STK'lerin Suruç'a gitmesi engellendi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak Diyarbakır’dan ilçeye gitmek isteyen 33 STK’nin temsilcisi, yola çıkmak üzereyken “can üvenlikleri olmadığı" gerekçesiyle engellendi. Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, STK temsilcilerinin dün sabaha karşı 03:00’te aranıp, Suruç’a gitmelerine izin verilmeyeceğinin söylendiğini açıkladı.

Yayınlanma: 17.06.2018 - 14:39
Abone Ol google-news

Diyarbakır Barosu, İinsan Hakları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Tabipler Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Diyarbakır Koordinasyonu gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyet, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylarla ilgili gözlem yapmak üzere, bu ilçeye gitmek için yola çıkmak istedi. Şanlıurfa'dan bazı STK'lerle buluşmayı planlayan STK heyetinin önü, daha yola çıkmadan Diyarbakır'daki toplanma merkezi olarak belirlenen Şanlıurfa ylu üzerinde TOMA'lar ve polis ekipleri tarafından kesildi. STK temsilcileri uzun süre yola çıkmaları için Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile tartışsa da "Suruç'ta can güvenlikleri olmadığı" öne sürülerek, yola çıkmalarına engel olundu. Bunun üzerine ST temsilcileri, Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali önünde basına açıklama yaptı.

STK'ler adına yaptığı açıklamada, engellemeyi protesto ettiklerini belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, STÖ’lerin demokratik, adil ve eşit bir seçim yaşanması, seçim güvenliğinin sekteye uğramaması için sandık başında olacakları söyledi.

<haber-yatay:999412,999566,999624,999691>

Demokrasiye katkı sunmak amacıyla, üzerlerine düşen tüm görevleri de yerine getireceklerini ifade eden Özmen "OHAL sürecinden bu yana ne yazık ki kutuplaşan, gergin bir siyasi ortamın içerisinden geçiyoruz. Siyasal gerginliğin toplumsal bir gerginliğe dönüştüğünün farkındayız. Defalarca siyasetçilere, yetkililere bu toplumsal ve siyasal kutuplaşmanın ortadan kaldırılması için çağrıda bulunduk. Seçim sürecinde son günlerde gerginlikte bir artış var. Biz demokratik olgunluk içerisinde, herkesin özgürce propagandasını yapabildiği, adil ve eşit bir seçim olmasını talep ettik. Suruç ilçesinde acı ve hiç birimizin arzu etmediği bir hadise yaşandı, 4 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Yaşanan olay sonrasında Diyarbakır’daki STK’lar, Urfa’daki STK’lar ile birlikte Suruç’a hem yaşamını yitirenlerin ailelerine ziyarette bulunmak hem de STK’larla bir araya gelmek için bir heyet oluşturduk" dedi.

"BU ENGELLEME KUŞKU YARATMIŞTIR"

Suruç'a gidişlerinin antidemokratik ve hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde engellendiğini söyleyen Özmen "De facto bir uygulama ile gidişimiz engelleniyor. Benzer hadisenin yaşanmamasına ilişkin çağrımızda imzası bulunan STK’lar, gece saat 03.00 dolaylarında emniyet birimleri tarafından aranarak, Urfa’ya gidişlerine izin verilmeyeceği söylendi. Urfa’ya gitmek için toplandık, emniyet görevlileri gidişimize izin vermedi ve gitmemiz durumunda bizlere müdahalede bulunacaklarını belirttiler. Seçim güvenliğine ilişkin birçok girişim ve çabada bulunduk. Bu engellemenin seçim güvenliğinin açısından da seçmende kuşku uyandıracağını, adil bir seçimin yaşanabilmesi noktasında da kuşku yaratmıştır. Bu uygulamanın hukuk ve demokrasi dahilinde bir açıklamasının olmadığını belirtmek istiyoruz. Demokratik hukuk devletinde bu uygulamanın kabulü bulunmamaktadır" dedi.

"YENİ ÇATIŞMALARI ÖNLEMEK İÇİN BU ZİYARETİ GEREKLİ GÖRDÜK"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise bölgede seçim öncesi yaşanan provokasyonların seçim güvenliği noktasında toplumda kuşkular yarattığını belirterek "Suruç’ta yaşananlar bölgenin tamamını kapsayacak siyasi manipülasyonlara yol açacağından dolayı, böyle bir ziyaretin ve araştırmanın önemli olduğunu, ileride iki aile arasında yaşanabilecek yeni çatışmaları önleme anlamında böyle bir ziyareti gerekli gördük. Bu girişimlerin süreç içerisinde provokasyonları engellediğinin canlı tanıklarıyız. İlerde yaşanabilecek provokasyonlar önünde en büyük engel ve araçlardır. Bu gücümüzden alıkonulduk. Bu bizde kuşkulara neden oldu" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler