Ulaştırma'da hesaplaşma

Lütfi Elvan’ın Ulaştırma Bakanlığı’na gelmesinin ardından Binali Yıldırım’ın ekibini tasfiye operasyonuna DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da eklendi. Kar nedeniyle iptal olan uçak seferlerinin faturasının kesildiği Birdal görevden alındı.

Yayınlanma: 21.02.2015 - 22:19
Abone Ol google-news

İstanbul Atatürk Havaalanı’nı felç eden karın faturası Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’a kesildi. Pistin uzun süre hava trafiğine açılamaması, uçuşların iptal edilmesi nedeniyle eski bakan Binali Yıldırım döneminde göreve getirilen Birdal, görevden alındı. Birdal, kızak görev olan bakanlık müşavirliğine çekildi. Seferlerin iptal edilmesi nedeniyle milyonlarca lira zarar eden Türk Hava Yolları’nın (THY) üst yönetimi ile Birdal arasında tartışma yaşandığı da kulislere yansıyan iddialar arasında yer aldı.

Lütfi Elvan’ın göreve gelmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndaki kadro değişimi devam ediyor. Halen Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak görev yapan Yıldırım’ın bakanlığı döneminde göreve getirdiği isimler görevden alınıyor. Bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde daha önce genel müdür yardımcısı ile 6 daire başkanı görevinden alınmıştı. Görevden alınan isimler önceki bakan Yıldırım döneminde göreve getirilen isimlerdi. Son olarak dün de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal görevden alındı.

Güvenlik hizmet alımları nedeniyle şirketlere fazla ödeme yapılarak DHMİ’nin 6 milyon 498 bin 135 lira zarara uğratıldığı da Sayıştay raporlarına yansımıştı. Çok sayıda havaalanına yapılan alım ihalelerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle de dava açılmıştı. Birdal da bu davada yargılanıyordu. Birdal’ın görevinden alınmasında bunların da etken olduğu belirtildi. Ayrıca kulislerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan’ın zaten Birdal’ı görevden almak istediği son olarak Atatürk Havaalanı’nda yaşananların “tuz, biber olduğu” ileri sürüldü.

 

Karaman da ayrılmıştı

Yine Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD’de de Yıldırım döneminde genel müdürlüğe getirilen Süleyman Karaman da AKP’den aday adayı olmak için görevinden ayrılmıştı. Karaman ile Elvan arasında sorunlar olduğu kulislerde iddia ediliyordu.

 

Gerekçe, ulaşımı felç eden kar yağışı

Kulislerde Birdal’ın geçen günlerde İstanbul Atatürk Havaalanı’nı felç eden kar nedeniyle görevden alındığı bilgisi dile getirildi. Geçen günlerde yağan yoğun kar nedeniyle Atatürk Havaalanı’nde seferler iptal olmuştu. Pistin, uçak park alanlarının ve apronun temizlenememesi nedeniyle uçuşlar durmuş, perişan olan yolcular ya havaalanında konaklamak zorunda kalmış ya da otellere yerleştirilmişti. Yolcular günlerce uçak beklemişti. Seferleri iptal olan THY’nin de milyonlarca lira zarar ettiğine dikkat çekildi. Kulislerde, pistin uzun süre temizlenememesi nedeniyle THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal arasında da tartışma yaşandığı iddia edildi. THY’nin, geniş araç parkı ve çok sayıdaki personeline karşın DHMİ’nin iyi hizmet verememesinden yakındığı öğrenildi. Yine kulislerde havaalanının iptal olması nedeniyle başka kurumlardan üst düzey birçok ismin de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na eleştirisini ilettiği belirtildi. Türkiye’nin en büyük havaalanlarından birisinin kar nedeniyle kapalı kalmasının dünyada prestij kaybı olduğu ifade edildi. Tüm bu gelişmeler üzerine Orhan Birdal’ın görevden alındığı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler