Türkiye’de IŞİD’in cinayet performansı: Dokunan yanıyor

Bir gazeteci daha öldüren örgüt, Türkiye’deki cinayet ve kitlesel saldırılarına bir halka daha ekledi.

Yayınlanma: 29.12.2015 - 06:54
Abone Ol google-news

Türkiye’yi adeta savaş alanına çeviren Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) önceki gün Gaziantep’te Naji el Jerf isimli Suriyeli gazeteciyi öldürmesinin ardından, gözler IŞİD’in Türkiye’de işlediği ve üstlendiği eylemlere çevrildi. Türk siyasal ve toplumsal tarihinin en kanlı eylemlerine imza atan örgüt, eylemlerini geniş kitlelere duyurmak için şiddetin her türlüsünü kullanmaktan sakınmıyor. 
     

IŞİD katliamlarına devam ediyor. Gaziantep’te önceki gün Naji el Jerf adlı Suriyeli gazeteci ve aktivist sokak ortasında tabancayla başından vurularak öldürüldü. IŞİD’in insan hakları ihlalleriyle ilgili belgesel çeken 37 yaşındaki Jerf Gaziantep’te yaşayan Suriye halkının günlük yaşamını anlatan Hentah adlı bir dergi çıkarıyordu. Jerf son olarak da, IŞİD’in yaptığı katliamlara ilişkin belgesel çekmişti. İki çocuk babası Jerf öldürüldüğü gün sığınma hakkı aldığı Fransa’ya gitmek için Türkiye’den ayrılacaktı. Rakka’daki insan hakları ihlallerini bildiren “Rakka Sessizce Katlediliyor” adlı grubun üyesi olan Jerf’in öldürülmesini henüz üstlenen olmadı ancak öldürülme şekli ve aldığı tehditler IŞİD infazı olduğu şüphelerini kuvvetlendiriyor. 


En belirgin kıvılcım Niğde 

Türkiye’de IŞİD örgütlenmesi saldırılarının ilk sinyalini Niğde’de verdi. Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014 günü yol kontrolü yapan Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban, gasp edilen kamyonun şoförü Turan Yaşar katledildi. Saldırıya ilişkin tutuklu yargılanan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ve Azeri Fuad Mövsümöv’ün IŞİD militanı oldukları öne sürülüyor. Olaya ilişkin en büyük eleştiri ise üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanıkların yargılanma sırasında sergilemelerine izin verilen rahat tavırlar oldu. Duruşmalarda sanıklar mahkeme huzuruna getirilmediği gibi savunmaları da SEGBİS’le alınmak isteniyor. 

Kahramanmaraş’ta 1 öğretmen 

Kahramanmaraş’ta 21 Nisan günü Suriyeli 39 yaşındaki öğretmen Şuca Gannum boğazı kesilerek öldürüldü. Saldırıyı IŞİD’in üstlenmesiyle infaz edildiği açıklanmış oldu. IŞİD’in Türkiye yayın organı Darul Hilafe yaptığı açıklamada Gannum isimli kadını casus olarak gördüklerini, bu yüzden de öldürdüklerini açıkladı. IŞİD, Türkçe yayınladığı Konstantiniyye dergisinin son sayısında da saldırıyı tekrar kabul etti. 

Suruç’ta 34 genç 

IŞİD’in Türkiye’deki ilk kitlesel infazı ise 20 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısı ile yaşandı. 34 gencin öldüğü, 100’den fazla kişinin de yaralandığı saldırıyı IŞİD militanları üstlendi. Gençler Kobane’nin yeniden inşası için gittikleri Suruç Amara Kültür Merkezi bahçesinde IŞİD bombasının kurbanı oldu. Soruşturma kapsamında canlı bombanın IŞİD ile ilişkisi olan Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

Ankara’da 102 hayat 

Türkiye halkı Suruç’ta katledilen 34 gencin acısını atlatamadan yeni bir toplu katliam daha yaşadı. 10 Ekim 2015 günü sabah saatlerinde Ankara, Ulus’ta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı yaşandı. Çok sayıda sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenecek olan Barış Mitingi yürüyüşü henüz başlamadan kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşti. IŞİD’in bu 2 canlı bombayla katlettiği insanların sayısı hükümet kaynaklarına göre 98, bazı parti ve sivil toplum örgütlerine göre 120, medya organlarının paylaşımına göre de 102 olarak kayıtlara geçti. 

Şanlıurfa’da rambo bıçağıyla 2 gazeteci 

Şanlıurfa’da 30 Ekim günü 2 gazeteci Rambo bıçağı denilen kesici aletle boğazları kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Gazeteciler İbrahim Abdulkadir ve Firas Hammadi Şanlıurfa’da yayın yapan Suriye’nin El Vatan gazetesini çıkartan gazetecilerdi. Suriye’nin Rakka kenti nüfusuna kayıtlı olan 2 gazeteci, IŞİD aleyhine haberler yapıyorlardı. Edinilen bilgiye göre daha önce Rakka’da gazetecilik yaptıkları için 2 gazetecinin IŞİD’in ölüm listesinde oldu ve örgüt tarafından ölümle tehdit edildi. Cinayetleri IŞİD üstlendi. 


Dokunan yanıyor

IŞİD propagandalarını geniş kitlelere ulaştırmak için her koldan mücadele vermekte. Bu anlamda aylardır örgüt medyayı dahii açıkça kullanmaya devam ediyor. Türkçe olarak yayınlanan Konstantiniyye dergisinin son sayısında Türkiye’ye yönelik tehditlerde bulundu. Türkiyeli insanları çıkardığı derginin önsözünde örgüt İstanbul’u tekbirle fethedeceklerini iddia edildi, okulları boykot etme çağrısında bulunuldu. Gazetecilere yönelik tehditlerin de yer aldığı dergide, “İslam Devleti’yle savaşan hiçbir kavim iflah olmayacak” ifadeleri yer aldı. Son dönemlerde IŞID’in kalesi olarak bilinen Gaziantep barosundan edinilen bilgiye göre de örgüt bölgede insanlar üzerinde korku yaysa da bölgede örgütü bir yandan da besleyen azımsanmayacak bir kitle hakim. Gaziantep son zamanlarda Türkiye’de IŞİD’in pimini çektiği şehir olarak bilinirken Adıyaman’da da benzer bir tablo hakim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler