Cumhuriyet’e abone olun çağrısı

Uluslararası Basın Enstitüsü harekete geçti.

Yayınlanma: 06.06.2018 - 21:02
Abone Ol google-news

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) başını çektiği sekiz basın özgürlüğü örgütü, Türkiye’de bağımsız gazeteciliği desteklemek için harekete geçti. Dünyanın dört bir yanından okurları Türk hükümetinin baskısına direnen az sayıdaki gazeteye abone olmaya çağıran ‘I Subscribe’ (Abone Oluyorum) kampanyası, gazetemiz Cumhuriyet’le başlatıldı. Articolo 21, Norveç PEN, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, Galler PEN, Article 19, Uluslarası PEN, Röportaj ve Almanya PEN tarafından desteklenen kampanyanın öncülüğünü yapan IPI’ın yönetici direktörü Barbara Trionfi, “Türkiye’de bağımsız gazetecilik hayatta kalma mücadelesi veriyor” diyerek aboneliğin somut bir yardım yöntemi olduğunun altını çizdi. Kampanyaya dair basın bülteninde, Türkiye’de özgür basına yönelik tehdidin boyutları şu ifadelerle özetlendi: “Ülke medyasının tahminen yüzde 90’ı hükümet etkisi altında. 2016’daki darbe girişiminden bu yana 180’i aşkın haber merkezi zorla kapatıldı. 1 Haziran 2018 itibarıyla Türkiye’de en az 153 gazeteci cezaevinde, yüzlercesi mahkemelerde yargılanmakta. Hükümeti açıkça desteklemeyen gazeteler hem kamu hem özel reklam gelirlerinden mahrum kalıyor. Hükümet yetkililerinin, bağımsız medyaya reklam vermemeleri için şirketlere baskı yaptığına dair kanıtlar var. Mütemadiyen yasal baskı altındaki haber merkezlerinin bütçesi; para cezaları, yasal ücretler ve uyduruk vergi cezalarıyla tüketiliyor.”

‘Eleştirel ve laik çizgide’

Gazetelerin bu koşullar altında çalışabilmek için bağımsız finansmana, dolayısıyla okur aboneliğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan basın örgütleri, gazetemizi dünya okuyucularına şöyle tanıttı: “1924’te kurulan ve Türkiye’nin en eski gazetelerinden olan Cumhuriyet, devlet baskısının ana hedeflerinden biri. Nisan ayında genel yayın yönetmeni ve icra kurulu başkanının da aralarında olduğu 14 gazeteci ve yazarı, asılsız terör suçlamalarıyla hapse mahkûm edildi. Cumhuriyet, yasal ve mali baskıların altında ezilmesine karşın eleştirel ve laik yayın çizgisini muhafaza etti. Önümüzdeki aylarda İngilizce içeriğini büyük oranda artıracak olan gazete, Türkiye gündemine dair en iyi analizleri dünya kamuoyunun ilgisine sunacak.” Kampanyanın https://www.isubscribe. media adresinden erişilen internet sayfasında, gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın hapis cezası aldıktan sonra yaptığı şu açıklamaya da yer verildi: “Gazete hükümete değil, halka hizmet etmek için vardır. Bu gazeteyi sahte kanıtlarla, tehditlerle, gazetecilerini hapse atmakla yok edemezsiniz. Bu gazeteciler işlerini yapmaya devam edeceklerdir, susturulamaz ve korkutulamazlar.”

‘Demokrasiye abonelik’

“Susturulmasına yönelik saldırgan girişimlere karşın, Türkiye’de aralarında Cumhuriyet’in de olduğu bağımsız medya organları, halka eleştirel haber ve bilgi sağlamak için inanılmaz bir güç ve bağlılık göstermeye devam ediyor. Şu anda mali desteğe, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarının ve destekçilerinin dayanışmasını hissetmeye ihtiyaçları var.”

Caroline Stockford, Türkiye Savunması Koordinatörü, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

“Cumhuriyet bugün Türkiye’nin yalnızca en eski gazetesi değil, geriye kalan az sayıdaki bağımsız medya organlarından biri. Çok büyük baskı altında olmalarına, çalışanlarının cezaevinde tutulup uyduruk suçlamalarla yargılanmış olmalarına karşın, Cumhuriyet’in cesur kadın ve erkekleri basın özgürlüğü için savaşmayı ve her gün kaliteli bir gazete yayımlamak için çok çalışmayı sürdürüyorlar. Aboneliğimin, sponsorlarını ve reklam verenlerini yitirmekte olan Cumhuriyet’in cesur çalışmasını finanse etmeye yardım edecek olmasından mutluyum. Bu abonelik özgür basına, düşünce özgürlüğüne bir hizmettir. Özgürlük ve demokrasiye aboneliktir.”

Rebecca Harms, Avrupa Parlamentosu milletvekili

“Artık bir miktar İngilizce içerik de yayımlayan Cumhuriyet, düşüş halindeki Türk hukuk sistemine dair cesur ve açık uluslararası bir ses olacak. ”

William Nygaard, Norveç PEN Başkanı 

"Hükümet karşıtı basın üzerindeki baskı, gazeteciliği riskli bir iş haline getirdi ve ülkeyi dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürdü. Türkiye’de bağımsız gazetecilik için ‘Abone Oluyorum’ kampanyasını yürekten destekliyorum.”

Kati Piri, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü

“Türkiye’de basın özgürlüğünü ve demokrasiyi savunmak hiç bu kadar zor olmamıştı. Türkiye dünyadaki en büyük gazeteci hapishanesi ve 160 meslektaşımız tutuklu. Buna kayıtsız kalamayız.”

Antonella Napoli, Articolo 21 Yönetim Kurulu Üyesi

“Lütfen mevcut Türk rejiminin, özgür ifade hakkını kalıcı olarak bastırmakta başarılı olamadığından emin olun! Abone Oluyorum kampanyasını destekleyin.”

Ralf Nestmeyer, Alman PEN Başkan Yardımcısı

“Basın özgürlüğünün Türk hükümeti tarafından sistematik olarak kısıtlanması, ifade özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik üzerinde ürpertici bir etkiye sahip. Geriye kalan bağımsız medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin ve editörlerin cesaretine olan desteğimizi göstermeliyiz.”

Marietje Schaake, Avrupa Parlamentosu Milletvekili


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler