Üç muhalif stant

Biraz gürültü yapıyorlar, biraz yolumuzu kesiyorlar. Rengarenk bayrakları, son ses şarkıları ve bolca broşürle... Siyasi partiler kurdukları stantlardan seçmene ulaşmaya, oyumuzu etkilemeye çalışıyorlar. 


Yayınlanma: 24.05.2015 - 16:57
Abone Ol google-news

CHP Fatih Salı Pazarı

 Beni Fatih İlçesi Seçim Komisyonu’ndan SSK emeklisi, 6 yıllık partili Kemal Oskay (65) karşıladı. Partililerle tanıştırdı. Son derece neşelilerdi. CHP bu seçimlerde Fatih'e asılmış. "Vatan Caddesi’nin Fatih tarafı AKP’ye oy veriyor, bu seçimde orada da stant açmaya başladık. Herkesi kucaklamak istiyoruz" diyor Oskay. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun emeklilere vaat ettiği iki ikramiye taahhütnamesinin fotokopisini bana da veriyor. “Bununla evlerin kapısı bize açıldı. Artık daha rahat çalışabiliyoruz.” 

Oya Ergülen (56) katılıyor sohbete: “Bu seçimde başörtülü kadınlardan daha fazla ilgi görüyoruz. Artık kapılarından içeri girebiliyoruz. Geçenlerde Çarşamba mahallesindeydik, AKP'liler ‘Utanmadan burada stant açıyorsunuz' dedi. Moralimizi bozmuyoruz çünkü aynı bölgede arabayla balkonlardan öpücük atanlar da var.”
Pazardan çıkan bazı insanlar uzaktan ellerini göğüslerine götürüp “kemiğiz” yani CHP'nin kemik seçmeniyiz diyor. Mustafa Murat, Karaoğlan’dan bu yana böyle heyecan ve ilgi görmediklerinden bahsediyor.

Sohbet sürerken biri standa eliyle vurup bağırıyor: “MHP’liydim ama bu seçimde oyum CHP’ye...” Şengül Kayhan ona “Siz beni az dövmediniz” diye karşılık verince eski ülkücü Halis de Şengül’e dönüp “Giymeseydin kızılları...” diyor.
Fotoğraf çekebilir miyim, diye soruyorum. Yıllar sonra bir eski ülkücüyle bir eski Dev Sol'cu yan yana fotoğraf veriyor. Kayhan en fazla tartışmanın ulusalcılar yüzünden çıktığını söylüyor: “Vatan Partililer laf atıyor. 'Dersimli Kemal'in peşinden gidiyorsunuz' diyorlar. Hiç umursamıyorum.”

 

MHP Üsküdar İskele Meydanı

Üsküdar iskelesinde parti stantları ardı ardına sıralanmış, seçim şarkıları birbirine karışıyor. En görünür yerde AKP’nin standı var. Hemen yanında MHP. Stant çok kalabalık. Yoruldukları belli ama gülümseyen MHP'lilerin yanına yaklaşıyorum. Gazeteci görünce, direkt seçimleri anlatmaya başlıyorlar. Ev hanımı Saliha Öz (49) “Vatanım ve bayrağım için çalışıyorum. Ev işleri aksasın biraz” diyor: "AKP’den istifa edenler bize geliyor. Zaten birçoğunu sormadan üye yapmışlar." AKP seçim standını gösteriyor: “Bak, şimdi bomboş. Kendileri çalıp kendileri söylüyorlar. Eskiden dolup taşardı.” Bir başka ev hanımı Pınar Çelik (50) de “Seçim dönemlerinde, hayatımızda ne varsa geride kalıyor” diyor, bir yandan da üye kaydına devam ederken. Seçim tahminlerini de söylüyorlar: Yüzde 25. 

MHP standının en genci Batuhan Arslan. 19 yaşında. Bahçeşehir Üniversitesi'nde Özel Güvenlik ve Yakın Koruma Programı öğrencisi. Okuldan çıkıp standa geliyor, geceleri bayraklamaya katılıyor. MHP’nin bayraklarını kimsenin indiremeyeceğini söylüyor, “3 hilalli bayrak namusumuz, 5 bin şehidin kanı var üzerinde, indirtmeyiz” diyor. Aynı anda okulu nasıl idare ettiğini soruyorum: “Ülke giderse okul kalmaz. Önce vatan...”

Ayhan Gökyar (42) standın arkasından mikrofonla anons geçiyor: “Ayakkabı kutularına para dolduranlardan, Kuran’ı pasta yapıp kesenlerden, T.C.’yi kaldıranlardan, PKK’yla aynı masaya oturanlardan hesap sormaya geliyoruz. Bizimle yürü Üsküdar...” Sonra bana dönüp “Arada bir karşıdan haber geliyor. Söylediklerim zorlarına gidiyormuş. Gitsin! Geçenlerde saldırıya geldiler ama erkekleri değil bayanları gönderiyorlar. Ayıp...” diyor.

 

HDP Cihangir Firuzağa

 

HDP’nin Cihangir Firuzağa Camii’nin karşısına kurduğu standı çok renkli. Papatyalar, meyve tabağı, kurabiyeler... Kısık sesle Güney Amerika şarkıları çalıyorlar. Çarşamba ve cumartesileri burada Cihangirliyi iknaya çalışıyorlar. BDP’den bu yana Kürt siyasi partilerinde çalışan Füsun Çeliker’le tanışıyorum. Kürt, Alevi ve Gazi Mahallesi doğumlu olunca, doğuştan HDP'li olunuyormuş dediğine göre. "Cihangirlilerde büyük bir ilgi var. İnsanlar Ak Parti ile koalisyon yapar mısınız ve başkanlık sistemini destekler misiniz, diye soruyor. Ama Selahattin Demirtaş’ın seni başkan yaptırmayacağız, söyleminden sonra rahatladılar. Öğretmen Sebir Yurtseven (45), yoldan geçen Funda Tarlan’la sohbete başlıyor. Ancak Funda hanım sözü alıyor: "Demirtaş’ı seviyorum ama Sayın Öcalan, deyince yüreğime hançer saplanıyor. Silah bizi çok korkuttu, indirin o çocukları dağdan artık, yeter!” Funda hanım broşürü alıyor ama oyunu HDP’ye atacağına dair söz vermiyor; “Siz zaten gireceksiniz meclise” diyerek uzaklaşıyor. Stant gittikçe kalabalıklaşıyor. Eski CHP’li, şimdi HDP’ye oy vereceğini söyleyen biri “Öğretmenim, konuşursam başım belaya girer” diyerek uzaklaşıyor yanımızdan. Kalite kontrol uzmanı Aysel Çalağan (35) açıklıyor durumu. “Bu endişeleri var insanların ve maalesef haklılar da. Şubattan beri stant açıyoruz. 14 Şubat’ta epey muhabbeti oldu, Sevgililer Günü’nde stanttayız diye. Önceliklerim değişti. Önce HDP, sonra iş, en son ev. PKK’yle ilişkimizi soruyorlar ama başkanımızın da dediği gibi biz sivil bir partiyiz, bunu anlatmaya çalışıyoruz."

 

AKP STANDI NEDEN YOK? 

İlçe başkanlarıyla temasa geçtim. Hatta Beşiktaş ilçe başkanıyla randevulaştık, olmadı. Kadıköy İlçesi Medya ve Tanıtımdan sorumlu başkan yardımcısı Hasan Talu ile tam anlaşıyorduk ki tek şartları olduğunu söyledi: “Yazı yayımlanmadan önce görmek istiyoruz. Ayrıca bu anlaşmayı taahhüt altına almak istiyoruz!” Yorumu okuyuculara bırakıyoruz...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler