'Uçak projemiz iptal edildi'

TRJet 328 ve TRJet 628 adlarını taşıyacak olan iki bölgesel yolcu uçağı da sessiz sedasız iptal edilerek çalışanların işlerine son verildi.

Yayınlanma: 18.10.2017 - 21:36
Abone Ol google-news

2015 yılında dönemin başbakanı tarafından açıklanan yerli bölgesel yolcu uçağı projesi, Amerika’da faaliyet gösteren ve Eren-Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) tarafından geliştirilecekti. NASA’nın uzaya astronot taşıması için seçilen 3 firmadan birisi olan SNC, insanların projeye olan inancını fazlasıyla arttırmıştı. Ancak, Arabianaerospace tarafından Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan bir yetkiliye dayandırılan iddiaya göre proje iptal edildi.


Alman Dornier 328 uçağının modernize edilmiş hali olacak olan TRJet’ler, hem pervaneli hem de jet motorlu modellere sahip olacak. Bölgesel yolcu taşımacılığı yapacak olan uçaklar sayesinde yakın iller arasında kısa süreli uçuşların başlaması ve iç hatlarda seferlerin büyük oranda arttırılması hedefleniyordu. Şu anda iç hatlarda uçuş yapan uçakların büyük bir kısmı Boeing ve Airbus tarafından üretilen ve 100 kişinin üzerinde yolcu kapasitesi olan uçaklar. TRJet uçaklarıysa 20-30 kişilik kapasiteye sahip olacaktı.
İlk uçuşunu 2019 yılında yapması planlanan proje, sessiz sedasız iptal edildi. Projenin internet sitesi halen yayındayken, proje hakkında uzun zamandır hiçbir gelişme yaşanmıyordu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndaki yetkili, uçağın üretim yeri ve yerlilik oranı gibi sebeplerle projenin iptal edildiğini söyledi. SSM’ninn bu yöndeki çalışmaları başka modeller ve farklı yatırımlar üzerinden devam ettireceği belirtildi, aylarca bir çözüm bulunamayan projede görevli personelin de işine son verildi.
Açıklama Yok
Konuyla alakalı devlet yetkililerinden veya  SNC’den henüz bir açıklama gelmiş değil. Projenin geliştirilmesinde önemli bir pay üstlenmesi beklenen SNC’nin yanı sıra proje için  Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Aselsan, TEI, Havelsan, Alp Havacılık, Kale Havacılık, Türk Kabin İçi Sistemleri A.Ş. (TCI) dahil dahil olmak üzere pek çok yerli şirket çalışacaktı. Ankara’da üretilmesi planlanan proje için bundan sonra izlenecek yol ise merakla bekleniyor

Nokia yeni telefonunu satışa sunuyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler