilerin verdikleri bir başka önergeyle de TOBB’un gözetim ve denetimi altında özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek üzere oluşturulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun gelirlerine ilişkin maddede değişiklik yapıldı. Tasarıda kurulun gelirleri arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ödeyeceği katkı payı da vardı. “Katkı payı tutarının açıkça belirtilmemesi” nedeniyle bu değişiklikten vazgeçildi. Madde tasarıdan çıkarıldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler