Mahkeme başkanı: Herkes tutturmuş, Avrupa da Avrupa…

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” iddiasıyla yargılanan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ilk kez yargıç karşısına çıktı. Mahkeme başkanı, salonu AİHM ile kıyaslarayarak “Bize AİHM’yi örnek veriyorsunuz ama kendiniz orayı örnek alıyor musunuz? Kendi vatanınız olunca saygısızlıkta sınır tanımıyorsunuz. Avrupa olunca onlar peygamber Türkiye olunca herkes kötü. Avrupa da Avrupa..." dedi.

Yayınlanma: 07.06.2018 - 22:46
Abone Ol google-news

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” iddiasıyla yargılanan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Reşit Canbeyli, Prof. Dr. Mine Eder, Prof. Dr. Berna Kılınç, Dr. Aslı Zeren, Dr. Can Candan, Yrd. Doç. Dr. Ceren Özselçuk, Doç. Dr. Zeynep Gambetti, Yrd. Doç. Dr. Meral Demirel dün ilk kez yargıç karşısına çıktı. Yrd. Doç. Dr. Albert Ali Salah, Prof. Dr. Selim Eyüboğlu ve Prof. Dr. Rıfat Okçabol yurtdışında oldukları için duruşmaya gelemedi. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davalarda, dosyaların birleştirilmesi yönündeki talepler reddedildi. Davalar, savunma için süre verilerek 18 Eylül’e ertelendi.

Akademisyenlerin avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, AİHM’nin Rus Hükümeti’nin Çeçenistan politikalarını eleştiren bir yazıyla ilgili kararını örnek gösterdi. Eyüboğlu, “Yazının, resmi politikaya karşı sert ifadeler içerdiğine karar verilmiş ancak ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmıştır. Hükümetler kullandıkları kamu gücünden dolayı kendilerine yöneltilen eleştirileri kabullenmek zorundadır” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı’nın “Ekleyecek bir şeyiniz var mı” sorusu üzerine, Eyüboğlu, “Ben ne ilave edersem edeyim siz kopyala yapıştır yapıyorsunuz” karşılığını verdi. Davalar sürerken duruşma salonunda izleyicilerin birikmesine ve ayakta kalmasına tepki gösteren mahkeme başkanı, salonu AİHM ile kıyaslarayarak “Bize AİHM’yi örnek veriyorsunuz ama kendiniz orayı örnek alıyor musunuz? Kendi vatanınız olunca saygısızlıkta sınır tanımıyorsunuz. Bu Türkiye düşmanlığınızı anlamıyorum. Avrupa olunca onlar peygamber Türkiye olunca herkes kötü. Avrupa da Avrupa... Tutturmuş herkes Avrupa. Türk müyüz Avrupalı mıyız belli değil. Bir şey yaparken ilkeli olmak lazım. İşinize gelince AİHM” dedi. Avukatların, “madem bu kadar rahatsızsınız tutanak tutun o zaman” demeleri üzerine ise “Biz tutanak tutsak baskıcı mahkeme herkesi dışarı atıyorlar diceksiniz” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Tuna Kuyucu ise İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. Kuyucu, suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Kadir Has Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Gürkan Maruf Mıhçı da İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davaya yurtdışında olduğu için katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler