HDP’li Encü’ye 301 cezası

Bir davadan aldığı cezanın kesinleşmesi üzerine milletvekilliği düşürülen HDP’li Ferhat Encü, tutuklu bulunduğu cezaevinden katıldığı duruşmada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 12:46
Abone Ol google-news
Bir davadan aldığı cezanın kesinleşmesi üzerine milletvekilliği düşürülen HDP’li Ferhat Encü, hakkında TCK’nin 301. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. HDP’li Encü, duruşmaya tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı.Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Encü’ye, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak’ suçundan 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, verilen cezayı para cezasına çevirdi

Fezleke  dokunulmazlığın sürdüğü döneminde hazırlandı 

 Encü’nün avukatı Özlem Zingil, gazetemize yaptığı açıklamada, “Şırnak’ın İdil ilçesinde sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında 28 Şubat 2016’ta Ferhat Encü’nün kaldığı eve güvenlik güçleri tarafından baskın yapılıyor. Arama kararı olmamasına karşın zor kullanılmasına itiraz ediliyor. Daha sonra arama kararı alınmasının ardında  arama yapılıyor ve evde hiçbir şey bulunmuyor. A Haber a gece ‘HDP’li vekilin bulunduğu terör evine baskın’ başlıklı bir haber yayınlıyor. Haberde, evin terör evi olduğuna ilişkin hiçbir bilgi yok. Ferhat Encü de twitterdan haberi paylaşarak, ‘o terör evinde ne buldunuz alçaklar’ diye yazıyor. Evrensel’e verdiği röportajda baskın anında yaşananları anlatarak, ‘burada üniformasının göğsünde padişah arması olan güvenlik güçleri var’ diyor. Bunun üzerine takma isim kullanan bir twitter kullanıcısı kendisine ‘seni korkutan polisin göğsündeki padişah bu muydu’ diyerek bir tweet atıyor. Ferhat Encü de ‘evet buydu. ben eşkiyalardan korkmam’ diye yanıt veriyor. Bunun üzerine Ferhat Encü’nün attığı 4 tweet nedeniyle 301’den dava açıldı. Savunmalarımızda bunun devlete yönelik konuşmalar olmadığını dolayısıyla bunun suçlama konusu olmacağını anlattık. Taner Akçam kararının ardından 301’in yasa niteliğine sahip olmadığını vurguladık.Ayrıca fezleke dokunulmazlığın sürdüğü 20 Mayıs’tan sonra hazırlandı. Ancak bunlara rağmen ceza verildi. Fakat mahkeme hem cezanın alt sınırından ayrılıp üst sınıra yaklaştı hem de yargılamayı uzattığımız gerekçesiyle indirim yapmadı” diye konuştu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler