Trump Türk çeliğini eritti

ABD Başkanı Trump’ın çelik ithalatına ek vergi kararının ardından Türkiye’den bu ülkeye ihracat yüzde 77 düştü.

Yayınlanma: 10.06.2018 - 22:22
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çeliğe yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulama kararının ardından Türkiye’den bu ülkeye çelik ihracatı durma noktasına geldi. Mart sonunda kararın yürürlüğe girmesi sonrasında nisanda Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 düşerken, mayısta bu oran yüzde 77’yi aştı. Türk çelik sektörü, geçen yıl mayısta ABD’ye 148 milyon dolarlık ihracat yaparken, Mayıs 2018’de rakam 33 milyon dolara düştü. Nisanda 60 milyon dolar olan bu rakam, bir ayda yüzde 45 azaldı.

Muafiyet talebi

Ocak-mayıs dönemine bakıldığında geçen yıla göre düşüş yüzde 43 oldu. 2017’nin ocak-mayıs döneminde Türkiye’den ABD’ye 622 milyon dolarlık çelik ihraç edilirken, bu rakam 2018’in aynı döneminde 349 milyon dolara geriledi. Türkiye, 2017’de ABD’ye 1.2 milyar dolarlık çelik ihraç etmiş ve ABD ithalatında yüzde 3.2’lik pay almıştı. Türkiye’nin çelik ihracatında ise ABD’nin payı yüzde 13.2 olmuştu. Türkiye çelik ve alüminyum ihracatına karşı ABD’nin aldığı önlemlere misilleme yaparak 22 ürüne ek vergi koyacağını açıklamıştı. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2018’in ilk dört aylık döneminde ABD’ye çelik ihracatının miktar bazında yüzde 48.3’lük düşüş ile 455 bin tona gerilediğini, Nisan 2018’de ABD’ye miktar bazındaki ihracatın geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 68.1’lik rekor bir azalış ile 83 bin tona kadar düştüğünü belirtti. ÇİB olarak ABD’ye ihracatın önündeki en büyük engel olan Section 232 önleminden (ek gümrük vergisi) Türkiye olarak muaf tutulabilmek için gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirten Aslan, “Türk çelik sektörümüzün, ABD ile karşılıklı adil ticaretine devam edebilmesi için Section 232’den muaf tutulması elzemdir” dedi. Aslan, ABD ile yaşanan sorunlara rağmen 2018’in ocak-nisan döneminde miktar bazında toplam çelik ihracatının yüzde 6.3 düşmesine karşın değer bazındaki ihracatın yüzde 19.3 artarak 4.7 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Mayıs sonunda bu rakam 5.9 milyar dolara yükseldi.

13 soruşturma devam ediyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), küresel ticaret savaşlarına ilişkin hazırladığı değerlendirme notunda, “Türkiye’nin ABD ile ikili ilişkilerinde Başkan Trump yönetiminin korumacı ticaret politikaları, giderek önem kazanan ve bir süre daha gündemde kalacak bir unsur olarak beliriyor” dedi. Mevcut durumda ABD’nin Türkiye’ye karşı 14 savunma önleminin (telafi edici-sübvansiyon vergi ve antidamping vergi) yürürlükte olduğu belirtilen Bozkurt Aran imzalı notta, “Bunun sonucunda Türkiye’nin ABD’ye toplam ihracatının yüzde 12’sine kesinleşmiş telafi edici veya anti- damping soruşturmaları nedeniyle ilave vergi uygulanıyor. Bu arada devam 13 adet soruşturma da bulunuyor. Bunlar sonuçlandığında yüzde 12’lik oranın artması da olası” ifadelerine yer verildi. Notta ayrıca, ABD’nin çelik ithalatı ile ilgili bazı ülkelere (AB, Kanada ve Meksika) tanıdığı muafiyetleri kaldırmasının Türkiye bakımından rekabet koşullarındaki eşitsizliği kaldırdığı vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler